Fråga Advisa:

Hur mycket kan man ta ut i bankomat?

Jag ska göra ett större köp av en annan privatperson som saknar Swish och vill ha betalt kontant. Hur mycket kan man ta ut i en bankomat?

Povel på Advisa svarar:

Hur mycket man kan ta ut i en bankomat begränsas främst av den bank som är kortutgivare. Det kan både finnas begränsningar för belopp per uttagstillfälle samt totalt uttaget belopp under en viss tidsperiod.

Läs vidare så presenterar vi de svenska storbankernas gränser för bankomatuttag inom Sverige – och ytterligare begränsningar för hur mycket ta kan ta ut i en uttagsautomat.

Hoppa direkt till din bank:

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Skillnad på Bankomat och Kontanten

I Sverige används ordet bankomat för att beskriva uttagsautomater där kort används för uttag av kontanter. Den största aktören har namnet Bankomat och därtill finns även Kontanten. Det finns cirka 1500 automater från Bankomat i Sverige och cirka 450 från Kontanten. De beloppsgränser som nämns nedan gäller primärt för automater från Bankomat.

Bankomatuttag Nordea

Med kort från Nordea kan du ta ut 5 000 kronor per tillfälle. Som mest kan du ta ut 15 000 kronor under en period av sju dagar.

Läs också: Hur mycket kan man swisha?

Lägre belopp för ungdomar

Ungdomar, som är under 16 år, kan maximalt ta ut 1 000 kronor hos Nordea under en period av sju dagar. Samma beloppsnivå gäller för kortköp. Denna gräns kan däremot justeras av vårdnadshavaren genom att banken kontaktas. Den månad som ungdomen fyller 16 år gäller ordinarie begränsningar, vilka nämns ovan.

Bankomatuttag SEB

Hos SEB är uttagsnivån olika beroende på vilket slags kort som används.

SEB Credit

Med kreditkort kan du ta ut 10 000 kronor per dygn och totalt 20 000 kronor under en period av fyra dagar.

SEB Debit

Med debitkortet kan du ta ut 15 000 kronor under en period av fyra dagar. Dessutom finns begränsning på 40 000 kronor under en period av 30 dagar.

SEB Debit Limited

Med Debit Limited är begränsningen på 15 000 kronor under en period av fyra dagar. Detta kort kan föräldrar ansöka om till ungdomar under 18 år.

Läs också: Köpa bil privat

Bankomatuttag Swedbank

Med kort från Swedbank kan uttag ske från Bankomat, Kontanten samt i kassan på ICA. Ett uttag hos ICA är visserligen inte ett bankomatuttag men fyller samma funktion.

Bankomat

Med ett bankkort gäller gränsen på 15 000 kronor under en period av sju dagar.  Med kreditkort är gränsen 30 000 kronor för samma tidsperiod.

Lägre belopp för ungdomar

Med bankkortet Mastercard Ung kan uttag ske på 3 000 kronor under en period av sju dagar.

Kontanten

Vid uttag från Kontanten kan uttag ske på 2 000 kronor per tillfälle.

Läs också: Jämför privatlån med låg ränta

ICA

Kontantuttag kan även ske i kassan hos ICA utan att det finns krav på kortköp. Uttaget kan ske på maximalt 2 000 kronor per tillfälle. Däremot kan butiken neka uttag om de har brist på kontanter.

Bankomatuttag hos Handelsbanken

Med ett kort från Handelsbanken kan uttag ske från Bankomatens automater. Detta med 5 000 kronor per tillfälle samt maximalt 15 000 kronor under en period av fyra dagar.

Bankomatuttag hos ICA Banken

Med bankkort från ICA Banken finns möjligheten att ta ut pengar både via en bankomat och via kassan på ICA.

Bankomat

Vid uttag i bankomat är gränsen 5 000 kronor per tillfälle samt totalt 15 000 kronor under en kalendervecka.

Uttag hos ICA

Uttag i kassan på ICA kan ske på maximalt 3 000 kronor per tillfälle. I likhet med uttag från bankomat är gränsen per kalendervecka på 15 000 kronor.

Övriga begränsningar för hur mycket du kan ta ut

Utöver bankernas regler kan uttagsbeloppet begränsas av ytterligare faktorer.

Begränsningar utomlands

Vid uttag utomlands gäller andra begränsningar än i Sverige. Detta både utifrån att banken kan ha andra regler för högsta uttagsbelopp samt att det kan finnas nationella bestämmelser och olika regler beroende på vilken automat som används.

Begränsningar från Bankomaten

Även Bankomat har vissa begränsningar gällande uttag.

Kortutgivare som inte är kunder

Det är möjligt att ta ut pengar från en bankomat även om kortutgivaren inte har avtal med dem. Däremot begränsas beloppet till 2 000 kronor per uttag.

Antalet sedlar per uttag

På grund av tekniska begränsningar kan uttag maximalt ske på 30 sedlar per gång. Automaten kommer alltid att ge de högsta möjliga valörerna. I de flesta bankomater finns 100-, 200-, och 500-kronorssedlar. Ett uttag på 15 000 kronor skulle alltså innebära 30 stycken 500-kronorssedlar.

Begränsas av vissa kortinköp

Vissa kortköp kan klassas som kontantuttag. Det kan exempelvis vara om utländsk valuta köps hos en valutaväxlare eller om insättning av pengar sker till en spelsida. I de fall som banken klassar det som kontantuttag är det vanligt att en uttagsavgift tas ut om kortköpet skett med ett kreditkort. Denna avgift finns ytterst sällan på debitkorten.

Vanliga frågor och svar – Uttag i bankomat

Hur mycket är det minsta man kan ta ut i en bankomat?

Lägsta beloppet som kan tas ut från bankomat är 100 kronor. Bankomater har inte lägre valörer.

Hur ofta kan man ta ut pengar?

Oftast kan du ta ut pengar hur ofta du vill så länge du inte överskrider din banks maxbelopp för hur mycket du får ta ut under en viss period. Det kan till exempel vara att du max får ta ut 15 000 kronor under 7-dagarsperiod. Exakt vad som gäller är olika för olika banker.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare