Fråga Advisa:

Hur mycket pengar får man överföra till annat konto?

Jag ska göra ett större köp av en annan privatperson och jag undrar hur mycket pengar man får överföra till ett annat konto? Jag har Swedbank.

Povel på Advisa svarar:

Hur stort belopp som kan överföras till annat bankkonto varierar beroende på vilken bank som du vill göra överföringen från. Det går även att kontakta kundtjänst för att tillfälligt höja denna gräns. Men vi har kontaktat Sveriges största banker och frågat hur mycket pengar man kan överföra utan att först behöva kontakta kundtjänst. Svaren för respektive bank ser du nedan.

Överföra pengar hos Swedbank

Swedbank anger att om inloggning sker med BankID kan en överföring ske på 1 000 000 kronor.

Överföra pengar hos SEB

Hos SEB är det möjligt att göra en överföring på 150 000 kronor per tillfälle om det sker till annat bankkonto. Sker en betalning till Plusgiro eller Bankgiro är gränsen i stället på 1 000 000 kronor.

Överföra pengar hos Handelsbanken

Handelsbanken anger att gränsen för kort- och swishbetalning är på 150 000 kronor. Önskas större överföring ske kan detta ske via appen eller internetbanken. Däremot varierar beloppsgränsen mellan dessa två alternativ.

Sker inloggning med personlig kod, via appen, kan överföring ske till en sparad mottagare på maximalt 500 000 kronor. Är det däremot en ny mottagare är gränsen 250 000 kronor. Om inloggning sker med Mobilt BankID är alltid gränsen 250 000 kronor. Även vid inloggning på internetbanken, med Mobilt BankID, är gränsen alltid 250 000 kronor.

Överföra pengar hos ICA

Överföring från ICA Banken kan ske på 500 000 kronor per tillfälle. De har ingen beloppsgräns per dag så önskas exempelvis 2 000 000 kronor skickas till en mottagare kan detta genomföras via fyra separata överföringar under samma dag.

Överföra pengar hos Nordea

Nordea anger att kunden behöver kontakta banken för att de ska ange vilken beloppsgräns som är aktuell för personen. På hemsidan anges även att alla kunder har en beloppsgräns men att dessa är individuella. Om en person gör en för stor överföring kommer ett meddelande att visas. Önskas gränsen att ändras behöver kundtjänst kontaktas.

Överföra pengar hos Danske Bank

Hos Danske Bank kan överföring ske på 125 000 kronor per dygn via mobilbanken. Sker inloggning via internetbanken är gränsen 1 250 000 kronor per tillfälle och 12 500 000 kronor per dygn.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Ändra beloppsgräns för överföring hos din bank

Önskas ett större belopp än de som angetts ovan överföras behöver du kontakta din banks kundtjänst. Genom att berätta för kundtjänst vilken slags överföring det handlar om kan de ange vad som krävs för att den ska kunna genomföras.

Läs också: Hur mycket kan man swisha?

Så lång tid tar en banköverföring

En banköverföring inom samma bank tar bara några sekunder. Detsamma gäller om Swish används, oavsett om det är mellan olika banker.

En banköverföring till en annan bank tar upp till en bankdag. Det är bankens bryttider som avgör när summan kan ses på mottagarens konto. Är exempelvis bryttiden 13:00 betyder det att en överföring som sker före 13:00 kommer att nå mottagande konto samma dag.

Sker överföring efter denna tid kommer de i stället synas på kontot dagen efter.

Om överföring önskas ske till ett konto utomlands tar det olika lång tid beroende på till vilket land som pengarna önskas skickas. Det vanligaste är att det sker på 3 – 5 bankdagar.

Läs också: Två kort till gemensamt konto

Banken kan begränsa överföring av stora summor pengar

Alla banker måste följa det regelverk som begränsar möjligheten för penningtvätt och finansiering av terrorism. Vid större insättningar kan banken därför behöva ha bevis som påvisar varifrån pengarna kommer. Det kan exempelvis vara köpeavtal, kvitton eller liknande.

De har därmed laglig rätt att neka insättningar om de inte kan kontrollera pengarnas ursprung på ett tillräckligt sätt.

Dessutom kan de neka överföringar från kontot om det sker till konton som banken anser kunna utnyttjas för penningtvätt, bedrägeri eller liknande. Skulle banken tillåta samtliga insättningar och överföringar kan de bli bötfällda för otillräckligt säkerhetsarbete.

Vanliga frågor och svar – Överföring till annat konto

Vad menas med daglig beloppsgräns?

Med daglig beloppsgräns menas hur stort totalt belopp som kan överföras från ett konto per dag.

Varför finns beloppsgränser?

Bankerna har infört beloppsgränser utifrån ett säkerhetsperspektiv. Detta både som säkerhet för kontoägaren och för att minska risken för penningtvätt.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
Visa fler långivare