Lösa lån - så blir du skuldfri snabbt och smidigt

Glatt par sitter i soffan

Ett lån kan lösa många problem, men kom ihåg att också lösa lånet. Att lösa lån i förtid är nämligen ett effektivt sätt att få mer pengar över i plånboken. Här tittar vi närmare på fördelarna – och i vissa fall nackdelarna – med att lösa dyra lån.

Vad innebär det att lösa dyra lån och krediter?

Med ett lån kommer alltid en avbetalningsplan. Ofta har du flera år på dig att betala av skulden, vilket så klart är bekvämt. Men även om avbetalningarna inte tycks påverka din ekonomi alltför mycket, blir lånet dyrare än om återbetalningstiden var kortare, då du får dras med räntekostnader under längre tid. Har du väldigt hög ränta på ditt lån kan det vara en god idé att istället försöka lösa det i förtid – alltså betala igen skulden – eftersom du tjänar på det både på kort och lång sikt.

Finns det nackdelar med att lösa lån och krediter?

Om du lånat en stor summa pengar behöver du en buffert för att kunna lösa lånet utan att det går ut över din vardagsekonomi. Att ruinera sig bara för att lösa dyra lån i förtid är inte en bra strategi. Men även om du inte kan betala av hela skulden på ett bräde, tjänar du mycket på att lösa delar av lånet i omgångar. Varje gång du betalar av en större summa än du måste enligt lånevillkoren, sänker du också räntorna på den resterande delen av lånet. Eftersom sänkta räntor innebär att du får mer över i plånboken, kan du också betala av mer på lånet för varje månad som går.

Vilka lån tjänar jag mest på att lösa?

Snabblån och kreditkortsskulder har i regel mycket hög ränta och dessutom tillkommer avgifter och dolda kostnader. Har du flera smålån blir den totala lånekostnaden med ränta högre än om du bara skulle ha ett privatlån på ett högre belopp att betala av. Har du pengar över tjänar du alltid på att försöka lösa de dyra snabblånen så fort som möjligt.

Privatlån, eller blancolån, är ofta lite större än snabblån och ställer hårdare krav på dig som låntagare. Fördelen är att du får bättre villkor på dessa lån och därför inte behöver lösa dem lika snabbt som mindre och dyrare lån.

Tjänar jag inte mer på att investera pengarna?

Att investera pengarna i fonder eller aktier istället för att lösa dyra lån är ett alternativ, men det gäller att du räknar ut vad du tror dig tjäna mest på i slutändan. En sak är dock säker – du tjänar alltid på att amortera på dina lån, medan investeringar alltid innebär en risk. Om räntan på dina lån märkbart påverkar din ekonomi månad för månad, gör du klokast i att försöka bli skuldfri så snabbt som möjligt innan du sätter dina eventuella besparingar på spel.

Finns det andra alternativ?

Om du har många dyra smålån kan du försöka samla dem till ett enda större lån som kan ge dig bättre räntevillkor – antingen direkt när du samlar den, eller vid ett senare tillfälle när du omförhandlar ditt samlade lån (då med bättre kreditvärdighet).

När du gör en låneansökan genom Advisa, låter du över 38 banker och långivare konkurrera om dig som kund – det optimala sättet att få en förmånlig ränta på dina samlade lån. Dessutom tas endast en kreditupplysning, vilket inte påverkar ditt kreditbetyg i samma omfattning som om varje bank gör en egen koll.

Samla lån nu!

Lös, betala av eller samla dina lån för att:

  • Spara in på räntekostnader
  • Bli skuldfri och få bättre kreditvärdighet
  • Rädda en akut situation genom förlängd återbetalningstid (OBS – kan innebära större totalkostnad och risk för ränteökning över tid

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?