Blogg:

Avdrag för hemmakontor och internet – så funkar det

Ända sedan corona och pandemin har allt fler börjat att jobba från ett hemmakontor. Det är ju såklart förenat med en del kostnader – men vad får man dra av i deklarationen egentligen? Internet? Möbler? Till och med kaffe? Här går vi igenom vad som gäller för skatteavdrag för kontor hemma.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Under 2020 stängde många arbetsplatser igen och de anställda fick jobba från ett tillfälligt hemmakontor. Det skapade en ny trend där många arbetsgivare även nu efter pandemin erbjuder sina anställda möjligheten att jobba hemifrån. Vissa företag skippar till och med de egna kontoren helt för att låta samtliga anställda jobba på distans.

Att inreda och upprätthålla en arbetsplats hemma kommer såklart med en del kostnader och de senaste åren har många undrat över vilka utgifter man har rätt att dra av i deklarationen.

Det här gäller för att du ska kunna göra avdrag för hemmakontor

Det är inte omöjligt att du har rätt till att göra avdrag för ditt hemmakontor. Men Skatteverket är inte överdrivet generösa när det gäller sitt regelverket för just arbetsplatser i bostaden.

Det krävs att din arbetsgivare inte tillhandahåller en arbetsplats för dig och att det finns ett klart behov av ett arbetsrum i bostaden. Så långt är det kanske okej – men kraven blir sedan tuffare.

Läs också: Skatteåterbäring

Hemmakontoret ska bara vara för arbete

Rummet får nämligen bara användas till att arbeta i, inget annat. Kontoret eller arbetsrummet ska heller inte ingå i bostadsutrymmet, och det ska helst vara avskilt från din övriga bostad med en egen ingång. Är det inte det? Då krävs det att rummet är inrett på ett sådant sätt att det genom inredningen blivit en arbetslokal. Vanliga kontorsmöbler ger enligt Skatteverket inte rätt till avdrag.

Gör avdrag för inventarier, el och uppvärmning

Uppfyller du alla de kraven? Snyggt! Då kan du göra avdrag för ditt arbetsrum i hemmet. Du kan göra avdrag för saker som el, uppvärmning och så vidare. Du kan dock inte göra avdrag för fasta avgifter, som till exempel elnätsavgiften.

Uppfyller du dessa kraven för ett avdragsgillt arbetsrum har du också oftast möjlighet att göra avdrag för möbler och andra inventarier i rummet.

Läs också: Solcellslån

Schablonavdrag om du har egen firma

Har du egen firma är det dock lättare att göra avdrag för hemmakontoret. Då kan du göra ett schablonavdrag även om du inte har ett speciellt arbetsrum. För hyres- eller bostadsrätt kan du dra av 4 000 kronor per år och bor du i villa kan du dra av 2 000 kronor. För att få göra detta avdrag ska du jobba minst 800 timmar per år från kontoret hemma.

Du kan i stället för schablonavdraget även välja att göra avdrag för de faktiska kostnaderna, beroende på vad som passar dig.

Läs också: Vad är moms?

Göra avdrag för möbler

Möbler är något som oftast kommer på tal när man pratar om större utgifter för sitt nya hemmakontor.

Kanske har du behövt köpa en ny stol, ett skrivbord eller en ny lampa till ditt kontor hemma? Tyvärr är detta inte något som du kan göra avdrag för – om du inte uppfyller alla de tuffa krav från Skatteverket vi tidigare nämnde för att få göra avdrag på arbetsrummet.

Anledningen till detta är att det är svårt att dra gränsen för om lampan eller stolen bara går att använda i jobbet. Här spelar det tyvärr ingen roll för bedömningen om du faktiskt bara har använt möbeln endast i jobbet – du lär oftast få nej.

Göra avdrag för internet

Internet är ju i 99,9 % av fallen något som krävs för att kunna jobba hemifrån. Och sanningen är att det inte helt omöjligt att få ett internetavdrag. Men även här har Skatteverket sina krav för att det internet ska vara avdragsgillt.

Internet avdragsgillt i specialfall

Att ha internetuppkoppling hemma räknas nämligen som en vanlig personlig levnadskostnad, och inget du “automatiskt” kan dra av. Men det finns ett undantag. Kan du visa att ditt arbete hemma kräver en väsentligt snabbare uppkoppling än den du hade tidigare kan du ha rätt till avdrag för den extra kostnaden.

Det krävs också att din arbetsgivare inte vill stå för den extra kostnaden.

Göra avdrag för frukt och kaffe

En sak som många fått gratis på arbetsplatsen är saker som kaffe, frukt och annat ätbart. Då borde väl det rimligtvis vara avdragsgillt nu när vi jobba hemma? Nej, tyvärr. Du har ingen rätt att bli kompenserad för det du annars får gratis på arbetsplatsen – hur många koppar kaffe du än MÅSTE ha för att klara av arbetsdagen.

Avdrag för kontor på annan plats än i hemmet

Om du varken har plats hemma att jobba eller ett kontor att gå till kanske du har behövt hyra ett kontor utanför din bostad. I så fall kan du ha rätt till avdrag. Även här finns det såklart några krav du måste uppfylla.

Det ska finnas ett behov för det, det ska vara en kontorsutrymme som är anpassat för arbetsuppgifterna och du ska bara använda rummet för att arbeta i. I sådana fall kan du få avdrag för de kostnader du haft för att hyra rummet.

Fler avdrag att ha koll på

Här har vi mest pratat om avdrag för hemmakontoret – men visste du att det finns massor av saker som är avdragsgilla i deklarationen? Allt från resor till jobbet, dubbla bostäder och ränta till vissa kostnader för mobiltelefonen.

Vill du veta mer ska du kolla in vår sida om om deklarationen – 18 skatteavdrag du inte vill missa.

Povel Arwidson
Uppdaterad: 2024-04-05
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.

Vanliga frågor och svar – Avdrag för hemmakontor och internet

Hur mycket får man dra av för kontor hemma?

Har du eget företag och arbetar hemma kan du dra av ett schablonbelopp på 4000 kronor per år om du bor i lägenhet och 2000 kronor per år om du bor i villa. Är du anställd och har ett hemmakontor kan du också dra av vissa kostnader – men då krävs bland annat att din arbetsgivare inte erbjuder dig ett kontor samt att kontoret inte ingår i bostadsutrymmet.

Hur gör man avdrag för hemmakontor?

Har du utgifter för hemmakontoret som är avdragsgilla kan du göra avdrag för det i din deklaration. Den gör du hos Skatteverket och skickar in under våren.

Är internet avdragsgillt?

Normalt sett räknas internet som en privat kostnad som inte är avdragsgill. Men det finns ett undantag. Det är om ditt arbete kräver att du behövt skaffa en snabbare, dyrare uppkoppling. Då kan du dra av skillnaden för det dyrare bredbandet.

Kan man göra avdrag för möbler i kontoret hemma?

Möbler och andra inventarier är saker som är svårt att få avdrag för. Oftast är det ju nämligen svårt för Skatteverket att dra gränsen för vad som bara är ett arbetsredskap eller om du också kan använda i privatlivet.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare