Blogg:

Investera i guld – för- och nackdelar & hur det går till

I osäkra tider är det naturligt att leta efter stabila och pålitliga investeringar. En av dessa investeringar sägs vara guld – som ju varit en symbol för rikedom i århundraden. Men varför anses guld vara en trygg investering och hur går det egentligen till att investera i guld? Det kikar vi på här!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Få mer pengar över genom att samla lån till låg ränta – ansök i vårt formulär.

Varför vill man investera i guld?

Medan vissa ser guld som en onödig investering ser andra det som en möjlighet till ett stabilt sparande. Att investera i guld kan handla om alltifrån trygghet till en vilja att sprida sina risker. Här går vi igenom möjliga fördelar och nackdelar med att investera i guld.

Fördelar med att investera i guld

  • Historiskt värde: Guld har fungerat som en form av valuta och handelsvara i århundraden. Guldets höga värde har bevarats oavsett tidsepok och ekonomiska kriser och har helt enkelt varit en långvarig favorit bland investerare som letar efter stabilitet.
  • Säkerhet: När ekonomiska oroligheter sköljer över oss söker många trygghet och säkerhet. Guld har betraktats som en sådan säkerhet eftersom det har visat sig vara motståndskraftigt mot de flesta marknads- och valutaförändringar.
  • Inflationsskydd: Guld har visat sig fungera som ett effektivt skydd mot inflation. När priset på varor och tjänster stiger tenderar värdet av guld att öka. Det beror på att guldets tillgångar är begränsat till skillnad från andra valutor som kan tryckas i överflöd och därmed förlora värde över tid.

Nackdelar med att investera i guld

  • Sämre avkastning: Även fast guldets värde brukar öka med tiden så har guld rent historiskt inte gett samma avkastning på lång sikt om man jämför med aktiemarknaden.
  • Förvaring och säkerhet: Fysiskt guld kräver lämplig förvaring för att skydda det från stöld eller skador. Detta kan medföra både extra kostnader och extra ansträngningar.
  • Kräver kunskap: Att investera i guld bör ses som en långsiktig lösning och det kräver både tålamod, kunskap och en långsiktig investeringsstrategi – åtminstone om man vill minimera riskerna med sitt sparande.

Läs också: Vad är bitcoin?

Hur kan man köpa guld som privatperson?

Det finns olika sätt att köpa guld på. Du kan exempelvis köpa fysiskt guld i form av mynt eller guldtackor eller handla med guld på börsen. Du måste själv bestämma dig för vilken metod som passar dig bäst.

Investera i guldfonder

Om du inte vill köpa och förvara fysiskt guld kan du välja att investera i guldfonder, vilket alltså innebär att du äger aktier i olika guldbolag. Dessa fonder består av flera olika företag som är verksamma inom exempelvis guldindustrin.

Fördelar 

När du investerar i guldfonder sprids riskerna direkt. Detta då fonden består av flera olika värdepapper.

Nackdelar 

En nackdel med guldfonder är att avgiften kan vara hög vilket kan minska den avkastning du får från fonden. Dessutom finns risken att fonden dras med om börsen faller. Detta eftersom de bolag som fonden investerar i är börsnoterade.

Läs också: Investeringssparkonto – ISK

Börshandlade fonder – guld-EFT

Under de senaste åren har ett av de mest populära alternativen varit att investera i EFT som äger fysiskt guld. Guld-EFT är börshandlade fonder där du investerar direkt i guldpriset. Du kan handla med dessa på börsen precis som när du handlar med aktier. Fondens värde beror på vad bolagets tillgång består av, exempelvis fysiskt guld.

Köpa guldaktier

Att köpa guldaktier fungerar på samma sätt som när du köper andra aktier. Du investerar helt enkelt direkt i guldbolagen vilket du kan göra via exempelvis Avanza.

Fördelar

En fördel med guldaktier är att du får bestämma helt själv vilka guldbolag som du vill investera i.

Nackdelar

Att investera i guldaktier och få en lönsam investering kan kräva en hel del kunskap jämfört med om du investerar i exempelvis fonder. Dessutom ökar riskerna när din investering kretsar kring ett enda bolag.

Investera i fysiskt guld

Många som hör ordet guld tänker på guldtackor staplade i perfekta rader inlåsta i ett upplyst bankvalv – och ungefär så kan det se ut om du väljer att köpa fysiskt guld. Om du är intresserad av att köpa guldtackor eller guldmynt finns det idag gott om webbutiker som säljer och levererar guld.

Fördelar

När du äger fysiskt guld påverkas du inte av dagliga prisförändringar eller av framgången hos specifika företag. Dessutom är det relativt enkelt att konvertera guld till pengar vid behov.

Nackdelar

Som med allt annat kommer fysiskt guld med diverse nackdelar. Risken för stöld är en sådan nackdel. För att minimera stöldrisken bör du förvara ditt guld på en säker plats – exempelvis i ett bankfack – vilket kan medföra extra kostnader. Dessutom kan en investering i fysiskt guld kräva en högre initial investering jämfört med värdepapper.

Tips för att investera i guld

Gör din research

Innan du investerar i guld måste du se till att du har en förståelse för marknaden och de faktorer som påverkar guldpriset. Det är viktigt att förstå riskerna med investering och ha en god kännedom om hur börsen och fonder fungerar.

Mångfald i portföljen

I vissa fall kan guld vara en bra komplettering till din befintliga portfölj, men du bör se till att variera dina investeringar ytterligare för att sprida riskerna. En bra idé kan vara att blanda guld med andra aktier och fonder för att minska riskerna och maxa avkastningen.

Förvara ditt guld säkert

Om du köper fysiskt guld måste du se till att förvara det på ett säkert ställe. Det kan vara ett bankfack, ett kassaskåp eller i en specialiserad förvaringslösning som erbjuds av vissa företag.

Tänk på riskerna

Att investera i guld innebär, som alltid när man gör investeringar i värdepapper och fonder, en risk. Det är inte alltid säkert att du får tillbaka allt det du investerat – och detsamma gäller guld. Vill du investera i guld bör du låta det utgöra en relativt liten del av ditt totala sparande.

Vanliga frågor och svar – Investera i guld

Kan man investera i guld på Avanza?

Ja, du kan investera i guldrelaterade fonder eller aktier på Avanza.

Är det lönsamt att investera i guld?

Det finns inget enkelt svar på huruvida det är lönsamt att investera i guld. Som med alla investeringar kommer guldinvestering med risker – och det är inte alltid säkert att du får tillbaka det du investerat. Du måste själv väga för- och nackdelar mot varandra och ta ett beslut baserat på din ekonomiska situation och dina preferenser.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare