Blogg:

ISK-skatten höjs till 2024 – så påverkas du

Till 2023 fördubblades skatten på ISK. Men nu höjs den igen till 2024 – från 0,88 % till rekordhöga 1,086 %. Läs om hur skatten påverkar ditt sparande på ISK här.

ISK står för investeringssparkonto, och är ett konto där du du kan investera i fonder och aktier utan att behöva betala skatt på vinsten när du säljer dem. I stället betalar du löpande en schablonskatt.

ISK-skatten höjs 2024 – så hög blir skatten

Varje år betalar man som ISK-sparare en schablonskatt på det totala värdet av ens sparande. Till 2023 höjdes skatten rejält, från 0,375 % till 0,88 % – och nu är det alltså dags för nästa höjning. Till 2024 blir skatten på ISK 1,086 %.

Det innebär att alla de 3 miljoner svenskar som i dag sparar på ett ISK kommer att få betala betydligt mer nästa år.

Därför höjs skatten

ISK-skatten påverkas av Riksbankens höjningar av styrräntan. Skattenivån på ISK baseras på nämligen statslåneräntan, som i sin tur sätts efter den genomsnittliga marknadsräntan.

Skatten för ISK 2023 sattes efter statslåneräntan den 30 november 2022 – med ett tillägg på 1 %.

Läs också: Recession

Det innebär höjningen för dig

Men hur stor skillnad gör höjningen på ISK-skatten för dig som sparare? Här jämför vi med några belopp på hur stor skillnaden blir i rena kronor under nästa år:

Summa sparande Skatt 2023 Skatt 2023 Skillnad
100 000 882 1 086 204
200 000 1 764 2 172 408
500 000 4 410 5 430 1020
1 000 000 8 820 10 860 2 040
1 500 000 13 230 16 290 3 060

För någon som har 100 000 kronor på ditt ISK blir alltså skillnaden drygt 200 kronor. Det är först för de sparare som har över en halv miljon kronor eller mer på sitt ISK som det börjar handla om tusenlappar i skillnad.

Läs också: Vad är moms?

ISK-skatten en het politisk fråga

Det var under 2022 som frågan om ISK-skatt verkligen blev glödhet i den svenska politiken. Det på grund av att Socialdemokraterna tog fram en rapport för att se över villkoren för ISK. Redan då diskuterade man en skattehöjning, vilket skapade stora protester bland Sveriges småsparare.

Utlovade sänkning av ISK-skatten

Den nya regeringen, som tillträdde 2022, hade tidigare utlovat en sänkning av ISK-skatten. Det handlade om att göra de första 300 000 kronorna på ISK skattefria – men när regeringen presenterade sin budget fanns löftet inte längre med.

Så hur står egentligen partierna i frågan om ISK-skatt? Det har vi kikat närmare på:

Så tänker Socialdemokraterna om ISK-skatten

Socialdemokraterna har som sagt tidigare varit inne på att begränsa ISK där summor över en viss nivå ska beskattas mer än vad de gör i dag. I rapporten “Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” stod det att man diskuterade tak på runt 100 000-200 000 kronor – efter det skulle skatten höjas. Senare pratade man också om högre belopp som till exempel en miljon kronor.

Vad innebar förslaget?

Den nya skatten och taket skulle innebära att du fick betala en avsevärt högre skatt på de sparade pengar som översteg det bestämda beloppet.

Förslaget väckte många starkt negativa reaktioner hos Sveriges småsparare under förra året. Bland annat skapades en namninsamling som hette “Rör inte vårt sparande”, vilken fick över 40 000 underskrifter. De som protesterade menade att sparande är ett folkligt fenomen man vill uppmuntra – och att många till exempel sparar till en handpenning för att köpa sin första bostad.

Lade ner förslaget om ISK-tak: “Dött och begravet”

Partistyrelsen hos Socialdemokraterna verkade lyssna på motståndet – under förra året lade de nämligen ner förslaget om ett ISK-tak.

Under 2022 berättade också tidigare finansmarknadsministern och Socialdemokraten Max Elger för Avanza att förslaget om ett tak på bland annat tre miljoner för ISK-sparande numera är “dött och begravet”.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vänsterpartiet föreslår ISK-tak

Vänsterpartiet har även de varit inne på att sätta ett tak för högre ISK-skatt. Enligt ett förslag de lämnade höstan 2022 ska belopp under 1 miljon kronor beskattas som i dag – men har du mer än det får du betala en 30-procentig kapitalskatt på de tillgångarna. De vill också se att skatten är progressiv, alltså att den ökar desto större kapitalinkomsterna är.

Vänsterpartiet menar att man på så sätt inte höjer skatten för “vanliga småsparare” men att de kan öka skatteintäkterna med 7 miljarder kronor genom införandet av taket.

Läs också: Jämför sparkonton med ränta

Centerpartiet vill skattebefria ISK upp till en viss nivå

Centerpartiet tänker tvärt emot tidigare nämnda partier och vill i stället sänka skatten på investeringssparkonton. Enligt en skrivelse har partiet velat göra de första 150 000 kronorna du sparar helt skattefria. Partiledaren Annie Lööf menade då att sparandet är något positivt för Sverige som man vill uppmuntra.

Liberalerna tar det ett steg längre – fritt till 300 000 kronor

Liberalerna skriver på sin hemsida att de vill göra samma sak – men att de första 300 000 kronorna ska vara skattebefriade. “Människor ska stimuleras att ha en egen buffert, det handlar om oberoende. Behovet av detta har ökat ännu mer, med tanke på att räntorna nu går upp och med tanke på inflationen 2022 och det oroliga läget i omvärlden”, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.

Att göra detta skulle innebära en satsning som kostar 2,3 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter – och nu har alltså den regeringen som Liberalerna ingår i backat från att genomföra detta.

Moderaterna har velat sänka ISK-skatten

Moderaterna hör alltså också till de som tidigare pratat om att sänka den schablonskatt som finns på ISK i dag, genom att ta bort den höjning som infördes 2018. De har liknande argument som C och L, men lyfter även fram att många nya företag i Sverige i dag startas med hjälp av individens sparade pengar.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inne på samma spår

Kristdemokraterna har i mångt och mycket samma inställning i frågan om ISK-skatten som övriga partier i alliansen. De har inte ännu presenterat något konkret förslag om att en viss summa av sparandet ska vara skattefritt men de vill också att ISK-skatten ska sänkas.

I samma tongångar pratar Sverigedemokraterna, som också är för en sänkning av ISK-skatten. De har också, likt övriga högerpartier, varit kritiska till Socialdemokraternas tidigare förslag om att införa ett ISK-tak.

Så tänker Miljöpartiet om ISK-skatten

Miljöpartiet har även de varit inne på en progressiv beskattning för sparande, och att de vill att de stora förmögenheterna ska beskattas högre. Enligt en artikel i Dagens Industri vill de genomföra detta som en del av en större skattereform, men de har i dag inga förslag på att ändra skatten på ISK.

Sammanfattning – ISK-frågan lär bli het igen

Med kommande höjning trots tidigare löfte om sänkning lär frågan om ISK-skatt bli het igen. Speciellt med tanke på att vi befinner oss i en tid av hög inflation och rusande priser på el, drivmedel och mat – där privatpersoners sparande blir ett återkommande ämne.

Vanliga frågor – ISK-skatt

Vad innebär ISK-tak?

När man pratar om ett tak för ISK-sparande menar man att man skulle behöva betala kapitalskatt på tillgångar i ett investeringssparkonto som går över en vissa gräns, till exempel 1 miljon kronor.

Finns det tak på ISK på 1 miljon?

I dag finns inget tak för när man får betala högre skatt på ISK. Socialdemokraterna föreslog det tidigare i en rapport, men i dag är det endast Vänsterpartiet som tydligt gått ut med att de vill ha ett tak på 1 miljon kronor för ISK.

Har Socialdemokraterna föreslagit att höja ISK-skatten?

En rapport Socialdemokraterna och Magdalena Andersson presenterade under förra året diskuterade ett tak på ISK som skulle innebära skattehöjning för de som har stora sparade belopp. Partistyrelsen valde att lägga ner det, och i dag är det bara Vänsterpartiet i riksdagen som är för ett ISK-tak.

Hur mycket pengar för man ha på ett ISK?

Det finns ingen gräns för hur mycket pengar du kan ha sparade i ett ISK. Det finns heller inte någon begränsning för hur många konton du får ha. Med ISK betalar du en schablonskatt på det du har sparat på kontot.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
Visa fler långivare