Billån:

Körkortslån – så kan du låna pengar till körkort

Oavsett om du behöver det för ditt nya jobb eller för att du bara vill ut och glida på vägarna är ett körkort en god livsinvestering. Men att ta körkort är dyrt och CSN:s körkortslån är inte tillgängligt för alla. Jämför körkortslån här för att få så bra villkor som möjligt.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Hur stort lån behövs för ett körkort?

I snitt kostar ett bilkörkort 15 000 kronor. Du kan låna till delar av eller hela summan genom Advisa. Du kan också ta lån för körkort till motorcykel eller tung lastbil.

  • Jämför 40 långivare för att få lägst ränta
  • Samla dina andra lån till en lägre ränta samtidigt
  • Smidig ansökan och snabbt svar

Hoppa direkt till avsnitt:

Öka chanserna till jobb med ett körkort

Körkort blir i dag mer och mer av ett krav för att kunna komma ut på den moderna arbetsmarknaden. I många jobb ingår regelbunden körning och saknar du körkort minskar antalet tjänster du kan söka rejält.

Men har du inte pengar till körkort kan det vara lätt att hamna i en loop. Du behöver körkort för att få ett jobb men du behöver ett jobb för att ha råd med körkort.

Då kan ett körkortslån vara lösningen för dig.

Vem kan ta ett körkortslån?

För att ta ett körkortslån via CSN krävs att du är arbetslös, men för att ta ett privatlån till körkort via Advisa är det inte så.

Hos Advisa kan du även söka lån till ett MC-kort eller ett körkort för tung lastbil – vilket inte går hos CSN.

Olika banker har olika krav men generellt kan man säga att ska du ha fyllt 18 år, vara svensk medborgare och inte ha några skulder hos Kronofogden.

Hur mycket kostar ett körkort?

Att ta körkort kostar en slant, speciellt om du inte har möjlighet att öva mycket privat. Här går vi igenom kostnaderna i korthet – men för mer detaljer kan du kolla in vår text: Hur mycket kostar det att ta körkort?

Sammanlagt kostar ett körkort i snitt 15 000 kronor. Det kan bli billigare eller dyrare beroende på priserna hos din körskola, hur många lektioner du måste ta samt hur många gånger du måste göra proverna innan du blir godkänd och klar.

Här är utgiftsposterna du ska ha med i beräkningen när du lägger upp en budget för hur mycket du behöver låna till ditt körkort.

Körlektioner

Själva körlektionerna är ofta det som blir den största utgiftsposten när man ska ta körkort. En körlektion kostar oftast minst 500 kronor och ibland upp emot 800 kronor.

Väljer du att köpa ett paket med tio körlektioner – vilket många tycker är lagom – kommer lektionerna att kosta dig mellan 5 000 och 8 000 kronor.

Räkna också med att du kan behöva ytterligare någon lektion utöver de du köper från början.

För att spara pengar på körlektioner ska du – om du har möjlighet – övningsköra så mycket som möjligt privat. Att gå en handledarkurs med den du ska övningsköra med kostar 350 kronor per person.

Teorilektioner

Att ta privata teorilektioner kan kosta ungefär som en körlektion – men dessa är det inte många som väljer till.

I stället köper de flesta körkortsboken för 300-400 kronor och pluggar självständigt. Ofta får du tillgång till gemensamma körlektioner och datortester om du köper ett paket hos en körskola.

Se om du hittar en begagnad körkortsbok. Dock är det viktigt att boken är uppdaterad, kolla med din körskola vilken upplaga du behöver ha.

Riskutbildning

Riskutbildningarna del 1 och 2 – i folkmun kallade “riskettan” och “risktvåan” – är obligatoriska när du ska ta körkort.

Riskettan är teoretisk, en föreläsning på 3,5 timme om risker i trafiken kopplat till bland annat alkohol, droger och trötthet. Den kostar cirka 700 kronor.

Risktvåan, eller halkbanan som den ofta kallas, är den praktiska delen av riskutbildningen. Där får du på en bana öva på hur det känns att köra på halt underlag och öva på situationer som kan uppstå i trafiken. Den kostar cirka 2 000 kronor.

Ofta ingår riskutbildningen om du köper ett paket hos en körskola. Då får du även hjälp med att bli inbokad på en tid, vilket du annars får sköta själv.

Teoriprov och uppkörning

Teoriprovet är ett kunskapsprov som görs via dator. Det kostar 325 kronor per gång och det krävs att du blir godkänd på det för att få ditt körkort.

Du måste också bli godkänd på ditt körprov, det som brukar kallas uppkörning. Då kör du i en halvtimme ihop med en förarprövare som bedömer dina färdigheter. Det kostar 800 kronor per gång.

När du väl är godkänd på både teori- och körprovet är körkortet ditt!

Körkortslån för intensivkurs

Om du vill ta ditt körkort snabbt och är beredd att avsätta mycket tid för det kan du välja att gå en intensivkurs.

Har du tur kan du gå en på orten där du bor – men vanligt är att man åker iväg några veckor med en grupp och körkortspluggar på heltid.

Då övningskör du minst 2-3 timmar om dagen samtidigt som ni har flera gemensamma teorilektioner.

Privat körkortslån kan täcka hela kostnaden

Priset för en intensivkurs varierar men det kan kosta från 12 000 upp till 20 000 kronor.

Behöver du ta ett körkortslån och ska gå en intensivkurs är det inte säkert att alternativet från CSN räcker till. Då kan du i stället ta ett privatlån via Advisa som täcker samtliga kostnader kopplade till ditt körkort.

Körkortslån via CSN

Sedan 2018 kan man låna pengar till körkort via Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Via CSN kan du låna mellan 5 000 och 15 000 kronor för att täcka körkortskostnaden. Om du är behörig för att få lånet, vill säga.

Vilka kan få körkortslån via CSN?

Körkortslånet från CSN är till för att hjälpa folk in på arbetsmarknaden. Därför krävs det att du är arbetslös, mellan 18 och 47 år gammal och inskriven på Arbetsförmedlingen.

Om du är mellan 19 och 20 år gammal och har en gymnasieexamen kan du också ansöka om lånet – även om du inte är arbetslös.

Lånet från CSN måste användas hos en trafikskola som är godkänd av Transportstyrelsen. Du får heller inte ha haft B-körkort tidigare.

Lånet betalas sedan tillbaka med minst 300 kronor i månaden. Du börjar betala tillbaka tidigast sex månader efter att beslutet om körkortslån slutat gälla.

Fördelar och nackdelar med CSN:s körkortslån

Den stora fördelen med lånet från CSN är att det är billigt. Räntan är förmånlig och ligger på 1,5 procent för 2022.

Nackdelen är såklart att alla inte kan ta lånet. Är du till exempel över 20 år gammal och jobbar deltid men vill ta körkort för att få ett annat jobb är du inte behörig för att få lånet.

Ytterligare en nackdel är att maxbeloppet för lånet är 15 000 kronor. Räcker inte det hela vägen fram för att ta körkortet kan du ändå inte låna mer pengar från CSN. Tar du ett privatlån för att finansiera ditt körkort har du möjlighet att låna betydligt mer.

Lånet gäller också bara för B-körkort, alltså bil och lätt lastbil. Vill du ta ett körkort för motorcykel eller tung lastbil kan du inte ta ett CSN-lån.

Kan man få bidrag till körkort?

Nej, i Sverige finns inget bidrag för att få pengar till körkort. I stället beslutade regeringen 2018 att man skulle få låna till körkort via den statliga myndigheten CSN.

Därför är körkortslån en bra investering

Att ta körkort kostar mycket pengar och det kan verka dyrt och jobbigt. Men med tanke på att du sedan har körkortet hela livet lär det vara en investering som återbetalar sig många gånger om.

Körkort gör det lättare att få jobb

Enligt Arbetsförmedlingen öppnar ett körkort många dörrar för dig som arbetssökande. Förutom att alla yrken inom transportnäringen kräver körkort blir även körkortskrav vanligare inom många andra yrkesgrupper.

Siffror från SvD visar att över en tredjedel av arbetsgivarna kräver att du har körkort även inom jobb som försäljning, socialt arbete, data/it, media och skönhetsvård.

Som ung och arbetslös kan det vara svårt att få ihop pengar till ett körkort, vilket ökar risken för att hamna utanför arbetsmarknaden. Ett körkortslån kan vara vägen till ökade möjligheter.

Första steget mot mer välbetalda jobb inom transport

När du väl tagit ditt B-körkort (som körkortet för vanlig personbil heter) öppnas också fler dörrar för att ytterligare utbilda dig – och kanske ta ett C-körkort?

Med C-körkort får du köra tung lastbil och har ännu fler möjligheter att få jobb inom åkerinäringen. Till exempel är snittlönen för en lastbilschaufför i Sverige runt 30 000 kronor i månaden.

Körkort ger dig större frihet

Förutom allt vuxet jobbsnack finns det en annan rätt bra anledning till att skaffa körkort: Nämligen att det är skönt att ha!

Körkortet ger dig större frihet i vardagen. Du kan åka ut till havet utan att behöva sitta på en buss med två byten i en timme – och du väljer själv när du vill dra. Möjligheterna är oändliga (nåja) med ett körkort!

Hur mycket kostar ett körkortslån?

Hur mycket ett körkortslån via Advisa kostar beror på vilken ränta du får. Räntan sätts individuellt och beror bland annat på hur stort lånet är och hur god din kreditvärdighet är.

Har du möjlighet att betala av lånet snabbare blir också lånet billigare eftersom du betalar mindre pengar i ränta över tid.

Hur mycket ett körkortslån kostar är därför olika. Men du bör tänka på att inte låna för mycket eller för lite. Varje gång du söker om ett lån tas nämligen en kreditupplysning via UC – och söker du lån flera gånger under samma år kan det ge dig sämre villkor efterhand.

Gör därför en budget för din körkortsutbildning och se till att låna hela summan på ett bräde. Det du inte använt kan du betala tillbaka direkt.

Så tar du ditt körkort billigare

Att ta körkort är som sagt ganska dyrt hur man än gör det. Men det finns ju en faktor som gör att det kan bli lite billigare – nämligen du själv!

Här är våra bästa tips på vad du kan göra för att lösa ditt körkort så snabbt och billigt som möjligt.

1. Sätt en tidsplan

Låter du det gå månader mellan körlektionerna lär du hinna glömma mycket och du får ta fler lektioner än du tänkt. Vissa kommer av sig halvvägs in i utbildningen – och måste sedan i princip börja om när man ska ta tag i det igen.

Onödigt! Boka din uppkörning tidigt så har du ett tydligt mål att jobba mot. Sätt sedan upp hur många timmar du ska träna i veckan fram tills provet och försök följa det.

2. Öva privat

Har du möjligheten att köra med en förälder eller vän privat bör du göra det så mycket som möjligt. Mängdträningen är viktig när man ska lära sig köra bil!

Låt det bara inte ersätta körlektioner från en körskola helt. Enligt Trafikverket är det vanligare att man kuggar uppkörningen om man bara tränat privat och inte hos en körskola.

3. Välj rätt körskola

Jämför priser från olika körskolor – men gå också på rekommendationer och välj en körskola som du har förtroende för. En bra körskola gör utbildningen lättare – och billigare.

4. Plugga mycket – så slipper du göra om

Plugga intensivt och var väl förberedd – så slipper du göra proven fler gånger än en. Både teoriprov och uppkörning kostar per gång du försöker och godkänt direkt betyder billigare körkort.

Både körkortslån och billån till låg ränta

Har du redan körkort och letar bil? Då kan vi på Advisa även hjälpa dig med ett billån. Precis som med körkortslånet kan du jämföra erbjudanden från 40 olika långivare och få ett lån med så låg ränta som möjligt.

Då kan du också samla ihop billånet med ditt tidigare körkortslån och ha hela lånet på en faktura. I vissa fall får du då också en chans att sänka räntan ytterligare!

Hos Advisa kan du låna upp till 600 000 kronor till köp av en bil. Genom att ta ett privatlån för bilen slipper du också ha bilen som säkerhet. Läs mer och ansök här!

Vanliga frågor och svar – Körkortslån

Vilka kan ta körkortslån?

För att få körkortslån från CSN krävs att du är arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen. Det kravet finns inte om du tar ett privatlån som körkortslån.

Är det lättare att få jobb med körkort?

Det generella svaret är ja. Att ha körkort är ett krav för många jobb och ger dig en konkurrensfördel jämfört med någon som saknar körkort.

Vad kostar ett körkort?

I snitt kostar ett körkort 15 000 kronor. Det kan bli billigare eller dyrare beroende på hur mycket du kan övningsköra privat och hur många lektioner du måste ta.

Kan man få bidrag till körkort?

Nej. Har du inte körkortspengar sparade kan du ta ett lån genom antingen CSN eller ett privatlån.

Här är ett urval av våra samarbetspartners

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare