Advisa

Fråga Advisa:

Vad är bitcoin och kryptovalutor?

Det senaste året har man hört mycket om bitcoin och kryptovaluta. Men jag har inte riktigt förstått vad det är och hur det fungerar – och om det är något som är värt att investera i. Hur fungerar bitcoin och andra liknande kryptovalutor?

Povel på Advisa svarar:

Bitcoin, och andra kryptovalutor, är virtuella betalningsmedel – en slags valuta som bara finns digitalt. De senaste åren har intresset för många kryptovalutor ökat stort, och bitcoin är en av valutorna som ökat mycket i värde.

Gemensamt för bitcoin och andra kryptovalutor är att de används på en så kallad blockkedja. En blockkedja kan jämföras med en distribuerad databas som inte en enskild aktör kan påverka utvecklingen av. I stället krävs att nätverket av datorer, som upprätthåller databasen, kommer överens om alla förändringar och transaktioner.

Det är en teknik som gör att en valuta kan överföras mellan två personer utan att de behöver förlita sig på en bank eller något annat finansiellt företag.

Läs vidare så berättar vi mer om bitcoin och kryptovalutor!

 

 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Bitcoins bakgrund och historia

Bitcoin lanserades 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Det var världens första blockkedja som även hade världens första kryptovaluta, bitcoin. Blockkedjan och kryptovalutan har alltså samma namn och för att skilja dem åt brukar blockkedjan benämnas med “B” i början medan kryptovalutan nämns med “b”.

Det unika med en blockkedja är att digitalt värde kan överföras mellan två parter utan att dessa behöver förlita sig på en bank eller annat finansiellt företag, något som varit omöjligt tidigare.

Syftet med bitcoin

I foruminlägg av Satoshi Nakamoto går det att utläsa att Bitcoin skapades som kritik mot det befintliga banksystemet och med målet vara ett monetärt system utanför staters och bankers kontroll.

Vad är en blockkedja?

En blockkedja är en distribuerad och decentraliserad databas som hanteras av ett nätverk av datorer.  I denna databas kan information bara läggas till och aldrig ändras i efterhand. Alla som har denna databas uppdaterar den löpande utifrån de programmerade regler som blockkedjan är uppbyggd av.

Med decentraliserad menas att tusentals datorer kan ha en uppdaterad och verifierad kopia av databasen. Därmed kan inte en enda aktör själv påverka förändringar på den. Det krävs helt enkelt att datorerna kommer överens, vilket kallas för att de uppnår konsensus.

Jämfört mot en bank

En bank har ansvar för att all information kring saldo och transaktioner är giltig. Detta genom att uppdatera deras databaser löpande. Det innebär att alla som använder en bank behöver lita på att banken sköter dessa uppdateringar korrekt.

Om bankens databas i stället skulle finnas på tusentals datorer, över hela världen, skulle den vara distribuerad. Om dessa datorer även måste komma överens om vilka transaktioner som är giltiga och hur databasen därmed ska uppdateras är den decentraliserad.

Det finns därmed inte en enda aktör som kan bestämma över den. Lägg därtill att informationen är krypterad på ett sätt som gör att den inte kan ändras i efterhand och det kan liknas med en blockkedja.

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är ett betalningsmedel som hanteras på en blockkedja. Det är därmed kod som avgör utbud, funktion och på vilken blockkedja som kryptovalutan kan hanteras. Värdet avgörs enbart av utbud och efterfrågan på valutan.

Den första kryptovalutan var bitcoin och sedan dess har tusentals kryptovalutor skapats med olika funktioner.

Vad har man Bitcoin till?

Alla kryptovalutor har sina unika egenskaper vilket innebär att de kan användas till olika funktioner. Utifrån egenskaperna på bitcoin finns flera olika användningsområden.

Vem som helst kan äga, skicka och ta emot bitcoin

Bitcoin är decentraliserat vilket i korthet innebär att det inte finns en enskild aktör, såsom företag, myndighet eller stat, som kan påverka systemet. Det kan jämföras mot banksystemet som är centraliserat och påverkas av banker, statliga lagar och marknadsutveckling.

I praktiken innebär detta att vem som helst kan äga, skicka eller ta emot bitcoin. Detta oavsett ålder, kön, religion eller nationalitet.

Begränsat utbud

Bitcoin har ett övre begränsat utbud. Det kan aldrig finnas mer än 21 000 000 bitcoin. På grund av detta anser vissa att bitcoin kan jämföras med ett ”digitalt guld” och ha en värdebevarare funktion över en längre tidsperiod.

Det kan ställas mot att mängden svenska kronor kan variera över tid beroende på Riksbankens agerande och att inflationen resulterar i att köpkraften i kronan hela tiden minskas.

Digitala kontanter

Världen blir allt mer digital och eftersom kryptovalutor inte är nationsbundna kan de användas som ”digitala kontanter”. Detta exempelvis om personer från olika länder önskar göra transaktioner till varandra. Kryptovalutor kan användas över hela världen på samma sätt som Swish används i Sverige.

Spekulativ tillgång

Även om bitcoin, och andra kryptovalutor, har unika egenskaper sker en stor del av handeln utifrån ett spekulativt perspektiv. Det är svårt att veta idag hur kryptovalutor kommer att användas i framtiden och därmed påverkas priset till stor del av ren spekulation.

Hur köper man kryptovaluta?

Bitcoin, och andra kryptovalutor, kan köpas via svenska eller internationella kryptobörser. Fördelen med att använda svenska börser är bland annat att dessa regleras av Finansinspektionen och ger svensk support. Bland de större aktörerna finns exempelvis Trijo och Safello.

Via deras webbplatser sker inloggning med BankID varpå pengar kan sättas in via banköverföring eller kortbetalning. Därefter köps kryptovalutor på ett liknande sätt som aktier köps på Avanza eller en annan aktiemäklare. Kryptovalutorna kan därefter förvaras på kontot hos börsen eller skickas ut till en egen kryptoplånbok.

Är det säkert att köpa bitcoin?

Förutsatt att bitcoin köps via kända och etablerade börser är det säkert. Det kan även ses som en ytterligare säkerhetsåtgärd att köpa via svenska börser.

Att köpet är säkert innebär däremot inte kryptovalutan alltid förvaras säkert på börser. Det finns flera exempel på börser som hackats eller gått i konkurs varpå kunderna förlorat samtliga sina tillgångar. För säkrast förvaring kan bitcoin köpas på en börs och därefter skickas till en privat kryptoplånbok.

Fördelar och nackdelar vid investering i bitcoin och kryptovaluta

Som med alla investeringar finns fördelar och nackdelar i att investera i bitcoin. Här listas några av dessa och saker att tänka på vid investering.

Obs: Detta är inget köpråd. Kom ihåg att bara investera med pengar som du har råd att förlora.

Fördelar

Värdeutveckling

Många som investerar i bitcoin gör detta med förhoppningen om kraftig värdeutveckling. Flera år har värdeutvecklingen varit på flera hundra procent.

Ny teknik

Bitcoin bygger på en helt ny teknik, blockkedjan, som för första gången lanserades 2009. Att investera i bitcoin är därmed ett sätt att investera i denna nya teknik.

”Värdebevarande”

Flera som investerar i bitcoin gör detta i tron om att kryptovalutan kommer att vara värdebevarande i framtiden. Detta utifrån att det finns ett begränsat utbud.

Nackdelar

Försäkringar täcker inte förlust

Om du tappar bort din bitcoin kommer inte något försäkringsbolag att ersätta dig. Detsamma gäller om de förloras via en konkurs på en kryptobörs, stjäls eller liknande.

Flera börser har kraschat

Flera kryptobörser och andra kryptotjänster har gått i konkurs eller hackats vilket inneburit att kunderna förlorat sitt innehav. Två exempel från 2022 är FTX och Celsius där kryptovalutor för flera miljarder dollar gick förlorade.

Volatiliteten

Med volatilitet menas snabba förändringar i kursen. Det är inte ovanligt att bitcoin går upp, eller ner, flera procent bara på någon timme. På samma sätt som att vissa vill investera i bitcoin i tron om att kunna tjäna pengar på det – är det även möjligt att förlora på att köpa kryptovalutor.

Vad är en bitcoin värd?

Aktuellt pris på en bitcoin kan ses hos prisaggregatorer som exempelvis Coingecko eller Coinmarketcap. Det är även möjligt att googla ”bitcoin kurs” varpå Google kommer att presentera svaret i en prisgraf. Mellan april 2022 och 2023 var priset som högst på 43 903 dollar och som lägst på 15 599 dollar.

Vanliga frågor och svar – Bitcoin & kryptovalutor

Vad är Bitcoin mining?
Med mining menas den process som innebär att nya block skapas och verifieras på bland annat Bitcoins blockkedja. Den som skapar detta block får automatiskt bitcoin som belöning vilket skapar ett ekonomiskt incitament till mining.
Går det att köpa bitcoin med Swish?
Ja, exempelvis den svenska kryptoväxlaren Safello erbjuder Swish som betalningsalternativ. På utländska börser erbjuds framförallt banköverföring och kortbetalning.

Fler besvarade frågor

Hur lång tid tar det att få ett lån utbetalt?

Att få ett privatlån utbetalt till ditt bankkonto tar oftast inte mer än 2-3 arbetsdagar. Läs mer om vad som påverkar tiden för utbetalning ...

Är det bra att vara helt skuldfri?

Att bli skuldfri innebär såklart en stor ekonomiskt frihet. Men hur viktigt är det att bli skuldfri så snabbt som möjligt? Så här kan du tän...

Billigaste golfmedlemskap 2023 – här är det billigast att vara medlem

Att spela golf kan kosta mycket pengar – men det finns sätt att göra det billigare. Här har vi sammanställt de 5 billigaste golfmedlemskapen...

Vad gör en revisor?

En revisor arbetar med att kontrollera en verksamhets ekonomiska förvaltning. Läs mer om vad en revisor gör och vad arbetet innebär här.

Vad kostar en anställd?

Förutom bruttolönen kostar också en anställd i arbetsgivaravgifter, semesterlön och försäkringar. Här kan du räkna ut vad en anställd kostar...

Så mycket kostar det att ta studenten

Att ta studenten kan vara dyrt. Men vad är det som kostar med att ta studenten? Här går vi igenom vanliga utgifter och ger dig spartips infö...

Hur mycket kostar mat i månaden?

Se genomsnittlig matkostnad per månad per vuxen och per barn – beroende på din ålder och om du äter specialkost. Räkna ut hur mycket mat kos...

Hur mycket kan man ta ut i bankomat?

Hur mycket du får ta ut i bankomat och uttagsautomat beror på vilken bank du har bankkort hos. Läs här för hur mycket du kan ta ut hos varje...

Vad kostar det att leva? Så räknar du ut dina levnadskostnader

Levnadskostnaden – ibland kallat hushållskostnaden – är hushållets kostnader exklusive boendekostnad. Här kan du räkna ut vad det kostar att...

När öppnar och stänger börsen?

Enligt ordinarie tider öppnar Stockholmsbörsen 09.00 och stänger 17.30. Men det finns vissa undantag. Läs här om de största börserna i värld...

Kan man låna pengar om man är arbetslös?

Att låna pengar som arbetslös kan vara svårt då långivaren vill se att du har betalningsförmåga. Det här gäller för lån utan eller med låg i...

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en slags kryptovaluta – en virtuell valuta och betalningsmedel. Läs om bitcoins värde och vad den och andra kryptovalutor används...
Papper vid deklaration

Varför kommer inte skattepengarna?

Har du deklarerat i tid men ändå inte fått dina skattepengar till kontot? Då kan det bero på att din deklaration är tagen för granskning. Lä...

Vad kostar det att ladda en elbil?

Om du vill eller har skaffat elbil undrar du nog över laddningskostnaderna. Här kan du läsa om vad det kostar att ladda en elbil och hur pri...

När kan man gå i pension?

Längtar du efter att checka ut från jobbet en sista gång? Här är hela guiden för när du kan gå i pension och börja ta ut dina olika pensions...

Hur mycket kostar det att ta körkort?

Att ta körkort kommer med en rad utgiftsposter. Vissa av dem kan du påverka – se vår guide för alla kostnader förknippade med att ta körkort...

Bästa elbilen 2023 – topp 10-listan

Funderar du på att köpa elbil? Elbilar blir allt mer populära och marknaden växer. Här listar vi de bästa elbilarna för 2023 – både nya och ...

Varför ska du undvika att ta ett SMS-lån?

SMS-lån är oftast ett väldigt dyrt sätt att låna pengar. Det på grund av hög ränta och kort återbetalningstid. Läs om bättre alternativ här.

Vad är en buffert?

En buffert är en ekonomisk trygghet som hjälper dig vid oväntade utgifter. Här går vi igenom hur stor din buffert bör vara beroende på din s...

Vad kostar en maskin tvätt?

Hur dyrt är det egentligen att köra tvättmaskinen? Så här mycket kostar en maskin tvätt i el, vatten och tvättmedel – per dag och månad.

Hur mycket pengar får man överföra till annat konto?

Hela listan över storbankerna – så mycket pengar kan du överföra till ett annat konto utan att först kontakta bankens kundtjänst.

Vad kostar en dusch?

Med högre elpriser är det många som vill ha bättre koll på en förbrukning. Här berättar vi hur du ska räkna ut hur mycket en dusch kostar.

Vad är phishing?

Phishing eller nätfiske innebär att bedragare lurar till sig dina lösenord eller uppgifter via nätet. Läs mer om hur du kan skydda dig.

Vad är en normal elförbrukning?

Här kan du se vad som är en normal elförbrukning för villa och lägenhet – beroende på vad du har för uppvärmningssystem i din bostad.

Vad är kredit?

Det finns många former av kredit, bland annat kreditkort, kontokredit och avbtelningar. Läs mer om vad kredit är och hur det fungerar här.

Vad kostar ett bröllop?

Att planera ett bröllop är inte det lättaste. Här går vi igenom kostnader för vanliga utgifter vid ett bröllop – och tips för hur det blir b...

Skatteåterbäring

Dags att få skatteåterbäring? Här är listan med alla viktiga datum – och när du ska deklarera för att få skatteåterbäringen i april.

Vad kostar det att lösa ett bundet lån?

Om du vill lösa ett bundet lån kan du vara tvungen att betala ränteskillnadsersättning. Här visas kostnaden för att lösa bundna lån.

Vad är marginalskatt?

Marginalskatt är skattenivån på din senaste intjänade hundralapp. Det används ofta när man pratar om statlig inkomstskatt.

Vad är en bra löneökning?

Vad en bra löneökning varierar beronde flera faktorer. Generellt brukar 2 % vara riktmärket – men för 2023 finns det branscher som begär mer...

Vad är premiepension?

Premiepensionen är en del av din allmänna pension som investeras i en fond. Du kan välja själv vilken fond din premiepension ska investeras ...

Vilka skulder syns hos UC?

Vilka skulder som syns hos UC beror på vilka kreditupplysningsföretag som olika långivare sammarbetar med. Här förklarar vi hur det fungerar...

Vilken bank är bäst för att samla lån?

Olika banker specialiserar sig på olika saker och vissa nischar sig på att samla lån. Läs här kring hur du ska tänka när du väljer bank för ...

Vad kostar ett lån på 400 000 kronor?

Hur mycket ett lån på 400 000 kostar beror bland annat på räntan och löptiden. Jämför gratis här för att hitta den lägsta räntan på ditt lån...

Hur mycket kan man swisha?

Olika banker har olika regler kring hur mycket man kan swisha. Maxbeloppet är 150 000 kronor, men då måste du själv höja det hos din bank. L...

Vad är prisbasbelopp?

Prisbasbelopp är ett indexbelopp som justeras varje år utefter inflationen. För 2023 är prisbasbeloppet 52 200 kronor – läs mer om prisbasbe...

Hur många gånger sin lön får man låna?

Även om andra faktorer spelar in finns det genrella riktlinjer kring hur många gånger lönen man får låna när man vill låna pengar. Läs mer h...

Vad är lagfart?

När du köper en fastighet måste du ansöka om lagfart. Läs mer om hur mycket lagfart kostar och hur ansökan går till vid husköp.

Varför kan jag inte samla mina lån?

Att du inte kan samla dina lån kan bero på att du inte sökt hos rätt långivare. Vi samarbetar med 40 banker och långivare och kan hjälpa dig...

Hur mycket pengar finns det i världen?

Att beräkna hur mycket pengar som finns i världen och i Sverige är svårt. Men det finns flera uppskattningar – se siffrorna här!

Vad är kapital?

Kapital är resurser som en privatperson eller ett företag har tillgång till. Det finns flera sorters kapital, och det behöver inte vara peng...

Var får man lättast lån?

Om du undrar var du lättast får ett bra lån är det bästa alternativet att jämföra många långivare samtidigt. Vi hjälper dig hitta ditt bästa...

Vad kostar ett lån på 200 000?

Vill du söka ett lån på 200 000? Här reder vi ut vad som avgör hur mycket lånet kommer att kosta – och hur hittar den bästa räntan.

Vad avgör fordonsskatt?

Fordonsskatt behöver betalas för i princip alla fordon som ska framföras på allmän väg. Men vad avgör hur mycket du ska betala i fordonsskat...

Vad är clearingnummer?

Här hittar du all info du behöver om clearingnummer och hur det används vid banköverföringar. Läs även hur du hittar rätt clearingnummer.

Vad är medellönen i Sverige?

Vad är medellönen i Sverige utifrån saker som kön, yrke och utbildning? Här har vi siffrorna för både medellön och medianlön.

Hur mycket ska man ge i månadspeng?

Dags att ge barnen veckopeng eller månadspeng? Så här mycket är lagom att ge i de olika åldrarna – och detta ska du tänka på som förälder.

Tjäna pengar snabbt

Det finns många anledningar till att vilja tjäna pengar snabbt. Vi har listan på de bästa sätten att tjäna extrapengar – hemma eller online.

Ärver man skulder?

Lån och skulder kan juridiskt sett inte ärvas – men det finns tillfällen då krav på återbetalning kan riktas mot närmast anhöriga. Läs vad s...
vinterdäck

Byte av däck (vinterdäck/sommardäck)

Frågan dyker upp varje vår – när är det dags att byta till sommardäck? Här är alla datum att hålla koll på inför däckbytet.

Stort elstöd till svenska hushåll – så påverkas du

Snart är elstöd 2 på väg att rullas ut till kunder hela Sverige. Men hur mycket pengar får man, och när betalas stödet? – läs allt här.
Riksbankshuset

Styrräntan höjs – vad betyder det för mina lån?

Nu har Riksbanken rekordhöjt reporäntan till 3,0 procent, den högsta nivån sedan 2008. Men vad betyder det för dig som har lån?
ett par lånar pengar trots många kreditupplysingar

Samla lån trots många UC – kreditupplysningar

3 tips på hur du kan lyckas samla dina lån för att både förbättra din kreditvärdighet och dina chanser till nytt lån.

Avdrag för dubbelt boende

Har du behövt skaffa dubbelt boende på grund av ett nytt jobb på annan ort? Då kan du göra avdrag för kostnaderna – läs mer om vad som gälle...

Inflationen i Sverige just nu

Inflationen i Sverige är 2023 högre än den varit på 30 år. Hur ska du tänka för att inte dina pengar ska urholkas? Hur ska du investera? Vi ...

Avdrag för hemmakontor och internet

Får du göra skatteavdrag för hemmakontoret och internet? Inte omöjligt! Läs mer om vad som gäller för att få de olika avdragen här.

ISK-skatten blir dubbelt så hög – så påverkas du

ISK-skatten blir rekord från och med 2023. Se hur det påverkar ditt sparande här – och varför inte skatten sänktes som tidigare utlovat.
Sommarjobbare som skattejämkat

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Ska du sommarjobba eller jobba extra? Du kan slippa betala skatt om du tjänar under ett visst belopp – men bara om du skattejämkar. Så här g...
Välja inkomstförsäkring eller trygghetsförsäkring

Inkomstförsäkring

När du förlorar jobbet kan ekonomin få sig en ordentlig törn. Samtidigt ligger de löpande utgifterna kvar på samma nivå. För att skydda pers...
så väljer du rätt bilförsäkring

Bilförsäkring

En bilförsäkring skyddar dig som privatperson mot höga utgifter i samband med skador kopplade till din bil. Alla bilar som kör i trafiken är...
Obetalda räkningar kan bli dyra

Räkningar

Glömt att betala din räkning? Eller har du inte råd att betala din räkning? Eller tänkte du helt enkelt strunta i att betala din räkning? Gö...

Sparränta – vad är det och vad är viktigt att tänka på?

Genom att spara pengar med ränta kan man få sitt sparkapital att växa utan behöva lyfta ett finger.

Topplista: det här lånar vi till

De senaste 10 åren har mängden konsumtionslån i Sverige ökat explosionsartat. En anledning till det är att det skett en attitydförändring ti...

7 smarta ekonomi-appar som ger dig stenkoll

Vi har samlat de bästa apparna som gör det lättare att hålla koll på din privatekonomi.
Ungt par som går igenom sin ekonomi med bekymrade miner

Skuldfinansiering — vägen till ekonomisk stabilitet

Skuldsaldo, betalningsanmärkningar och ärenden hos Kronofogden är en mardröm när du vill försöka få ordning på ekonomin och tillvaron.
Plånbok med pengar

Söka lån — så söker du lån på bäst sätt

Trots att ett lån kan kosta tusentals kronor varje månad är det inte alla som jämför lånevillkor innan de söker lån.
Hur stort belopp kan jag låna?

Hur mycket kan jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre va...
Glad man tittar på sin smartphone med datorn bredvid.

Billiga lån – så får du det billigaste lånet 2023

Inget lån är gratis, men att låna pengar behöver inte vara så mycket dyrare om du vet hur du ska gå tillväga. Ta del av våra tips för att hi...

Låna till kontantinsats

Nu kan du jämföra lån till kontantinsats från flera banker och långivare samtidigt via Advisa. Jämförelsen är snabb, enkel och helt kostnads...
Spargris solar

Spara pengar — 50 bästa tipsen

Vilket är bästa sättet att spara pengar? Vi kan inte ge dig ett svar – utan 50!
Advisas medarbetare Evelina

Så får du bästa låneräntan — experten tipsar

Vi lät vår erfarna rådgivare Evelina reda ut begreppen, svara på de vanligaste frågorna och guida dig genom räntans föränderliga universum.

Topplån

Vad det än är för bostad så behöver du finansiera det med hjälp av banken via ett bolån, ett lån som du ofta lever kvar med väldigt länge. D...
Fördelarna med att byta bank symboliseras när en guldfisk hoppas från en mindre skål till en betydligt större.

Byta bank

Att byta bank uppfattas ofta som krångligt och komplicerat, men det är dock enklare än du kanske tror och en minimal ansträngning kan spara ...

Deklaration 2023 – 18 avdrag du inte vill missa

I den här guiden listar vi 18 avdrag du inte får missa – kanske hittar du något som kan spara dig pengar vid nästa självdeklaration.
En kvinna som är låneförmedlare

Låneförmedlare — vad är en låneförmedling?

En låneförmedlare är ett företag som agerar mellanhand mellan låntagare och långivare. Låneförmedlaren gör det möjligt för låntagaren att jä...
Låna till bil med restvärde

Restvärde bil

Billån är många gånger en nödvändighet för att kunna finansiera en ny bil. Beroende på vad som passar dig bäst finns det flera olika finansi...

Kreditupplysningar: 6 saker du måste känna till

Här listar vi 6 saker som du måste ha koll på för att undvika att kreditupplysningar skadar din kreditvärdighet.

Amortera smartare — 8 saker du måste veta om amortering

Här går vi igenom all fakta och smarta tips som behövs för att du ska kunna sköta återbetalningen på dina lån på bästa sätt.
Välj privatleasing eller billån

Privatleasing

Tänk på det här innan du väljer leasing.
så väljer du bilfinansiering

Bilfinansiering

Har du hittat drömbilen eller har det blivit dags att uppdatera din nuvarande bil? Efter att ha undersökt modeller och märken är det dags at...
Kvinna glad över en billig bilförsäkring

5 sätt att spara tusenlappar på din bilförsäkring

Har du precis köpt en bil och funderar över vilken försäkring du ska välja? Vi har listat 5 saker du bör tänka på när du letar bilförsäkring...
Glatt par sitter på en soffa med miniräknare.

Lösa lån — så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar öv...
ett par planerar en renovering

Låna till renovering

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt...

Allt om pantbanken och smarta alternativ

En pantbank fungerar ungefär som en långivare, men istället för att sätta huset eller din egen privatekonomiska situation som säkerhet för l...
Ung affärskvinna som ser lättad ut

Låna med betalningsanmärkning — Så löser du en ekonomisk kris

I den här artikeln bjuder vi på hela 10 tips som kan förbättra din ekonomiska situation om du dragit på dig en eller flera betalningsanmärkn...
En hand som tar lån till låg ränta och ser ekonomin förbättras

Ta lån – 18 saker du inte får glömma

Vi har nu tagit fram en superguide där vi samlat de 18 viktigaste sakerna att tänka på steg för steg när funderar på att låna pengar.

Så påverkar separation din ekonomi

Att diskutera ekonomi i ett stadigt förhållande är det inte många som vill eller anser väsentligt. Ändå är det en av de viktigaste frågorna ...

9 böcker om privatekonomi att läsa i sommar

Vi på Advisa vill tipsa om 9 riktigt bra böcker att läsa i hängmattan eller på stranden – som samtidigt kan inspirera och ge nyttiga insikte...
Bästa banken

Bästa banken 2023

Alla vill bli kund hos den bästa banken, men bäst bank för grannen är inte nödvändigtvis bäst bank för dig. Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har...

8 tips på hur du lyckas få nytt jobb som 50-plussare

Åldersdiskriminering tillsammans med försämrat självförtroende kan leda till att arbetssökande över 50 har svårt att få ett nytt jobb.
man med tomma fickor

Spara pengar – 4 vanligaste skälen att lönen inte räcker till

Lönen är uppäten, saldot på kontot är nära nollan. Och ungarna behöver både nya overaller och nya vinterstövlar. Vad gör man?

Så förhindrar du kapning av bank-id

Banktjänster i mobilen är bekvämt och smidigt, men innebär även risker. Bedragare anpassar sig snabbt efter hur teknologin utvecklas och kap...
Finger pekar på papper

Så skriver du över lånet på någon annan — så fungerar det

Eftersom villkoren baseras på just dina ekonomiska förutsättningar, är det inte självklart att lånet kan skrivas över på någon annan. Men de...
Hand knappar på miniräknare

Bankräntor — skillnader på räntor för olika lån

Här går vi igenom generella bankräntor och annan information för olika typer av lån.

Global Money Week 2020

Den årliga temaveckan Money Week är ett globalt initiativ som handlar om att sprida kunskap inom privatekonomi, försörjningsmöjligheter och ...

5 tips som hjälper dig få prylar sålda på nätet

Svensken har saker för närmare 18.000kr som ligger hemma utan att användas. Detta gör det till ett ypperligt tillfälle att sälja av gamla pr...

5 fördelar med att jobba kvar i pensionsålder

Högre pension, mer pengar att röra dig med och en god hälsa är några av sakerna du kan förvänta dig om du fortsätter jobba efter pensionsåld...

Dina rättigheter vid uppsägning enligt LAS

Vad är det som gäller vid en uppsägning och vad är egentligen skillnaden mellan att bli uppsagd och att bli avskedad? Vi ger dig svaren. 

Bluffarna du ska se upp för!

Här går vi igenom vilka produkter och matvaror som du ska se upp för så att du slipper bli lurad eller göra ett dåligt köp!

Spara till frihet – en intervju med sparmiljonären

Att få ekonomin att gå ihop varje månad är inte alltid så enkelt. Studier visar på att allt fler svenskar känner någon form av oro för att p...

Så hoppade Cathrine av shoppingkarusellen

Ibland går vi människor med problem och svårigheter i många år utan att veta hur vi ska komma tillrätta med dem. De kan växa till hemlighete...

Pensionsspara – varför det är viktigare än någonsin

Dagen då man slutar arbeta kan det komma som en smärre chock för många hur månadsinkomsten drastiskt minskas.

Hilda vågade prata om sin ekonomi – och fick hjälp!

Hilda hade världens ångest när hon först kontaktade mig. Hennes ekonomi började spåra ur när hon tog ett lån för att köpa bil.

Är du shoppingberoende? -testa dig själv!

Förr i tiden handlade man när man behövde något. Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla h...

7 tips – så hjälper du en shopaholic

Har du en vän, en släkting eller arbetskamrat som du misstänker är en shopaholic?

Retorikexperten tipsar: Så lyckas du förhandla med banken

Många tycker det är obehagligt och drar sig inför att förhandla med banken. 

Undvik skilsmässa: Sju steg för att sluta bråka om pengar

Nu är den glada semestertiden över och vi skiljer oss aldrig så mycket som i oktober.

Allt som glimmar är inte guld

Dagens ordspråk blir “Allt som glimmar är inte guld”. Det innebär kort och gott inte alltid ska lita på första intrycket, utan att man bör u...
Visa fler

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Ica Banken logotyp
re:member logotyp
Nordax logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare