Fråga Advisa
Vad är en normal elförbrukning?
När elpriserna blivit så höga så funderar vi på hur vi kan sänka vår förbrukning. I dag bor vi, en familj på fyra, i en villa och har en årlig förbrukning på ungefär 27 000 kWh per år. Vad är en normal elförbrukning?
Povel på Advisa svarar:
Normal elförbrukning för villa
Statistiska Centralbyrån (SCB) tar regelbundet fram statistik över elförbrukningen i Sverige. Enligt dem är en genomsnittlig förbrukning för en villa cirka 20 000 – 25 000 kWh per år. Detta förutsatt att uppvärmning sker med el. Av bostadens totala elförbrukning står 50 – 70 % för värme och varmvatten.
Med en årlig elförbrukning på 25 000 kWh blir det i genomsnitt drygt 2 100 kWh per månad. I det fall som uppvärmning sker med annan värmekälla går det att räkna med en elförbrukning på cirka 5 000 – 6 000 kWh, vilket motsvarar hushållselen. År 2021 var genomsnittlig användning av hushållsel i småhus på 5 747 kWh per år.
Stor variation
Den statistik som SCB använder omfattar ett stort antal småhus och summan på 20 000 – 25 000 kWh är ett genomsnitt. Det innebär att det kan förekomma stora variationer. Förutsatt att boendet har direktverkande el påverkas elförbrukningen primärt av:
- Hur isolerad bostaden är.
- Var i landet som bostaden finns.
- Bostadens storlek.
- Varmvattenförbrukning.
Därtill påverkas förbrukning av hushållsel exempelvis av antal personer som bor i bostaden, ålder på vitvarorna samt mängden av elektronisk utrustning.
Läs vidare så berättar vi mer om normal elförbrukning beroende på hur du bor och hur din bostad värms upp.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Elförbrukning för hus på 100 kvm
Statistik från Energimyndigheten visar att småhus, år 2021, hade en genomsnittlig elförbrukning per kvadratmeter på cirka 102 kWh.
En villa på 100 kvm kan därmed i genomsnitt beräknas ha en elförbrukning på 10 200 kWh. Genom att beräkna 20 % högre och lägre kan ett spann skapas som bör kunna anses vara normalt. Till detta tillkommer alltså hushållsel på 5 – 6000 kWh per år.
Villa med bergvärme
Med bergvärme kan elförbrukningen minskas kraftigt. Men det är inte enbart byte av uppvärmningskälla som är avgörande då statistik visar att det dessutom handlar om hur värmen kan behållas kvar i bostaden.
Energimyndigheten anger att småhus med enbart bergvärme som värmekälla hade en genomsnittlig elförbrukning på 61 kWh per kvadratmeter år 2021. För bostäder byggda efter 2011 var genomsnittet 57 kWh.
Läs också: Vad kostar det att ladda en elbil?
Villa med luftvärmepump
Återförsäljare av luftvärmepumpar anger att elförbrukningen kan minska 30 – 70 % med en luftvärmepump. Orsaken att det kan skilja så mycket beror på att effekten beror på flera faktorer. Detta med bland annat bostadens planlösning, årsmedeltemperatur och uppvärmningsbehov.
Luftvärmepump används främst på bostäder med direktverkande el. I detta fall tillkommer elkostnad för hushållsel och varmvatten.
Normal elförbrukning lägenhet
I en hyreslägenhet ingår uppvärmning generellt i hyreskostnaden. Det som betalas är enbart hushållselen. Elförbrukningen påverkas därmed främst av användning av vitvaror såsom tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare. Uppvärmning via exempelvis golvvärme, handdukstork och bärbara element kan även öka energiförbrukningen kraftigt.
SCB anger att genomsnittet för en mindre lägenhet är 2 000 kWh per år och för en större lägenhet 5000 kWh.
Läs också: Vad är en normal vattenförbrukning?
Läs fler artiklar:
5 tips – sänk din elförbrukning
Sänk värmen
Har bostaden direktverkande el kommer elförbrukningen primärt bestå av uppvärmning. Sänk inomhustemperaturen och täta dörrar och fönster om det behövs.
Se över andra värmekällor
Stäng av golvvärme, handdukstorkar och andra värmekällor i hemmet som går på el.
Läs också: Elstöd i Sverige 2023
Byt vitvaror – eller använd dem mindre
Det kan vara värt att byta ut mycket gamla vitvaror då elförbrukningen på dessa kan vara betydligt högre än nyare modeller. Kör tvätt- och diskmaskin när de är helt fulla för att minska antalet gånger. Häng tvätten i stället för att använda torktumlare eller torkskåp. Boende i hyresfastigheter kan utnyttja allmän tvättstuga.
Kontrollera med elmätare
Med en elmätare kan elförbrukningen enkelt mätas på elektronisk utrustning. Hitta ”eltjuvarna” och minska användningen av dessa.
Byt till LED
LED-lampor har både längre livslängd och lägre elförbrukning än glödlampor.
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Vanliga frågor och svar – Normal elförbrukning
Hur många kWh är normalt per dag?
Hur många kWh som är normalt per dag beror på om bostaden har direktverkande el eller inte. Med direktverkande el är genomsnittet 55 – 70 kWh per dag. För enbart hushållsel är genomsnittet 5,5 – 15 kWh.
Vad räknas som låg elförbrukning?
Med låg elförbrukning menas att en bostad förbrukar mindre el än genomsnittet i Sverige. För en villa med direktverkande el är genomsnittet 20 – 25 000 kWh per år och för lägenheter 2000 – 5000 kWh.
Fler besvarade frågor
Advisa samarbetar med 40 långivare