Ordlista:

Ränteskillnadsersättning - se upp innan du binder lånen

Om man binder upp lånen kan långivaren sänka räntan eftersom de blir garanterade ränteintäkter för den uppbundna perioden. I och med att långivaren räknar med intäkterna tar de även ut en ränteskillnadsersättning om man löser det bundna lånet i förtid. För konsumentkrediter är ränteskillnadsersättningen reglerad enligt konsumentkreditlagen och är beräknas genom en standardiserad formel som endast gäller för bundna.

ränteskillnadsersättning lösa lån i förtid förtidslösen

Vad är ränteskillnadsersättning och kan jag bli skyldig att betala det?

Om du löser ett bundet lån i förtid tar långivaren ut en avgift som kallas för ränteskillnadsersättning. Det beror på att när du binder lånet förväntar sig långivaren ränteintäkter för den bundna perioden. När man löser lånet förlorar långivaren förväntade intäkter och tar därför ut en ränteskillnadsersättning som kompensation.

Så tar du reda på om ditt lån har ränteskillnadsersättning

Har du ett bundet lån kan du räkna med att du får betala ränteskillnadsersättning om du löser lånet tidigare. Men inte alla bundna lån eller lån med säkerhet har krav på ränteskillnadsersättning. För att ta reda på vad som gäller för just ditt lån behöver du läsa lånevillkoren eller höra med din långivare. Har du ett privatlån eller lån utan säkerhet kan du vara säker på att du inte behöver betala ränteskillnadsersättning om du löser lånet tidigare än vad ni har avtalat om.

Så räknas ränteskillnadsersättningen ut

Ränteskillnadsersättning beräknas med hjälp av tre värden. Till att börja med räknar man ut den ränta som du ska betala för lånet. För att räkna ut en rättvis avgift för att kompensera för bankens uteblivna ränteintäkt tar man hänsyn till att långivaren kan utnyttja kapitalet de får tillbaka. Därför använder man sig inte av den ränta man ursprungligen skulle ha betalat. Istället används räntan för lånet minus räntenivån på statsskuldväxlar eller statsobligationer plus en procent. Om man använder sig av räntan för stadsskuldväxlar eller statsobligationer beror på hur länge lånet är bundet. Slutligen multipliceras räntan för förtidslösen (låneränta – ränta för statsskuldväxlar/statsobligationer * X = RSE) med antalet år kvar att amortera på lånet.

Tänk på det här innan du löser ditt bundna lån

  • Kontakta banken för att se efter om du behöver betala ränteskillnadsersättning
  • Räkna på skillnaden mellan ränteskillnadsersättning och räntekostnaden för hela löptiden.
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vanliga frågor och svar

Vad är ränteskillnadsersättning?

Om du har ett lån med bunden ränta och vill betala av det i förtid blir du skyldig att betala ränteskillnadsersättning. När du har bundit lånet har du nämligen också bundit dig för att betala ränta för hela perioden. Ränteskillnadsersättningen blir kompensation för långivaren.

Kan man slippa ränteskillnadsersättning?

Ska du sälja din bostad och sitter på ett bundet bolån finns det en möjlighet att undvika att betala ränteskillnadsersättning om du flyttar och tar med dig det befintliga bolånet till din nya bostad. Du kan också vänta med att flytta tills ditt bolån inte är bundet längre.

Hur räknar man ut ränteskillnadsersättning?

Ränteskillnadsersättning räknas ut genom en jämförelse mellan din ränta och en jämförelseränta. Jämförelseräntan består av ränteläget på bostadsobligationer den dagen du önskar att lösa lånet, plus ett påslag på 1 procent. Kolla med din bank vad det skulle kosta att lösa ett bundet lån.

Är ränteskillnadsersättningen avdragsgill?

Ja, du får göra avdrag i din deklaration för ränteskillnadsersättningen på precis samma sätt som du gör avdrag för den vanliga ränta du betalar på dina lån.

Vad säger våra kunder?