Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna är bland annat baserat på inkomster och utgifter. När du söker ett lån analyserar långivaren din betalningsförmåga genom en kreditprövning, vilket avgör hur mycket du får låna. Läs mer mer om hur det fungerar för olika typer av lån – och hur du kan göra för att få låna så mycket som möjligt.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så mycket får du låna

Hur mycket pengar du kan låna av en bank eller långivare beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre vanligaste låneformerna är bolån, privatlån och snabblån. Så här ser det ut för de olika låneformerna

Bolån

Sedan bolånetaket infördes 2016 får du maximalt låna till 85 % av bostadens köpeskilling. Hur mycket du får låna till en bostad beror alltså mycket på hur mycket du har sparat ihop i kontantinsats. Har du exempelvis sparat ihop 300 000 kronor kan du alltså ha möjlighet att få låna 1,7 miljoner kronor, för att köpa en bostad värd 2 miljoner kronor

Men kontantinsatsen är inte det enda som avgör hur stort bolån du kan få. Dina befintliga lån och din inkomst spelar stor roll för ditt lånelöfte, där de flesta bolånebanker inte beviljar ett bolån som är större än 5-6 gånger hushållets årsinkomst.

Privatlån

För ett privatlån så finns inte samma grundläggande lagar på hur mycket du får låna eftersom ditt lån inte är kopplat till någon säkerhet (så som din bostad är för ett bolån). Maxtaket för hur stort privatlån de flesta långivare erbjuder är 600 000 kronor. Men även här spelar din kreditvärdighet och ekonomiska situation in på hur mycket du får låna, vissa kanske blir erbjuden att låna 300 000 kronor medan en annan blir erbjuden att låna 600 000 kronor.

Det bästa sättet att få reda på hur mycket du kan få låna är genom att jämföra långivare genom oss. Med en enda ansökan och kreditupplysning låter vi alla våra 40 partners, som alla får chansen att ge dig ett bud. På så sätt har du störst chans att hitta långivaren som kan bevilja dig det största lånet – till lägsta möjliga ränta.

Se snabbt hur mycket du kan få låna – ansök kostnadsfritt

En ansökan hos oss tar bara ett par minuter. Sedan kan du direkt få reda på hur mycket pengar du kan låna och då även jämföra övriga lånevillkor så som ränta och avgifter. En jämförelse av lån utan säkerhet hos Advisa är helt kostnadsfri för dig eftersom långivarna står för kostnaden, och du binder dig heller inte till något. Du gör en jämförelse genom att fylla i formuläret på denna sida eller ringa 0770 – 17 50 50.

Snabblån 

Snabblån kännetecknas av snabb utbetalning, kort löptid och högre effektiv ränta. Denna typ av lån brukar vara på betydligt mindre belopp, och ett vanligt maxtak är 25 000 kronor.

Läs vidare för mer nyttig information om varje låneform samt hur du kan stärka din kreditvärdighet och få låna ett större belopp.

Så kan du se hur mycket du kan få låna till en bostad

Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. Som vi nämnde tidigare kan du få låna maximalt 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån.

De flesta banker har egna bolånekalkyler på sina hemsidor, där du snabbt kan få en preliminär bedömning. Där fyller du i hur mycket du kan betala i kontantinsats samt hur mycket du tjänar, och får då en fingervisning om hur mycket du kan låna hos banken.

Banken ger lånelöfte på hur mycket du kan få låna

Om du sedan väljer att ansöka om ett bolån blir nästa steg att få ett lånelöfte. Lånelöftet är en ungefärlig summa på hur mycket du kan få låna när du väl hittat en bostad du vill köpa. Lånelöftet baseras på samma parametrar som vi pratat om innan, alltså kontantinsats, inkomst och befintliga lån.

Ett lånelöfte är sedan normalt giltigt i sex månader – men kom ihåg att det bara är en fingervisning och att det inte är helt säkert att du sedan får ett lån beviljat för hela summan.

Hur stort belopp kan jag låna?

Så mycket får du låna baserat på din inkomst

Gällande privatlån går det på förhand att säga exakt hur mycket du får låna baserat på din nuvarande inkomst. Det är nämligen bara en av parametrarna som spelar in när långivarna avgör hur stort lån de kan bevilja dig. Det bästa sättet att hitta långivaren som beviljar dig ett större lån är därför att jämföra.

Så räknar du hur mycket du får ta i bolån baserat på din inkomst

Som vi nämnt tidigare brukar ett bolån maximalt få vara 6 gånger större än hushållets årsinkomst. Så här kan du räkna på hur mycket du får låna till en bostad:

1. Räkna ut hushållets årsinkomst

Börja med att räkna ut hushållets årsinkomst. Ta din månadsinkomst innan skatt och multiplicera med tolv.

Tjänar du till exempel 30 000 kronor i månaden blir din årsinkomst 360 000 kronor.

Har du en partner som du ska söka bolånet ihop med gör du samma sak för dennes inkomst. Lägg sedan ihop era årsinkomster för att få hushållets totala inkomst. Tjänar din partner till exempel 384 000 kronor om året blir hushållets årsinkomst 744 000 kronor.

2. Multiplicera den med så många gånger årsinkomsten du vill låna

När du har hushållets totala inkomst kan du multiplicera den för att se ungefär hur mycket du kan hoppas låna. Låt oss säga att du söker själv, och blir beviljad ett lån på 5 gånger din inkomst, blir det lånet 360 000 x 5 = 1 800 000 kronor.

Skulle du i stället söka ihop med en partner som i exemplet ovan, och bli beviljad ett lån på 6 gånger inkomsten, blir det lånet 744 000 x 6 = 4 464 000 kronor.

Vad avgör hur mycket jag får låna?

När du ansöker om ett lån gör banken en individuell bedömning av din ekonomiska och sociala situation. Den samlade bilden avgör hur mycket de är villiga att låna dig, förutsatt att du uppfyller kriterierna för att över huvud taget få ta ett lån. Alla banker har olika sätt att behandla låneansökningar och bara för att en bank säger nej innebär det inte att alla kommer göra det. Här är några faktorer som alltid spelar in, oavsett vilken bank du ansöker hos:

Kreditvärdighet

Banken gör alltid en riskbedömning av dig som låntagare, baserad på din historik. Ett lågt kreditbetyg innebär i regel att din ekonomi bedöms som osäker – du tar exempelvis ofta lån, handlar på faktura eller har dina tidigare smålån utspridda hos flera banker vilket ger höga räntekostnader. Inkomst, civilstatus, hemort och fasta utgifter är andra faktorer som avgör hur bra din kreditvärdighet är.

Betalningsförmåga

Banken bedömer också om du kommer kunna betala tillbaka lånet eller inte. Enligt god redovisningssed ska banker aldrig låna ut mer pengar till dig än du rimligen kan betala igen. Din betalningsförmåga baseras på hur mycket disponibel inkomst du har varje månad, samt hur säker den är. Fast anställning, hög lön och få fasta kostnader garanterar i regel att du får bra lånevillkor hos vilken bank du än väljer.

Kombinationen av kreditvärdighet och betalningsförmåga avgör om du får låna pengar, samt hur mycket.

Så ökar du dina chanser att få låna pengar:

Sök tillsammans med en medlåntagare

Är ni två som delar på låneansvaret minskar risken för banken och sannolikheten att ni får det lånebelopp ni önskar ökar. Det beror på att två inkomster anses säkrare än en och skulle en av er förlora arbetet har den andra med största sannolikhet kvar sin anställning. Observera att din medsökande också måste ha en inkomst för att det ska förbättra din låneansökan.

Säga upp dina oanvända krediter

Ibland kan outnyttjade och redan återbetalda krediter ligga kvar och skräpa i ditt kreditutdrag och därmed påverka din kreditvärdighet negativt. På MinUC kan du beställa ett kostnadsfritt kreditupplysningsutdrag för att se vilka lån som finns registrerade på dig. Ring kreditbolagen och säg upp avslutade kreditkonton och se också till att de rapporterar till UC att du redan betalat tillbaka dina krediter.

Ansök om att samla ihop gamla krediter

Är det så att du har lån och krediter sedan tidigare kan du öka dina chanser till lån genom att samla ihop alla dessa. Du tar dina nuvarande lån och slår ihop dessa med ditt nya lån. Detta kommer ge dig en bättre kreditvärdighet samtidigt som du får en lägre ränta och en bättre överblick över din ekonomi. Samla lån och krediter för att öka chansen till lån redan nu – ansök direkt i formuläret.

Undvik många kreditupplysningar – jämför med endast en

Varje gång du ansöker om ett lån tar banken en kreditupplysning. Går du till många olika banker under kort tid kommer upplysningarna att sänka din kreditvärdighet. När du istället använder en jämförelsetjänst för att få olika erbjudande från ett stort antal banker samtidigt, delar de alla på en och samma kreditupplysning. Dessutom är det ett effektivt sätt att få bästa möjliga ränta på ditt eventuella lån, då bankerna konkurrerar om dig som kund.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket får just jag låna?

Hur mycket du får låna beror på din inkomst, din kreditvärdighet och din levnadssituation i övrigt. Alla långivare gör bedömningen olika och därför är det bäst att jämföra banker genom oss för att se hur mycket du får låna.

Hur mycket får jag låna för ett privatlån?

Det avgörs individuellt och beror på din inkomst och ekonomiska situation. Med det största beloppet du kan ansöka om hos oss är 600 000 kronor.

Hur mycket får jag låna för ett bolån?

För ett bolån kan du räkna med att få låna som allra högst sex gånger din årsinkomst. Du får också låna som max 85 % av köpeskillingen av bostaden.

Har du en inkomst på 500 000 kronor så är maxbeloppet du får låna 3 000 000.

Hur kan jag få låna mer pengar?

Om du vill förbättra dina chanser att låna pengar är det alltid bra att städa upp i din ekonomi. Det kan du göra genom att samla lån och krediter genom oss – samt att säga upp oanvända krediter. Du kan också bli beviljad att låna ett större belopp om du söker ihop med en medlåntagare.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare
Vad säger våra kunder?