Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna är bland annat baserat på inkomster och utgifter

Så mycket får du låna

Hur mycket pengar du kan låna av banken beror på många olika faktorer och varierar mycket beroende på vilket slags lån du vill ta. De tre vanligaste låneformerna är bolån, privatlån och snabblån. Nedan går vi igenom hur mycket du får låna för dessa typer av lån i tur och ordning.

Generellt kan du få låna:

  • Bolån: 85% av bostadens värde
  • Privatlån: 600 000 kr
  • Snabblån: 25 000 kr

Läs vidare för mer nyttig information om varje låneform samt hur du kan stärka din kreditvärdighet och få låna ett större belopp.

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Hur stort belopp kan jag låna?

Så mycket kan du låna

Privatlån

För ett privatlån så finns inte samma grundläggande lagar på hur mycket du får låna eftersom ditt lån inte är kopplat till någon säkerhet (så som din bostad är för ett bolån).

Ett enkelt sätt att ta reda på hur stort privatlån du kan ta är att göra en gratis jämförelse på lån. Vid en jämförelse så delar ett stort antal banker och andra långivare på en och samma kreditupplysning. På några minuter kan du få reda på hur mycket pengar du kan låna och då även jämföra övriga lånevillkor så som ränta och avgifter.

En jämförelse av lån utan säkerhet hos Advisa är helt kostnadsfri för dig eftersom långivarna står för kostnaden, och du binder dig heller inte till något. Du gör en jämförelse genom att fylla i formuläret på denna sida eller ringa 0770 – 17 50 50.

Advisa samarbetar med följande långivare:

Swedbank, SEB, ICA-Banken, IKANO Bank, MedMera Bank, Forex, Bank Norwegian, Marginalen Bank, Resurs Bank, Santander Consumer Bank, Nordnet Bank, Collector, re:member, SevenDay Bank, Komplett Bank, SVEA Ekonomi, Instabank, Credento, Konsumentkredit, Brocc, Lendify, Fellow Finance, Nystart Finans, Wasa Kredit, Nordax, Avida, BYAX, Rebilla, Credway, Credigo, Balanzia, Bigbank, Lån & Spar Bank, MoneyGo, Cashbuddy, Moank, Risicum, BRAbank och Euroloan.

Bolån

Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. För bolån kan du räkna med att få låna högst 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån. De flesta banker har egna bolånekalkyler eller lånekalkyler för mindre lån på sina hemsidor, där du snabbt kan få en preliminär bedömning.

Vad avgör hur mycket jag får låna?

När du ansöker om ett lån gör banken en individuell bedömning av din ekonomiska och sociala situation. Den samlade bilden avgör hur mycket de är villiga att låna dig, förutsatt att du uppfyller kriterierna för att över huvud taget få ta ett lån. Alla banker har olika sätt att behandla låneansökningar och bara för att en bank säger nej innebär det inte att alla kommer göra det. Här är några faktorer som alltid spelar in, oavsett vilken bank du ansöker hos:

Kreditvärdighet

Banken gör alltid en riskbedömning av dig som låntagare, baserad på din historik. Ett lågt kreditbetyg innebär i regel att din ekonomi bedöms som osäker – du tar exempelvis ofta lån, handlar på faktura eller har dina tidigare smålån utspridda hos flera banker vilket ger höga räntekostnader. Inkomst, civilstatus, hemort och fasta utgifter är andra faktorer som avgör hur bra din kreditvärdighet är.

Betalningsförmåga

Banken bedömer också om du kommer kunna betala tillbaka lånet eller inte. Enligt god redovisningssed ska banker aldrig låna ut mer pengar till dig än du rimligen kan betala igen. Din betalningsförmåga baseras på hur mycket disponibel inkomst du har varje månad, samt hur säker den är. Fast anställning, hög lön och få fasta kostnader garanterar i regel att du får bra lånevillkor hos vilken bank du än väljer.

Kombinationen av kreditvärdighet och betalningsförmåga avgör om du får låna pengar, samt hur mycket.

Så ökar du dina chanser att få låna pengar:

Söka tillsammans med en medlåntagare

Är ni två som delar på låneansvaret minskar risken för banken och sannolikheten att ni får det lånebelopp ni önskar ökar. Det beror på att två inkomster anses säkrare än en och skulle en av er förlora arbetet har den andra med största sannolikhet kvar sin anställning. Observera att din medsökande också måste ha en inkomst för att det ska förbättra din låneansökan.

Säga upp dina oanvända krediter

Ibland kan outnyttjade och redan återbetalda krediter ligga kvar och skräpa i ditt kreditutdrag och därmed påverka din kreditvärdighet negativt. På MinUC kan du beställa ett kostnadsfritt kreditupplysningsutdrag för att se vilka lån som finns registrerade på dig. Ring kreditbolagen och säg upp avslutade kreditkonton och se också till att de rapporterar till UC att du redan betalat tillbaka dina krediter.

Ansök om att samla ihop gamla krediter

Är det så att du har lån och krediter sedan tidigare kan du öka dina chanser till lån genom att samla ihop alla dessa. Du tar dina nuvarande lån och slår ihop dessa med ditt nya lån. Detta kommer ge dig en bättre kreditvärdighet samtidigt som du får en lägre ränta och en bättre överblick över din ekonomi. Samla lån och krediter för att öka chansen till lån redan nu – ansök direkt i formuläret.

Jämföra banker med endast en kreditupplysning

Varje gång du ansöker om ett lån tar banken en kreditupplysning. Går du till många olika banker under kort tid kommer upplysningarna att sänka din kreditvärdighet. När du istället använder en jämförelsetjänst för att få olika erbjudande från ett stort antal banker samtidigt, delar de alla på en och samma kreditupplysning. Dessutom är det ett effektivt sätt att få bästa möjliga ränta på ditt eventuella lån, då bankerna konkurrerar om dig som kund.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket får just jag låna?
Hur mycket du får låna beror på din inkomst, din kreditvärdighet och din levnadssituation i övrigt. Alla långivare gör bedömningen olika och därför är det bäst att jämföra banker genom oss för att se hur mycket du får låna.
Hur mycket får jag låna för ett privatlån?
Det avgörs individuellt och beror på din inkomst och ekonomiska situation. Med det största beloppet du kan ansöka om hos oss är 600 000 kronor.
Hur mycket får jag låna för ett bolån?
För ett bolån kan du räkna med att få låna som allra högst sex gånger din årsinkomst. Du får också låna som max 85 % av köpeskillingen av bostaden. Har du en inkomst på 500 000 kronor så är maxbeloppet du får låna 3 000 000.
Hur kan jag få låna mer pengar?
Om du vill förbättra dina chanser att låna pengar är det alltid bra att städa upp i din ekonomi. Det kan du göra genom att samla lån och krediter genom oss – samt att säga upp oanvända krediter. Du kan också bli beviljad att låna ett större belopp om du söker ihop med en medlåntagare.

Vad säger våra kunder?

Publicerad: 26 maj 2022