Reporäntan har höjts till 0 – så ska du tänka

procent

Reporäntan har höjts till 0 procent vilket kommer att påverka majoriteten av bolånetagare. Vi går igenom vad du ska tänka på

Riksbanken har höjt räntan till från -0.25 till 0 procent. Riksbanken har under en längre tid signalerat att de önskar komma bort från minusränta och upp till en nollränta. Reporäntan har sedan februari 2015 legat under minusstrecket, vilket har varit en kostnad för bankerna. Höjningen kommer dock inte ske omedelbart utan vi kommer bevittna en låg ränta ett bra tag. Riksbankens räntebana, deras så kallade prognos för framtiden, tyder på att höjningen inte kommer att följas av fler höjningar inom snar tid.

Om ingen höjning sker faller kronan

Då Riksbanken länge förberett för en höjd ränta har förväntningar redan prisats in i kronan, vilket även har förstärkts under hösten. Marknaden är alltså beredd på att en höjning kommer att ske och om inte räntan höjs uppstår med stor sannolikhet förvirring och osäkerhet. Även förtroendet för Riksbanken kommer att påverkas till det negativa och direktionen kommer att få kritik för oförutsägbarheten. Utan en höjning kommer de korta marknadsräntorna med stor sannolikhet att sjunka och då faller kronan. En försvagad krona gör det dyrare för oss att importera varor och resa utomlands. En höjd ränta påverkar istället bolånetagare negativt.

Påverkan på bolånetagare

I och med en höjd ränta kommer vi troligtvis att se en höjning av de rörliga bolånen, helt enkelt för att bankerna kan höja räntan. Tidigare år har man bevittnat hur snabba bankerna är på att höja räntan när Riksbanken höjer men att de är något långsammare med att sänka räntan när Riksbanken sänker. Det finns dock en viss acceptans hos hushållen att bolånet blir dyrare när Riksbanken höjer reporäntan just på grund av att en minusränta är, som tidigare nämnt, en belastning för bankerna.

Så ska du tänka kring lånen

Så hur ska du tänka när det kommer till dina lån? Du kan välja att antingen ha en rörlig ränta eller fast ränta, även kallad bunden ränta, båda har sina fördelar. En person som har en hög inkomst, en bostad med högt marknadsvärde och låg skuldsättning som även kan acceptera att boendekostnaden kan variera mycket över tid, bör luta åt att välja en rörlig ränta på sina bolån. En rörlig ränta ger dig möjlighet att byta bank när din bank höjer räntan. Du slipper även betala en ränteskillnadsersättning till din bank om du exempelvis byter bank, vilket blir fallet vid ett bundet lån.

Däremot, en person med lägre inkomst som även har en hög skuldsättning och som inte kan acceptera att boendekostnaden varierar, bör fundera över att välja fast ränta. Idag finns det bundna lån med låg ränta vilket innebär att du kan binda ditt lån på dig några år om du skulle få ett bra erbjudande. Det är även fördelaktigt om du vill försäkra dina lån och slippa oroa dig för höjda räntor. Vid en fast ränta tillkommer risken att du får betala en ersättning till banken om du flyttar till en annan bank innan bindningstiden är slut.

De flesta bolånetagarna ligger dock någonstans mittemellan dessa två vilket gör det svårt att ge ett svar som passar alla. Det ska ändå nämnas att räntan, trots höjning, är hyfsat låg och den kommer vara det en längre tid framöver.

Källa: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/jd1zeq/tre-experter-sa-ska-du-gora-nar-rantan-hojs

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?