Kreditkort:

Kreditkort med bonus – poängsystem eller cashback?

I dagens ekonomi drar många konsumenter nytta av kreditkort med bonus. Förmånerna består bland annat av poäng eller cashback, vilket skapar möjlighet att få ut mer av inköpen. Här tittar vi närmare på kreditkort med bonus samt för- och nackdelar med de olika systemen.

I den här artikeln får du lära dig om:

  • Kreditkort med bonus
  • Cashback, poäng och rabatter
  • Exempel på bra kreditkort

Har du redan koll på hur kreditkort med bonus fungerar? Hoppa hit för att jämföra kreditkort med bonus.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är ett kreditkort med bonus?

Ett kreditkort med bonus ger extra förmåner utöver de grundläggande kreditfunktionerna. Förmånerna varierar, men vanligtvis inkluderas poäng eller cashback baserat på köp du gör med kortet.

Hur fungerar poängsystem och cashback?

Ett kreditkort med poängsystem innebär att varje köp du gör ger ett visst antal poäng. Dessa samlas för att användas för olika belöningar, exempelvis hotellvistelser, flygresor, produkter eller tjänster.

Cashback innebär att du får återbäring på köpen i form av pengar, oftast genom att din kreditskuld minskar.

Vilket är bäst av poäng och cashback?

Det finns fördelar och nackdelar med både poäng och cashback. Ett kreditkort med bonuspoäng är exempelvis bra om du kommer att använda det till att resa, eftersom poängen kan lösas mot nya resor och relaterade tjänster.

Om du däremot inte kommer att jobba upp poäng löpande, är det kanske en bättre idé att få tillbaka pengar på de köp du faktiskt genomför.

Fördelar med poängsystem:

  • Du kan tjäna poäng snabbt genom att använda kortet regelbundet.
  • Det finns många olika belöningar att välja mellan. Exakt vad du kan använda poängen till beror på vilket kreditkort du väljer.

Nackdelar med poängsystem:

  • Poängsystem kan upplevas som svåra att förstå.
  • Du kan förlora poängen om du inte använder kortet.
  • Vissa belöningar kan kräva en stor mängd poäng, vilket kan vara svårt att uppnå om du inte använder kortet regelbundet.
  • Bonuspoängen går oftast bara att lösa in hos en viss kedja eller i en poängshop med ett visst utbud.

Fördelar med cashback:

  • Enkelt att förstå och använda.
  • Pengar tillbaka på varje köp ger direkt ekonomisk nytta.

Nackdelar med cashback:

  • Ger oftast inte lika mycket tillbaka som bonuspoäng på specifika områden.
  • Vissa köp kanske inte ger cashback.

Vilket slags kreditkort ger bäst bonus?

Det finns kreditkort med eller utan årsavgift. Premiumkort kan ha en årsavgift på flera tusen kronor, men fördelen är att de har väldigt generösa bonussystem, försäkringar och andra förmåner.

Ett kreditkort utan årsavgift kan också ha bra bonussystem, men i princip aldrig i samma omfattning. Om du exempelvis reser mycket i jobbet kan det vara värt att välja ett premiumkort, då du sparar in årsavgiften ganska snabbt på olika förmåner med kortet. Men om du endast har ett kort för att täcka oförutsedda utgifter – välj ett utan årsavgift.

Fördelar- och nackdelar med bonuskort med årsavgift:

Fördelar

  • Bonusen är högre – förutom högre bonuspoäng och större cashback, brukar premiumkorten komma med extra bra försäkringar.
  • Fler förmåner – ett kreditkort med årsavgift ger dig också tillgång till exklusiva rabatter och andra förmåner.

Nackdelar

  • Högre engångskostnad – årsavgiften för ett kreditkort kan vara ganska hög, inte sällan omkring 8 000 kronor.
  • Kräver användning – ju mer du använder ditt premiumkort, desto mer får du tillbaka i form av bonus och förmåner. På ett år kan du ganska enkelt spara in årsavgiften på köp till rabatterat pris, men det kräver också att du använder kortet mycket.

För- och nackdelar med bonuskort utan årsavgift:

Fördelar

  • Det är gratis att skaffa ett kort – eftersom det inte finns någon årsavgift behöver du inte vara orolig för att betala i onödan för ett kort som inte kommer till användning.
  • Även gratiskort har bonusar– alla slags kreditkort har någon form av bonuspoäng eller cashback. Det som skiljer dem åt är nivån på förmånerna.

Nackdelar

  • Avgifterna kan bli högre – även om själva kreditkortet är gratis kan tillkommande avgifter vid köp vara högre än på kort med årsavgift.
  • Bonusen är lägre – skillnaden på vad du får tillbaka är stor mellan ett gratiskort och ett premiumkort. Om du vet att du kommer använda krediten ofta och i ett speciellt syfte, exempelvis att betala för flyg och resor, är det dyrare alternativet ofta det bästa.

Kom ihåg! Oavsett vilket kreditkort du har kommer det att påverka din kreditvärdighet. Om din kredit är sovande – säg upp avtalet.

Vilka kreditkort med bonus är bäst?

Det bästa kreditkortet är det som uppfyller dina behov utan att det kostar för mycket. Ett lyxigt premiumkort med mängder av bonusar och förmåner är exempelvis endast bra om du använder det mycket och får valuta för pengarna.

Här har vi tagit fram sex kreditkort med bonus – tre med årsavgift och tre utan – som vi anser kan vara bra alternativ utifrån uppgifter från Konsumenternas tjänst för att jämföra kreditkort.

Kreditkort med bonus utan årsavgift

American Express Platinum

Ett av de mest välkända kortföretagen erbjuder ett gratiskort med en kreditränta på 15,99 % och räntefri period upp till 55 dagar – vilket är förhållandevis lång tid. En kortreseförsäkring som komplement till hemförsäkringen ingår, och du får bonuspoäng vid köp som kan användas till andra köp eller att betala en del av månadsfakturan.

Bank Norwegian

Detta kort har en kreditränta på 21,99 % och en räntefri period på 45 dagar. En bra sak med kortet är att uttag är kostnadsfria upp till 5 000 kronor per dygn i Sverige och upp till 10 000 kronor per dygn utomlands. Läs mer om kreditkort utan uttagsavgift och valutapåslag.

Du kan välja mellan cashback och cashpoints på 0,5 % vid köp. Dina cashpoints kan användas till resor med Norwegian. Ett grundkrav för att få kortet är att du fyllt 23 år – högre än hos de flesta andra kortutgivare.

Läs mer: Bästa kreditkorten för resor

OKQ8 Bank

Krediträntan hos OKQ8 ligger på förhållandevis blygsamma 15,95 %. Den stora fördelen med kortet är att du får återbäring på alla köp på företagets stationer, samt 0,3 % bonus på köp utanför OKQ8. Många jämförelsesajter anser att detta är ett av de bästa bensinkorten på marknaden.

Kreditkort med bonus med årsavgift

American Express – Platinum Card

Med en årsavgift på 7 800 kronor är det här kortet dyrast i klassen, men kommer med alltifrån kortreseförsäkring till inköpsskydd, returgaranti och generösa bonuspoäng. Du får också tillgång till 1 200 flyglounger världen över. Räntan ligger på 15,99 % och den räntefria perioden är upp till 55 dagar.

ICA Banken

Med detta kort får du en kreditränta på 14,70 % och en räntefri period på upp till 60 dagar. Kortet kostar 420 kronor per år och är förmånligt för dig som vill ha en allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsmaskiner samt förlängd garanti på köpet. Genom att använda kortet tjänar du in bonus som du kan använda i ICA-butiker

Nordea Finans

Storbankens så kallade Everydaycard kostar 195 kronor om året och kräver att du har en regelbunden taxerad inkomst. Krediträntan ligger på 14,05 % och den räntefria perioden är upp till 55 dagar. Kortet ger dig 1 % bonus i matbutiker och på bensinstationer samt 0,5–1 % bonus på alla andra inköp. Men för att få bonusen måste du handla minst fem gånger under en sexmånadersperiod.

Vanliga frågor och svar – Kreditkort med bonus

Hur fungerar kreditkort med bonus?

Ett bonuskort ger dig förmåner i form av bonuspoäng, rabatter eller pengar varje gång du använder det. Olika kort passar för olika ändamål. Välj därför det som ger dig bäst fördelar utifrån dina personliga behov snarare än att satsa på ett kort som täcker in allt.

Varför är kreditkort med cashback bra?

Cashback gör ditt kreditkort kostnadseffektivt. Med automatiska återbetalningar på alla köp blir din kreditfaktura alltid lägre än andra betalningsmetoder. Idealiskt för vardagliga inköp som livsmedel – så länge du betalar fakturan inom den räntefria perioden.

Finns det kreditkort med bonus på allt?

Kreditkort brukar inte ha bonus på uttag, men många kort ger poäng eller cashback på allt du handlar. Kreditkort knutna till flygbolag brukar exempelvis ha bra bonus så länge du inte reser med ett konkurrerande bolag. Samma princip brukar gälla bensinkort, du får inte bonus på köp du gör hos en konkurrent.

Vad tjänar jag på att välja ett dyrare kreditkort?

Premiumkort har ofta en hög årsavgift, men dessa kort är konstruerade för att användas ofta och därmed ge höga bonusar tillbaka. Dessutom får du ofta en massa förmåner och extra försäkringar som exempelvis kan vara bra när du reser.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare