Fråga Advisa
Vad är prisbasbelopp 2025?
Hej! Jag har flera gånger stött på ordet prisbasbelopp utan att riktigt förstå vad som menas med det. Vad är prisbasbelopp?
Povel på Advisa svarar:
Prisbasbelopp är ett indexbelopp som årligen justeras utifrån inflationsnivån i Sverige. Det ändras en gång per år, och används främst för att beräkna andra belopp som förväntas vara inflationsjusterade.
Prisbasbeloppet för 2025 är 58 800 kronor. Det har höjts från 57 300 kronor sedan 2024.
När används prisbasbelopp?
Prisbasbelopp används exempelvis av staten för att beräkna olika bidrag och skatter. Bland annat används beloppet vid beräkning av garantipension, omvårdnadsbidrag och studiemedel.
Även företag och organisationer kan använda prisbasbeloppet för att justera nivåer på exempelvis hyror och medlemsavgifter utifrån inflation.
Vanliga frågor och svar – Prisbasbelopp
Vad är skillnaden mellan prisbasbelopp och basbelopp?
Prisbasbelopp och basbelopp är två ord för exakt samma sak.
Vad går det att se historiska prisbasbelopp?
Det är SCB som både beräknar KPI, dvs. inflationsnivån, samt de årliga prisbasbeloppen. Historiska, och aktuellt, belopp kan ses på SCB:s hemsida.
Vad är förhöjt prisbasbelopp?
Förhöjt prisbasbelopp används primärt för att beräkna intjänad tilläggspension hos personer födda 1938 – 1953. Indexbeloppet beräknas av Statistiska centralbyrån (SCB).
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
Justering av prisbasbeloppet gör att köpkraften inte minskar
Genom att bidragsnivån, eller prisnivån, är knuten till prisbasbeloppet kommer det alltså justeras utifrån gällande inflationsnivå. De som får ett bidrag som beräknas på prisbasbeloppet kan därmed förvänta sig att bidraget har lika stor köpkraft år efter år.
Prisbasbelopp för 2025
I september 2024 fastställdes att prisbasbeloppet för 2025 skulle vara 58 800 kronor.
Det är inte lika stor höjning som man gjorde mellan 2023 och 2024, vilken berodde på den stora inflation som uppstod under 2023.
Exempel 1 – Studiebidrag höjs utefter prisbasbeloppet
Vid CSN-berättigade studier kan studenten välja att få studiemedel och studielån. Studiemedlets storlek styrs av prisbasbeloppet. Eftersom basbeloppet höjdes inför 2025 höjdes alltså även studiemedlet.
Exempel 2 – Förmånsbil och lyxtillägg höjs utefter prisbasbeloppet
Förmånsbil är en bil som ett företag äger men som den anställde kan använda både i tjänsten och på sin fritid. För detta förmånsbeskattas den anställde. Skattens nivå beror bland annat på förmånsvärdet på den bil som utnyttjas.
Är förmånsvärdet större än 7,5 prisbasbelopp tillkommer ett ”lyxtillägg” som är 20 % på det överskjutande beloppet. Av den anledningen väljer de flesta företag att köpa bilar med ett värde på under 7,5 prisbasbelopp.
Läs fler artiklar:
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Fler besvarade frågor
Advisa samarbetar med 40 långivare