Så kan du se hur mycket du kan få låna till en bostad
Svenska banker har både skärpt amorteringskraven och maxbeloppet för hur mycket pengar du får låna baserat på din inkomst. Som vi nämnde tidigare kan du få låna maximalt 6 gånger din årsinkomst, förutsatt att den räcker för att alls få ta ett lån.
De flesta banker har egna bolånekalkyler på sina hemsidor, där du snabbt kan få en preliminär bedömning. Där fyller du i hur mycket du kan betala i kontantinsats samt hur mycket du tjänar, och får då en fingervisning om hur mycket du kan låna hos banken.
Banken ger lånelöfte på hur mycket du kan få låna
Om du sedan väljer att ansöka om ett bolån blir nästa steg att få ett lånelöfte. Lånelöftet är en ungefärlig summa på hur mycket du kan få låna när du väl hittat en bostad du vill köpa. Lånelöftet baseras på samma parametrar som vi pratat om innan, alltså kontantinsats, inkomst och befintliga lån.
Ett lånelöfte är sedan normalt giltigt i sex månader – men kom ihåg att det bara är en fingervisning och att det inte är helt säkert att du sedan får ett lån beviljat för hela summan.
Så mycket får du låna baserat på din inkomst
Gällande privatlån går det på förhand att säga exakt hur mycket du får låna baserat på din nuvarande inkomst. Det är nämligen bara en av parametrarna som spelar in när långivarna avgör hur stort lån de kan bevilja dig. Det bästa sättet att hitta långivaren som beviljar dig ett större lån är därför att jämföra.
Så räknar du hur mycket du får ta i bolån baserat på din inkomst
Som vi nämnt tidigare brukar ett bolån maximalt få vara 6 gånger större än hushållets årsinkomst. Så här kan du räkna på hur mycket du får låna till en bostad:
1. Räkna ut hushållets årsinkomst
Börja med att räkna ut hushållets årsinkomst. Ta din månadsinkomst innan skatt och multiplicera med tolv.
Tjänar du till exempel 30 000 kronor i månaden blir din årsinkomst 360 000 kronor.
Har du en partner som du ska söka bolånet ihop med gör du samma sak för dennes inkomst. Lägg sedan ihop era årsinkomster för att få hushållets totala inkomst. Tjänar din partner till exempel 384 000 kronor om året blir hushållets årsinkomst 744 000 kronor.
2. Multiplicera den med så många gånger årsinkomsten du vill låna
När du har hushållets totala inkomst kan du multiplicera den för att se ungefär hur mycket du kan hoppas låna. Låt oss säga att du söker själv, och blir beviljad ett lån på 5 gånger din inkomst, blir det lånet 360 000 x 5 = 1 800 000 kronor.
Skulle du i stället söka ihop med en partner som i exemplet ovan, och bli beviljad ett lån på 6 gånger inkomsten, blir det lånet 744 000 x 6 = 4 464 000 kronor.
Vad avgör hur mycket jag får låna?
När du ansöker om ett lån gör banken en individuell bedömning av din ekonomiska och sociala situation. Den samlade bilden avgör hur mycket de är villiga att låna dig, förutsatt att du uppfyller kriterierna för att över huvud taget få ta ett lån. Alla banker har olika sätt att behandla låneansökningar och bara för att en bank säger nej innebär det inte att alla kommer göra det. Här är några faktorer som alltid spelar in, oavsett vilken bank du ansöker hos:
Kreditvärdighet
Banken gör alltid en riskbedömning av dig som låntagare, baserad på din historik. Ett lågt kreditbetyg innebär i regel att din ekonomi bedöms som osäker – du tar exempelvis ofta lån, handlar på faktura eller har dina tidigare smålån utspridda hos flera banker vilket ger höga räntekostnader. Inkomst, civilstatus, hemort och fasta utgifter är andra faktorer som avgör hur bra din kreditvärdighet är.
Betalningsförmåga
Banken bedömer också om du kommer kunna betala tillbaka lånet eller inte. Enligt god redovisningssed ska banker aldrig låna ut mer pengar till dig än du rimligen kan betala igen. Din betalningsförmåga baseras på hur mycket disponibel inkomst du har varje månad, samt hur säker den är. Fast anställning, hög lön och få fasta kostnader garanterar i regel att du får bra lånevillkor hos vilken bank du än väljer.
Kombinationen av kreditvärdighet och betalningsförmåga avgör om du får låna pengar, samt hur mycket.
Så ökar du dina chanser att få låna pengar:
Sök tillsammans med en medlåntagare
Är ni två som delar på låneansvaret minskar risken för banken och sannolikheten att ni får det lånebelopp ni önskar ökar. Det beror på att två inkomster anses säkrare än en och skulle en av er förlora arbetet har den andra med största sannolikhet kvar sin anställning. Observera att din medsökande också måste ha en inkomst för att det ska förbättra din låneansökan.
Säga upp dina oanvända krediter
Ibland kan outnyttjade och redan återbetalda krediter ligga kvar och skräpa i ditt kreditutdrag och därmed påverka din kreditvärdighet negativt. På MinUC kan du beställa ett kostnadsfritt kreditupplysningsutdrag för att se vilka lån som finns registrerade på dig. Ring kreditbolagen och säg upp avslutade kreditkonton och se också till att de rapporterar till UC att du redan betalat tillbaka dina krediter.
Ansök om att samla ihop gamla krediter
Är det så att du har lån och krediter sedan tidigare kan du öka dina chanser till lån genom att samla ihop alla dessa. Du tar dina nuvarande lån och slår ihop dessa med ditt nya lån. Detta kommer ge dig en bättre kreditvärdighet samtidigt som du får en lägre ränta och en bättre överblick över din ekonomi. Samla lån och krediter för att öka chansen till lån redan nu – ansök direkt i formuläret.
Undvik många kreditupplysningar – jämför med endast en
Varje gång du ansöker om ett lån tar banken en kreditupplysning. Går du till många olika banker under kort tid kommer upplysningarna att sänka din kreditvärdighet. När du istället använder en jämförelsetjänst för att få olika erbjudande från ett stort antal banker samtidigt, delar de alla på en och samma kreditupplysning. Dessutom är det ett effektivt sätt att få bästa möjliga ränta på ditt eventuella lån, då bankerna konkurrerar om dig som kund.