Fråga Advisa:

Vad kostar ett bröllop – och hur håller man kostnaden nere?

Hej! Jag och min partner planerar för vårt bröllop och funderar på om vi kan spara ihop till det eller om vi kommer behöva låna. Ungefär hur mycket kostar ett bröllop? Och har ni några tips för att hålla budgeten nere?

Povel på Advisa svarar:

I en perfekt värld vore bröllopsbudgeten alltid obegränsad, men så är tyvärr sällan fallet. Här har vi tagit reda på vad ett bröllop faktiskt kostar, samt ger våra tips på hur ni kan planera bröllopet för att hålla kostnaderna nere.

Hur mycket kostar ett helt bröllop i snitt?

Så, vad kostar då ett bröllop? Det är inte helt lätt att svara på, med tanke på alla faktorer som spelar in. Det finns flera bröllopssajter som ger dig tydliga exempel på vad ett bröllop kostar, och i snitt räknar man med att majoriteten lägger mellan 50 000-100 000 kronor på sitt bröllop.

År 2015 utförde Bröllopsakademin en undersökning på vad ett bröllop faktiskt kostar, och kom fram till att det genomsnittliga priset för ett bröllop låg på runt 90 000 kronor – en siffra som år 2023 troligen är något högre.

Kuvertpris – pris per bröllopsgäst

Vad bröllopet kostar per gäst beror på faktorer som mat, dryck och om ni vill erbjuda möjlighet till övernattning. En fingervisning är att kostnaden per kuvert normalt ligger på runt 1 000-2 500 kronor.

Fortsätt läsa för att se vanliga utgiftsposter för ett bröllop – samt 6 tips för hur du kan hålla kostnaderna nere.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Bröllop och budget – vanliga utgifter

Trots att giftermål och bröllop är en fantastisk upplevelse för majoriteten, kan det bli en ganska dyr affär – något fler blir medvetna om under tider av hög inflation. Utgifterna varierar beroende på olika kostnader för exempelvis bröllopslokal, kläder, mat och dryck samt antalet bröllopsgäster. Här går vi igenom några av de vanligaste utgifterna inför ett bröllop.

Mat och dryck

Utgifter för mat och dryck varierar beroende på om ni väljer buffé, trerättersmiddag, catering eller hemlagat. Kostnaden sägs i regel hamna på någonstans mellan 1 000 och 2 500 kronor per gäst.

Kläder och ringar

Den genomsnittliga kostnaden för vigselringar brukar ligga på runt 10 000 kronor per ring – även fast det självklart går att komma billigare undan.

När det kommer till kläder, inte minst brudklänningen, varierar kostnaderna stort. En del lägger upp till 100 000 kronor på en brudklänning, men genomsnittspriset brukar ligga på cirka 8 000-10 000 kronor.

Blommor och dekorationer

Blommor och dekorationer är ett måste för att bröllopsvisionen ska gå i uppfyllelse. Genomsnittskostnaden brukar ligga på cirka 3 000-5 000 kronor.

Bröllopslokal

Bröllopets kanske viktigaste beståndsdel är bröllopslokalen. Kostnaden för en festlokal varierar beroende på faktorer som storlek, plats och tillgänglighet. Därför kan en lokal kosta från några tusen kronor till flera tiotusentals kronor. Vill ni dessutom att catering, bar och servering ska ingå i bröllopslokalen, blir kostnaden högre.

Läs också: Vad kostar en maskin tvätt?

Band och DJ

En lyckad bröllopsfest kräver bra och dansvänlig musik. Många väljer därför att hyra en musiker eller en DJ. Genomsnittskostnaden för en trubadur eller DJ ligger vanligtvis på runt 5 000-8 000 kronor för en kväll.

Foto och video

De flesta vill återuppleva sin bröllopsdag igen flera år efter. Då är det bra att ha haft en fotograf på plats under dagen. Här är det kanske inte värt att snåla, så att bild och film verkligen blir så bra som du vill att det ska bli. I snitt kan du räkna med att en bra fotograf kostar cirka 15 000 kronor.

6 tips för ett billigare bröllop

Ett bröllop är som du har förstått i regel en relativt dyr historia. Därför är det viktigt att lägga upp en tydlig budget i god tid före den stora dagen. Vill ni pressa ner bröllopskostnaderna finns det några saker som är värda att skänka en extra tanke:

1. Gör en budget för bröllopet

En bröllopsbudget bör innehålla alla beståndsdelar – från kostnad för bröllopsfotograf till lokal och underhållning. Börja med att ta fram en prioriteringslista där ni skriver ned vilka delar som är viktigast för er. Med en utförlig och välplanerad budget minskar risken för oväntade utgifter avsevärt.

2. Flytta bröllopet utanför storstaden

Som bekant vill lokaluthyrare i storstäder gärna ha mycket betalt, helt enkelt då efterfrågan på bröllop inom storstäderna är väldigt stor. Vill ni hyra en lokal för en billigare peng kan det därför vara klokt att bredda vyerna, och kika på lokaler utanför storstaden.

3. Spara pengar på bröllopsmat och dryck

Kostnaden för mat och dryck har en tendens att springa iväg om man inte tyglar den. Kan ni tänka er ett mindre bröllop, är ett tips att laga delar eller hela bröllopsmiddagen själv. Glöm inte att säkerställa att lokalen ni är intresserad av tillåter egen mat och dryck, och att den har tillgång till kök.

4. Spara pengar på kläder

Att hitta alternativ till nyproducerade brudklänningar och smokings kan göra stor skillnad för budgeten. Det finns flera ställen som hyr ut bröllopskläder av god kvalitet. Självklart kan ni också kika runt på begagnade alternativ – mängden guldkorn därute kan ofta förvåna.

5.  Spara pengar på underhållning

Att hyra in en musiker eller en DJ är absolut inget måste. Varför inte knåpa ihop en riktigt bra spellista på Spotify, eller göra en delad lista där gästerna själva kan lägga in sina favoritlåtar?

6. Spara pengar på bröllopsgäster

Ett av de mer uppenbara sätten att spara pengar på är att begränsa antalet gäster. Ju färre gäster ni bjuder in, desto mindre pengar kommer ni behöva spendera på mat, dryck och andra detaljer.

Att bjuda dina sju halvsysslingar som du egentligen inte har någon större relation till kan ju faktiskt bli rätt dyrt, inte minst om de tar med varsin respektive. Lägg därför god tid på er gästlista och välj gäster med omsorg.

Bröllop och budget – planera bröllopet smart

Planeringen är A och O inför varje lyckat bröllop. Det finns flera smarta val man kan göra vid både planering och budgetering, där de viktigaste är:

  • Välj gästlista med omsorg
  • Hyr eller köp begagnade bröllopskläder
  • Använd egen musiklista
  • Bjud på hemlagat i den mån det är möjligt
  • Hyr lokal utanför stadskärnan

Så kan du finansiera ditt bröllop

Låna pengar till ditt bröllop

Många väljer att låna pengar för att finansiera hela eller delar av sitt bröllop. Detta är inte alls konstigt – bröllopet är trots allt en av de viktigaste dagarna i många människors liv, och större budget möjliggör ofta en större fest. Planerar ni att söka lån inför bröllopet? Då är det klokt att tänka på följande:

Stå tillsammans på lånet

Stå alltid tillsammans på lånet, så att ni båda har ett lika stort ansvar för att lånet betalas tillbaka. Dessutom ökar era chanser till en bra ränta om ni står tillsammans på lånet, då er ekonomi räknas samman.

Har ni lån sedan tidigare kan ni med fördel ansöka om ett samlingslån som ger er en lägre total ränta och endast ett enda lån att betala tillbaka.

Säkerställ att ni kommer kunna betala av lånet

Ta inte större lån än vad ni känner att ni kommer kunna betala av utan större ansträngning. Det sista ni vill är att er oförglömliga dag ska resultera i ekonomisk oro.

Jämför lån för lägsta möjliga ränta 

Glöm inte bort att jämföra olika bröllopslån för att få ner räntan. Hos oss kan ni jämföra lån enkelt och kostnadsfritt.

Spara ihop pengar

Ett ganska självklart val för att finansiera sitt bröllop är att spara ihop pengarna. Detta blir betydligt enklare om ni i god tid innan bröllopet gör en tydlig och detaljerad budget, där ni har med alla bröllopets delar: lokal, mat och dryck och underhållning bland andra. Bestäm er för vad just ert bröllop får kosta och lägg månadsvis undan pengar så att ni klarar av kostnaden.

Här kan du läsa våra bästa tips för att spara pengar – lycka till!

Vanliga frågor och svar – Bröllopskostnad

Vad kostar ett bröllop för 50 personer?

Exakt pris är omöjligt att ge då flera faktorer spelar in. Men en fingervisning är att ett bröllop med 50 gäster går på mellan 40 000-90 000 kronor, beroende på kostnader för bland annat lokal, mat och dryck, underhållning och kläder. Detta är dock bara ett estimat för vad allting kan kosta.

Hur kan man göra bröllopet billigare?

Kostnader som är enklare att hålla nere är bland annat de för kläder, mat, musik och antalet gäster. Mindre bröllop är alltid billigare än större. Se till att göra en tydlig budget innan bröllopet, så att kostnaderna inte springer iväg.

Vad kostar ett bröllop för 100 personer?

Exakt pris är omöjligt att ge då flera faktorer spelar in. Men en fingervisning är att ett bröllop med 100 gäster går på mellan 50 000-100 000 kronor, beroende på kostnader för bland annat lokal, mat och dryck, underhållning och kläder. Detta är dock bara ett uppskattning för vad allting kan kosta.

Vem ska betala för bröllopet?

Idag är det vanligt att brudparet själva betalar för sitt bröllop, men det är inte helt ovanligt att brudpar ändå får en ekonomisk gåva av sina föräldrar och släktingar.

Advisa samarbetar med 40 långivare

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp