Fråga Advisa:

Vad är bitcoin och kryptovalutor?

Det senaste året har man hört mycket om bitcoin och kryptovaluta. Men jag har inte riktigt förstått vad det är och hur det fungerar – och om det är något som är värt att investera i. Hur fungerar bitcoin och andra liknande kryptovalutor?

Povel på Advisa svarar:

Bitcoin, och andra kryptovalutor, är virtuella betalningsmedel – en slags valuta som bara finns digitalt. De senaste åren har intresset för många kryptovalutor ökat stort, och bitcoin är en av valutorna som ökat mycket i värde.

Gemensamt för bitcoin och andra kryptovalutor är att de används på en så kallad blockkedja. En blockkedja kan jämföras med en distribuerad databas som inte en enskild aktör kan påverka utvecklingen av. I stället krävs att nätverket av datorer, som upprätthåller databasen, kommer överens om alla förändringar och transaktioner.

Det är en teknik som gör att en valuta kan överföras mellan två personer utan att de behöver förlita sig på en bank eller något annat finansiellt företag.

Läs vidare så berättar vi mer om bitcoin och kryptovalutor!

 

 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).

Bitcoins bakgrund och historia

Bitcoin lanserades 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Det var världens första blockkedja som även hade världens första kryptovaluta, bitcoin. Blockkedjan och kryptovalutan har alltså samma namn och för att skilja dem åt brukar blockkedjan benämnas med “B” i början medan kryptovalutan nämns med “b”.

Det unika med en blockkedja är att digitalt värde kan överföras mellan två parter utan att dessa behöver förlita sig på en bank eller annat finansiellt företag, något som varit omöjligt tidigare.

Läs också: Vad kostar det att leva?

Syftet med bitcoin

I foruminlägg av Satoshi Nakamoto går det att utläsa att Bitcoin skapades som kritik mot det befintliga banksystemet och med målet vara ett monetärt system utanför staters och bankers kontroll.

Läs också: Investera i guld

Vad är en blockkedja?

En blockkedja är en distribuerad och decentraliserad databas som hanteras av ett nätverk av datorer.  I denna databas kan information bara läggas till och aldrig ändras i efterhand. Alla som har denna databas uppdaterar den löpande utifrån de programmerade regler som blockkedjan är uppbyggd av.

Med decentraliserad menas att tusentals datorer kan ha en uppdaterad och verifierad kopia av databasen. Därmed kan inte en enda aktör själv påverka förändringar på den. Det krävs helt enkelt att datorerna kommer överens, vilket kallas för att de uppnår konsensus.

Läs också: Växla pengar billigt

Jämfört mot en bank

En bank har ansvar för att all information kring saldo och transaktioner är giltig. Detta genom att uppdatera deras databaser löpande. Det innebär att alla som använder en bank behöver lita på att banken sköter dessa uppdateringar korrekt.

Om bankens databas i stället skulle finnas på tusentals datorer, över hela världen, skulle den vara distribuerad. Om dessa datorer även måste komma överens om vilka transaktioner som är giltiga och hur databasen därmed ska uppdateras är den decentraliserad.

Det finns därmed inte en enda aktör som kan bestämma över den. Lägg därtill att informationen är krypterad på ett sätt som gör att den inte kan ändras i efterhand och det kan liknas med en blockkedja.

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är ett betalningsmedel som hanteras på en blockkedja. Det är därmed kod som avgör utbud, funktion och på vilken blockkedja som kryptovalutan kan hanteras. Värdet avgörs enbart av utbud och efterfrågan på valutan.

Den första kryptovalutan var bitcoin och sedan dess har tusentals kryptovalutor skapats med olika funktioner.

Vad har man Bitcoin till?

Alla kryptovalutor har sina unika egenskaper vilket innebär att de kan användas till olika funktioner. Utifrån egenskaperna på bitcoin finns flera olika användningsområden.

Vem som helst kan äga, skicka och ta emot bitcoin

Bitcoin är decentraliserat vilket i korthet innebär att det inte finns en enskild aktör, såsom företag, myndighet eller stat, som kan påverka systemet. Det kan jämföras mot banksystemet som är centraliserat och påverkas av banker, statliga lagar och marknadsutveckling.

I praktiken innebär detta att vem som helst kan äga, skicka eller ta emot bitcoin. Detta oavsett ålder, kön, religion eller nationalitet.

Begränsat utbud

Bitcoin har ett övre begränsat utbud. Det kan aldrig finnas mer än 21 000 000 bitcoin. På grund av detta anser vissa att bitcoin kan jämföras med ett ”digitalt guld” och ha en värdebevarare funktion över en längre tidsperiod.

Det kan ställas mot att mängden svenska kronor kan variera över tid beroende på Riksbankens agerande och att inflationen resulterar i att köpkraften i kronan hela tiden minskas.

Digitala kontanter

Världen blir allt mer digital och eftersom kryptovalutor inte är nationsbundna kan de användas som ”digitala kontanter”. Detta exempelvis om personer från olika länder önskar göra transaktioner till varandra. Kryptovalutor kan användas över hela världen på samma sätt som Swish används i Sverige.

Spekulativ tillgång

Även om bitcoin, och andra kryptovalutor, har unika egenskaper sker en stor del av handeln utifrån ett spekulativt perspektiv. Det är svårt att veta idag hur kryptovalutor kommer att användas i framtiden och därmed påverkas priset till stor del av ren spekulation.

Läs också: Vad är NFT?

Hur köper man kryptovaluta?

Bitcoin, och andra kryptovalutor, kan köpas via svenska eller internationella kryptobörser. Fördelen med att använda svenska börser är bland annat att dessa regleras av Finansinspektionen och ger svensk support. Bland de större aktörerna finns exempelvis Trijo och Safello.

Via deras webbplatser sker inloggning med BankID varpå pengar kan sättas in via banköverföring eller kortbetalning. Därefter köps kryptovalutor på ett liknande sätt som aktier köps på Avanza eller en annan aktiemäklare. Kryptovalutorna kan därefter förvaras på kontot hos börsen eller skickas ut till en egen kryptoplånbok.

Är det säkert att köpa bitcoin?

Förutsatt att bitcoin köps via kända och etablerade börser är det säkert. Det kan även ses som en ytterligare säkerhetsåtgärd att köpa via svenska börser.

Att köpet är säkert innebär däremot inte kryptovalutan alltid förvaras säkert på börser. Det finns flera exempel på börser som hackats eller gått i konkurs varpå kunderna förlorat samtliga sina tillgångar. För säkrast förvaring kan bitcoin köpas på en börs och därefter skickas till en privat kryptoplånbok.

Fördelar och nackdelar vid investering i bitcoin och kryptovaluta

Som med alla investeringar finns fördelar och nackdelar i att investera i bitcoin. Här listas några av dessa och saker att tänka på vid investering.

Obs: Detta är inget köpråd. Kom ihåg att bara investera med pengar som du har råd att förlora.

Fördelar

Värdeutveckling

Många som investerar i bitcoin gör detta med förhoppningen om kraftig värdeutveckling. Flera år har värdeutvecklingen varit på flera hundra procent.

Ny teknik

Bitcoin bygger på en helt ny teknik, blockkedjan, som för första gången lanserades 2009. Att investera i bitcoin är därmed ett sätt att investera i denna nya teknik.

”Värdebevarande”

Flera som investerar i bitcoin gör detta i tron om att kryptovalutan kommer att vara värdebevarande i framtiden. Detta utifrån att det finns ett begränsat utbud.

Nackdelar

Försäkringar täcker inte förlust

Om du tappar bort din bitcoin kommer inte något försäkringsbolag att ersätta dig. Detsamma gäller om de förloras via en konkurs på en kryptobörs, stjäls eller liknande.

Flera börser har kraschat

Flera kryptobörser och andra kryptotjänster har gått i konkurs eller hackats vilket inneburit att kunderna förlorat sitt innehav. Två exempel från 2022 är FTX och Celsius där kryptovalutor för flera miljarder dollar gick förlorade.

Volatiliteten

Med volatilitet menas snabba förändringar i kursen. Det är inte ovanligt att bitcoin går upp, eller ner, flera procent bara på någon timme. På samma sätt som att vissa vill investera i bitcoin i tron om att kunna tjäna pengar på det – är det även möjligt att förlora på att köpa kryptovalutor.

Vad är en bitcoin värd?

Aktuellt pris på en bitcoin kan ses hos prisaggregatorer som exempelvis Coingecko eller Coinmarketcap. Det är även möjligt att googla ”bitcoin kurs” varpå Google kommer att presentera svaret i en prisgraf. Mellan april 2022 och 2023 var priset som högst på 43 903 dollar och som lägst på 15 599 dollar.

Vanliga frågor och svar – Bitcoin & kryptovalutor

Vad är Bitcoin mining?

Med mining menas den process som innebär att nya block skapas och verifieras på bland annat Bitcoins blockkedja. Den som skapar detta block får automatiskt bitcoin som belöning vilket skapar ett ekonomiskt incitament till mining.

Går det att köpa bitcoin med Swish?

Ja, exempelvis den svenska kryptoväxlaren Safello erbjuder Swish som betalningsalternativ. På utländska börser erbjuds framförallt banköverföring och kortbetalning.

Advisa samarbetar med 40 långivare

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp