Uppläggningsavgift - Lär dig mer om uppläggningsavgifter | Advisa

Uppläggningsavgift - därför ska du se upp!

Planerar du ta ett lån eller en produkt på avbetalning? Tar långivaren ut en uppläggningsavgift? Det är lätt att tänka att uppläggningsavgifter inte är så dyra, men de kan bli dyrare än du tror. I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om uppläggningsavgifter och vad du ska se upp för.

Det här är en uppläggnngsavgift

Vad är en uppläggningsavgift?

En uppläggningsavgift är en avgift som många kreditgivare och banker tar ut som fungerar som en initial administrationskostnad för att lägga upp lån eller avbetalning. Uppläggningsavgiften betalar man oftast på den första fakturan. Hur stor uppläggningsavgiften är skiljer sig hos olika kreditgivare och banker, och vissa tar inte ut någon avgift alls. Om kreditgivaren du planerar låna hos tar ut en uppläggningsavgift tar du enklast reda på genom att frågaeller genom att läsa det finstilta i avtalet då detta måste finnas redovisat.

Därför bör du se upp för dyra uppläggningsavgifter

Tar du ett bolån hos banken är en uppläggningsavgift på 300 kronor en mycket liten summa i det stora hela. Tar du däremot en telefon på avbetalning hos elektronikbutiken för 2000 kronor och uppläggningsavgiften ligger på 300 kronor utgör bara uppstartskostnaden för lånet att din telefon blir direkt 15 procent dyrare. Därefter tillkommer ofta dyra aviavgifter och ibland även räntor som gör att köpet blir betydligt dyrare än om du skulle köpt det kontant. Det är inte ovanligt att den totala kostnaden för en telefon som kostar 2000 kronor kontant blir 3000 kronor med uppläggningsavgift och övriga kostnader inkluderade. Du bör därför alltid jämföra den så kallade effektiva räntan (en jämförelseränta som inkluderar uppläggningsavgift, ränta och övriga kostnader för att låna pengar). Uppläggningsavgiften för ett litet lån kan således göra att den effektiva räntan för ett litet lån blir mycket hög, trots att det marknadsförs som en “räntefri” avbetalning.

Knepet som gör avbetalningsköpet billigare!

Ofta kan det vara billigare att finansiera avbetalningsköpen med ett privatlån. Det du ska tänka på att jämföra är den effektiva räntan på lånet. Har du dessutom fler lån, krediter och avbetalningar sedan innan kan du spara mycket pengar på att samla alla dessa lån till ett enda samlingslån med en lägre effektiv ränta. Dessutom förbättrar du din kreditvärdighet om du samlar alla dina lån hos en och samma bank, vilket förbättrar dina chanser att kunna sänka din ränta ytterligare 6-12 månader senare.

Jämför privatlån snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt med Advisa genom att fylla i formuläret till höger på sidan.

Det här är en uppläggningsavgift

  • En avgift långivaren tar ut av dig för att de lägger upp ett lån
  • Debiteras på första fakturan
  • På små lån kan uppläggningsavgiften göra att den effektiva räntan blir mycket hög