Ordlista:

Nettolön

Nettolön är beloppet som arbetsgivaren betalar ut till den anställdes konto efter att skatter och avgifter är betalade. Det är därmed nettobeloppet du använder för att göra budget och beräkningar inom din privatekonomi. Lär dig vad som skiljer sig mellan brutto och netto samt hur nettolönen beräknas.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är nettolön?

Nettolön betyder ”lön efter avdrag”, det vill säga avdrag för skatter och avgifter. Ordet netto används även i andra sammanhang och betyder även då ”efter avdrag”. Skillnaden mellan netto och brutto är alltså om skatter och avgifter är borträknade eller inte.

Beräkna lön efter skatt

Nettolön kallas i folkmun ofta för ”lön efter skatt” eftersom det är beloppet som kvarstår efter att skatter och avgifter är betalda.

Ett förenklat sätt att räkna ut nettolön är att ta bruttolönen multiplicerat med 0,78. En person som har 30 000 kronor i bruttolön, och bor i Stockholm, har därmed nettolön på drygt 23 500 kronor.  Däremot är det flera olika faktorer som avgör exakt nivå, vilka presenteras nedan.

(Uträkningen är ungefärlig och gäller utifrån att personen inte är medlem i Svenska kyrkan samt att kommunalskatten är 29,82 %)

Bruttolönen

För att beräkna nettolön är första steget att kontrollera nivån på bruttolönen. Det är oftast månadslön men kan även vara per timme vid vikariat eller timanställning.

Eventuella skattepliktiga förmåner

Betalar din arbetsgivare ut skattepliktiga förmåner ska dessa läggas till bruttolönen. Det kan exempelvis vara fri kost eller andra varor och tjänster. Dessa värderas utifrån dess inköpsvärde. De flesta har däremot inte skattepliktiga förmåner.

Public Service

Sedan 2019 betalas en avgift för Public Service istället för TV-licens. År 2022 var avgiften 1327 kronor per person och år. De som tjänade mindre än 132 770 kronor per år betalade istället 1 % av sin bruttoinkomst. 

Skatteavdrag

Jobbskatteavdraget infördes 2007 och innebär i korthet avdrag på skattepliktigt belopp. Hur stort skatteavdraget är beror på inkomstnivå. Även om kommunalskatten är 30 % så får alltså arbetstagaren behålla mer än 70 % av sin lön efter skatt. Detta tack vare skatteavdragen.

Läs om fler skatteavdrag här.

Nivå på kommunalskatt

Kommunalskatten varierar beroende på vilken kommun du är skriven i. En generell nivå att räkna med är 30 % men som visas nedan skiljer det sig ett par procent åt mellan kommunerna. Den kommun som hade lägst skatt under 2021 var Österåker medan högst var Dorotea med 35,15 %.

  • Göteborg, 32,60 %
  • Stockholm, 29,82 %
  • Timrå, 34,53 %
  • Österåker, 28,98

Det är arbetsgivarens ansvar att betala in skatter och avgifter. För anställda utgår de från gällande kommunalskatt. Vid tillfälligt arbete kan arbetsgivaren istället genomföra avdrag på 30 %.

Eventuell statlig inkomstskatt

För inkomståret 2023 är nivån för att behöva betala statlig inkomstskatt 598 500 kronor per år efter grundavdrag. Personer med högre lön än denna summa betalar 20 % extra i skatt på det överstigande beloppet. Nivån för statlig inkomstskatt justeras årligen, med undantag för 2024 då man beslutat att pausa inflationsjusteringen av marginalskatten. Därför kommer alltså nivån för statlig inkomstskatt vara den samma under 2024 – 598 500 kronor, eller drygt 51 000 kronor i månaden innan skatt.

Läs också: Förmögenhetsskatt

Eventuellt medlemskap i Svenska Kyrkan

Är du medlem i Svenska Kyrkan betalas automatiskt en kyrkoavgift från bruttolönen som motsvarar ungefär 1 %. Exakt nivå påverkas av var i landet personen bor samt om personen är under eller över 65 år. Via Svenska Kyrkans hemsida går det att beräkna exakt summa som betalas.

Läs också: Disponibel inkomst

Nettolön och nettoinkomst

Det som nu kvarstår är nettolönen, det vill säga det belopp som betalas ut till den anställdes konto.

Vad är nettoinkomst?

Nettoinkomst är det totala belopp en person får, efter skatter och avgifter, från lön, bidrag och ersättningar. Nettoinkomst är därmed totala summan som personen har att spendera under en månad. Detta medan nettolön enbart är beloppet som betalas ut från arbetsgivaren.

Läs mer: Medellön i Sverige

Vad påverkas av nettolönen?

Nettolönen är beloppet som betalas ut till ditt konto. Det är därmed detta belopp du bör använda när en budget skapas eller andra privatekonomiska beräkningar sker. I kontakt med myndigheter, ansökan om bidrag eller vid löneförhandlingar är det däremot brutto som anges.

Generellt används alltså netto enbart vid privata beräkningar och brutto vid all kontakt med företag, förskola, myndigheter m.m.

Lönespecifikationen – Visar löner och skatter

Du kontrollerar enklast din nettolön genom att se på din lönespecifikation. På dessa framgår det både bruttolön, skatter och avgifter, olika kostnadsersättningar samt nettolön. Har du varierad inkomst, exempelvis vid skiftarbete, kommer även lönenivån att ändras.

Om du studerar och bara jobbar på sommaren eller deltid kan det vara aktuellt för dig att skattejämka för att slippa betala skatt. Grundavdraget som finns gör nämligen att du kan tjäna ett visst belopp utan att betala skatt. Läs mer om hur mycket du får tjäna utan att betala skatt här!

Vanliga frågor och svar – Nettolön

Vad är skillnaden mellan bruttolön och nettolön?

Bruttolön är beloppet före skatter och avgifter är betalda av arbetsgivaren. Nettolön är därmed beloppet efter att detta är betalt. Det är beloppet som betalas ut till arbetstagarens lönekonto.

Varför kan två personer med samma bruttolön ha olika nettolön?

Från bruttolönen betalas bland annat kommunalskatt av arbetsgivaren. Kommunalskatten är olika hög i olika kommuner. Dessutom påverkas beloppet exempelvis av om du är medlem i Svenska kyrkan eller inte. 

Var går det att se kommunalskatten?

SCB har sammanställningar över alla kommuners nivåer på kommunalskatten. Löneenheten på företag har även kontroll på dessa nivåer.

Är netto samma sak som ”lön efter skatt”?

Ja, ofta används begreppet ”lön efter skatt” när nettolönen beskrivs. Detta trots att det inte är helt rätt då ”lön efter skatt och avgifter” är mer korrekt.

Advisa samarbetar med 40 långivare

Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp