Fråga Advisa:

Vad kostar ett MC-kort?

Jag är sugen på att ta motorcykelkörkort men är osäker på om jag har råd. Vad kostar MC-kort?

Povel på Advisa svarar:

Ett MC-kort kostar från cirka 5 700 kronor om enbart de obligatoriska kostnaderna betalas. Om tio körlektioner samt teoriutbildning bokas via trafikskola blir kostnaden cirka 17 000 – 23 000 kronor.

Att ta körkort för motorcykel kan därmed alltså kosta väldigt olika beroende på dina förutsättningar, samt om du har möjlighet att övningsköra privat.

Läs vidare så berättar vi mer i detalj om de obligatoriska och frivilliga kostnaderna som uppstår när du tar ett MC-kort – så att du kan räkna på det själv.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Obligatoriska kostnader för att ta motorcykelkörkort

Det finns ett par kostnader som måste betalas av samtliga som vill ta ett MC-kort. Det är den totala summan av dessa som därmed blir den lägsta kostnaden för körkortet.

Synundersökning

I ansökan om körkortstillstånd behöver en aktuell synundersökning bifogas. Undersökningen sker hos en optiker och det är viktigt att ange att intyget ska användas till körkortstillstånd. Undersökningen tar cirka 15 minuter.

Själva körkortstillståndet ansöker du om hos Transportstyrelsen och det kostar ingenting. Du behöver ett körkortstillstånd oavsett om du ska övningsköra privat eller hos trafikskola.

Pris: 150 – 200 kronor

Riskutbildning

Riskutbildning är obligatoriskt för den som vill ta MC-kort och består av en teoretisk del och en praktisk del. Dessa brukar kallas för riskettan och risktvåan. Riskettan är en utbildning om ökade risker inom  trafiken via exempelvis alkohol, droger och trötthet. Den utförs på en trafikskola.

Risktvåan innebär träning på en övningsbana. Föraren får bland annat lära sig att anpassa hastigheten och köra på olika underlag. Under denna övning ska föraren ha hjälm och skyddsutrustning enligt Transportstyrelsens regler.  En godkänd riskutbildning är giltig i fem år.

Det vanligaste är att riskutbildning bokas via en trafikskola. De kan exempelvis boka tid, låna ut motorcyklar samt bistå med transport till övningsbanan. Det kan även vara möjligt att boka risktvåan direkt via det företag som tillhandahåller övningsbanan.

Pris: Riskettan cirka 750 – 1 000 kronor. Risktvåan cirka 2 500 – 3 500 kronor.

Läs också: Vad kostar det att ta körkort?

Teoriprov och körprov

Teoriprov och körprov bokas via Trafikverkets hemsida. Du måste ha ett godkänt teoriprov för att körprovet ska få genomföras. Betalning sker vid bokningstillfället och kan ske med Swish eller kort från Mastercard eller Visa.

Pris teoriprov: Dagtid 325 kronor. Efter 18:00 på vardagar samt på helger kostar det 400 kronor.

Pris körprov: Dagtid 1650 kronor. Efter 18:00 på vardagar samt på helger kostar det 2 145 kronor.

Kostnaden beräknas på att du har egen motorcykel, samt godkänd skyddsutrustning, och därmed inte behöver hyra detta inför körprovet.

Körkortsfoto

I samband med körprovet sker fotografering till körkortet. Eftersom du får en ny behörighet behöver även ett nytt körkort tillverkas.

Pris: 80 kronor för foto.

Pris: 280 kronor för tillverkning av nytt körkort.

Totalkostnad för MC-kort – lägsta möjliga

Den lägsta kostnaden för att ta MC-kort är den totala summan av de kostnadsposter som presenteras ovan.

  • Synundersökning: 150 – 200 kronor
  • Riskutbildning: 3 250 – 4 500 kronor
  • Teoriprov och körprov: Från 1 975 kronor
  • Körkort: 360 kronor

Totalt: Från 5 735 kronor

Frivilliga kostnader

Med frivilliga kostnader menas de kostnader som kan påverkas. Det är exempelvis vanligt att ta körlektioner men genom att övningsköra privat kan antalet lektioner minimeras.

Körlektioner

Många kombinerar privat övningskörning med körlektioner på trafikskola. Hur många lektioner som krävs för att nå tillräcklig kunskapsnivå skiljer sig stort mellan olika individer. Genom att övningsköra mycket privat skapas en erfarenhet som resulterar i att färre lektioner behövs.

I jämförelse med körlektioner för B-körkort har man oftast längre lektioner med MC. Det vanliga är att en lektion är mellan 60 – 80 minuter.

Pris: En lektion på 60 – 80 minuter kostar cirka 950 – 1 300 kronor.

Teoriutbildning

Inom en teoriutbildning, som bokas hos en trafikskola, ingår böcker, träning via onlineprogram samt i vissa fall teorilektioner.

Pris: Böcker samt tillgång till utbildning och frågor online 800 – 1 000 kronor.

Hyra av motorcykel och skyddsutrustning

Har du ingen egen motorcykel att använda vid uppkörning behöver du låna av en vän eller hyra. Se till att motorcykeln uppfyller Trafikverkets krav. Det går att hyra både via privata köp- och säljportaler samt via trafikskolor.

Vid uppkörning krävs det även att du har skyddsutrustning enligt Trafikverkets krav. Även detta går att hyra privat eller via trafikskola.

Pris: Hyra MC privat 500 – 800 kronor per dag. Skyddsutrustning 150 – 250 kronor per dag.  Hyra via trafikskola 2 000 – 3 000 kronor per dag inklusive skyddsutrustning.

Kostnad för MC-kort via trafikskola

Vad det kostar att ta MC-kort via en trafikskola beror framförallt på hur många körlektioner som behövs. Det är mycket vanligt att trafikskolor erbjuder paket med 10 – 15 lektioner.

  • Fasta kostnader: Från 5 735 kronor. Se rubrik ”Fasta kostnader”
  • Paketpris 10 lektioner: 10 000 – 13 000 kronor
  • Teorimaterial: 800 – 1000 kronor
  • Hyra av motorcykel: 800 – 3 000 kronor

Totalt: Cirka 17 000 – 23 000 kronor

3 tips för att ta budgetvägen till MC-kort

Som visas ovan är det stor skillnad på om enbart de obligatoriska kostnaderna betalas eller om även exempelvis körlektioner bokas. Tre tips till ett billigare MC-kort är:

1. Övningskör privat

Oavsett om du tänker ta körlektioner eller inte är privat övningskörning viktig för att hålla nere totalkostnaden. Med god körerfarenhet kommer antalet lektioner som krävs minskas kraftigt.

Om övningskörning önskas genomföras privat behövs en godkänd handledare. Ansökan om att bli handledare sker på Transportstyrelsens hemsida och är gratis. Någon introduktionsutbildning, som för B-kort, krävs inte.

2. Låna motorcykel

Kontrollera i god tid innan uppkörningen att du kan låna en motorcykel från en vän för att undvika hyreskostnaden. Lägg även tid på att kontrollera att den uppfyller Trafikverkets krav beroende på vilken behörighet som du ska köra upp för.

3. Hitta paketerbjudanden

De flesta trafikskolor har kompletta paket som innefattar teori, körlektioner, risketta och risktvåa. Det är inte ovanligt att dessa är 10 – 20% billigare än om delarna köps separat.

Vanliga frågor och svar – MC-kort

Hur lång tid tar det att ta MC-kort?

Via intensivkurs går det att ta MC-kort på ett par veckor. I detta fall är det kön till teori- och körprov som primärt avgör hur lång tid det tar.

Behövs riskutbildning om högre motorcykelbehörighet önskas?

Nej, har du redan ett MC-kort behöver inte en ny riskutbildning ske om du planerar att genomföra körprov för högre motorcykelbehörighet.

Vad kostar MC-kort som allra minst?

Obligatoriska avgifter för att ta MC-kort är cirka 5 700 kronor.

När slutade man få MC-kort med körkortet?

Tog du B-körkort, alltså körkort för bil, innan den 1 januari 1976 fick du automatiskt också ett MC-kort. De som tog sitt bilkörkort innan 1976 får alltså köra tung motorcykel utan utbildning.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare