Hur mycket får jag låna?

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre vanligaste låneformerna är bolån, privatlån och snabblån. Nedan går vi igenom hur mycket du får låna för dessa typer av lån i tur och ordning.

Hur stort belopp kan jag låna?

Generellt kan du få låna:

 • Bolån: 75% av bostadens värde i bottenlån och ytterligare 10% i blancolån
 • Privatlån: 600 000 kr
 • Snabblån: 25 000 kr

Så mycket kan du låna

Privatlån

För ett privatlån så finns inte samma grundläggande lagar på hur mycket du får låna eftersom ditt lån inte är kopplat till någon säkerhet (så som din bostad är för ett bolån).

Ett enkelt sätt att ta reda på hur stort privatlån du kan ta är att göra en gratis jämförelse på lån. Vid en jämförelse så delar ett stort antal banker och andra långivare på en och samma kreditupplysning. På några minuter kan du få reda på hur mycket pengar du kan låna och då även jämföra övriga lånevillkor så som ränta och avgifter.

En jämförelse hos Advisa är helt kostnadsfri för dig eftersom långivarna står för kostnaden, och du binder dig heller inte till något. Du gör en jämförelse genom att fylla i formuläret på denna sida eller ringa 0770 – 17 50 50.

Advisa samarbetar med följande långivare:

Swedbank, SEB, ICA-Banken, IKANO Bank, MedMera Bank, Forex, Bank Norwegian, Marginalen Bank, Resurs Bank, Santander Consumer Bank, Nordnet Bank, Collector, re:member, SevenDay Bank, Komplett Bank, SVEA Ekonomi, Instabank, Credento, Konsumentkredit, Brocc, Lendify, Fellow Finance, Nystart Finans, Wasa Kredit, Nordax, Avida, BYAX, Rebilla, Credway, Credigo, Balanzia, Bigbank, Lån & Spar Bank, MoneyGo, Cashbuddy, Moank, Risicum, BRAbank och Euroloan.

Bolån

Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. För bolån kan du räkna med att få låna högst 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån. De flesta banker har egna bolånekalkyler eller lånekalkyler för mindre lån på sina hemsidor, där du snabbt kan få en preliminär bedömning.

Vad avgör hur mycket jag får låna?

När du ansöker om ett lån gör banken en individuell bedömning av din ekonomiska och sociala situation. Den samlade bilden avgör hur mycket de är villiga att låna dig, förutsatt att du uppfyller kriterierna för att över huvud taget få ta ett lån. Alla banker har olika sätt att behandla låneansökningar och bara för att en bank säger nej innebär det inte att alla kommer göra det. Här är några faktorer som alltid spelar in, oavsett vilken bank du ansöker hos:

Kreditvärdighet

Banken gör alltid en riskbedömning av dig som låntagare, baserad på din historik. Ett lågt kreditbetyg innebär i regel att din ekonomi bedöms som osäker – du tar exempelvis ofta lån, handlar på faktura eller har dina tidigare smålån utspridda hos flera banker vilket ger höga räntekostnader. Inkomst, civilstatus, hemort och fasta utgifter är andra faktorer som avgör hur bra din kreditvärdighet är.

Betalningsförmåga

Banken bedömer också om du kommer kunna betala tillbaka lånet eller inte. Enligt god redovisningssed ska banker aldrig låna ut mer pengar till dig än du rimligen kan betala igen. Din betalningsförmåga baseras på hur mycket disponibel inkomst du har varje månad, samt hur säker den är. Fast anställning, hög lön och få fasta kostnader garanterar i regel att du får bra lånevillkor hos vilken bank du än väljer.

Kombinationen av kreditvärdighet och betalningsförmåga avgör om du får låna pengar, samt hur mycket.

Så ökar du dina chanser att få låna pengar:

 • Söka tillsammans med en medlåntagare
  Är ni två som delar på låneansvaret minskar risken för banken och sannolikheten att ni får det lånebelopp ni önskar ökar. Det beror på att två inkomster anses säkrare än en och skulle en av er förlora arbetet har den andra med största sannolikhet kvar sin anställning. Observera att din medsökande också måste ha en inkomst för att det ska förbättra din låneansökan.
 • Säga upp dina oanvända krediter
  Ibland kan outnyttjade och redan återbetalda krediter ligga kvar och skräpa i ditt kreditutdrag och därmed påverka din kreditvärdighet negativt. På MinUC kan du beställa ett kostnadsfritt kreditupplysningsutdrag för att se vilka lån som finns registrerade på dig. Ring kreditbolagen och säg upp avslutade kreditkonton och se också till att de rapporterar till UC att du redan betalat tillbaka dina krediter.
 • Jämföra banker med endast en kreditupplysning
  Varje gång du ansöker om ett lån tar banken en kreditupplysning. Går du till många olika banker under kort tid kommer upplysningarna att sänka din kreditvärdighet. När du istället använder en jämförelsetjänst för att få olika erbjudande från ett stort antal banker samtidigt, delar de alla på en och samma kreditupplysning. Dessutom är det ett effektivt sätt att få bästa möjliga ränta på ditt eventuella lån, då bankerna konkurrerar om dig som kund.

Läs mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet och öka dina lånechanser här.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida
Månadskostnad cirka*
SEK 2,968/månSEK 2,968/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att ansöka godkänner jag villkoren och bekräftar att jag tagit del av integritetspolicy.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 36 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad säger våra kunder?