Blogg:
ISK-skatten höjs – så påverkas du
Inför valet 2022 diskuterades frågan om ISK-skatt flitigt. Nu står det klart att ISK-skatten fördubblas till nästa år. Läs om hur det påverkar ditt sparande – och varför det inte blev någon skattesänkning.
ISK står för investeringssparkonto, och är ett konto där du du kan investera i fonder och aktier utan att behöva betala skatt på vinsten när du säljer dem. I stället betalar du löpande en schablonskatt.
ISK-skatten mer än fördubblas till 2023
Varje år betalar man som ISK-sparare en schablonskatt på det totala värdet av ens sparande. Tidigare har den varit på 0.375 %, men nu höjs den rejält – till 0.88 %. Det innebär att alla de 3 miljoner svenskar som i dag sparar på ett ISK kommer att få betala betydligt mer nästa år.
Därför höjs skatten
ISK-skatten påverkas av Riksbankens höjningar av styrräntan. Skattenivån på ISK baseras på nämligen statslåneräntan, som i sin tur sätts efter den genomsnittliga marknadsräntan.
Skatten för ISK 2023 sattes efter statslåneräntan den 30 november i år – med ett tillägg på 1 %.
Läs också: Recession
Det innebär höjningen för dig
Men hur stor skillnad gör höjningen på ISK-skatten för dig som sparare? Här jämför vi med några belopp på hur stor skillnaden blir i rena kronor under nästa år:
Summa sparande | Skatt 2022 | Skatt 2023 | Skillnad |
100 000 | 375 | 882 | 507 |
200 000 | 750 | 1 764 | 1 014 |
500 000 | 1 875 | 4 410 | 2 535 |
1 000 000 | 3 750 | 8 820 | 5 070 |
1 500 000 | 5 625 | 13 230 | 7 605 |
För någon som har 100 000 kronor på ditt ISK blir alltså skillnaden en dryg femhundralapp. Men för de som har över en miljon i sparande innebär alltså skillnaden att man får betala över 5 000 kronor mer i årlig skatt.
ISK-skatten en het politisk fråga
Det var under förra året som frågan om ISK-skatt verkligen blev glödhet i den svenska politiken. Det på grund av att Socialdemokraterna tog fram en rapport för att se över villkoren för ISK. Då diskuterade man en skattehöjning vilket skapade stora protester bland Sveriges småsparare.
Utlovade sänkning av ISK-skatten
Den nya regeringen, som tillträdde i höstas, hade tidigare utlovat en sänkning av ISK-skatten. Det handlade om att göra de första 300 000 kronorna på ISK skattefritt – men när regeringen presenterade sin budget fanns löftet inte längre med.
Så hur står egentligen partierna i frågan om ISK-skatt? Det har vi kikat närmare på:
Så tänker Socialdemokraterna om ISK-skatten
Socialdemokraterna har som sagt tidigare varit inne på att begränsa ISK där summor över en viss nivå ska beskattas mer än vad de gör i dag. I rapporten “Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa” stod det att man diskuterade tak på runt 100 000-200 000 kronor – efter det skulle skatten höjas. Senare pratade man också om högre belopp som till exempel en miljon kronor.
Vad innebar förslaget?
Den nya skatten och taket skulle innebära att du fick betala en avsevärt högre skatt på de sparade pengar som översteg det bestämda beloppet.
Förslaget väckte många, starka negativa reaktioner hos Sveriges småsparare under förra året. Bland annat skapades en namninsamling som hette “Rör inte vårt sparande”, vilken fick över 40 000 underskrifter. De som protesterade menade att sparande är ett folkligt fenomen man vill uppmuntra – och att många till exempel sparar till en handpenning för att köpa sin första bostad.
Lade ner förslaget om ISK-tak: “Dött och begravet”
Partistyrelsen hos Socialdemokraterna verkade lyssna på motståndet – under förra året lade de nämligen ner förslaget om ett ISK-tak.
Tidigare i år berättade också finansmarknadsministern och Socialdemokraten Max Elger för Avanza att förslaget om ett tak på bland annat tre miljoner för ISK-sparande numera är “dött och begravet”.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Vänsterpartiet föreslår ISK-tak
Vänsterpartiet har även de varit inne på att sätta ett tak för högre ISK-skatt. Enligt ett förslag de lämnade i höstas ska belopp under 1 miljon kronor beskattas som i dag – men har du mer än det får du betala en 30-procentig kapitalskatt på de tillgångarna. De vill också se att skatten är progressiv, alltså att den ökar desto större kapitalinkomsterna är.
Vänsterpartiet menar att man på så sätt inte höjer skatten för “vanliga småsparare” men att de kan öka skatteintäkterna med 7 miljarder kronor genom införandet av taket.
Centerpartiet vill skattebefria ISK upp till en viss nivå
Centerpartiet tänker tvärt emot tidigare nämnda partier och vill i stället sänka skatten på investeringssparkonton. Enligt en skrivelse från i somras vill partiet göra de första 150 000 kronorna du sparar helt skattefria. Partiledaren Annie Lööf menar sparandet är något positivt för Sverige som man vill uppmuntra.
Liberalerna tar det ett steg längre – fritt till 300 000 kronor
Liberalerna skriver på sin hemsida att de vill göra samma sak – men att de första 300 000 kronorna ska vara skattebefriade. “Människor ska stimuleras att ha en egen buffert, det handlar om oberoende. Behovet av detta har ökat ännu mer, med tanke på att räntorna nu går upp och med tanke på inflationen 2022 och det oroliga läget i omvärlden”, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson.
Att göra detta skulle innebära en satsning som kostar 2,3 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter – och nu har alltså den regeringen som Liberalerna ingår i backat från att genomföra detta.
Moderaterna har velat sänka ISK-skatten
Moderaterna hör alltså också till de som tidigare pratat om att sänka den schablonskatt som finns på ISK i dag, genom att ta bort den höjning som infördes 2018. De har liknande argument som C och L, men lyfter även fram att många nya företag i Sverige i dag startas med hjälp av individens sparade pengar.
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inne på samma spår
Kristdemokraterna har i mångt och mycket samma inställning i frågan om ISK-skatten som övriga partier i alliansen. De har inte ännu presenterat något konkret förslag om att en viss summa av sparandet ska vara skattefritt men de vill också att ISK-skatten ska sänkas.
I samma tongångar pratar Sverigedemokraterna, som också är för en sänkning av ISK-skatten. De har också, likt övriga högerpartier, varit kritiska till Socialdemokraternas tidigare förslag om att införa ett ISK-tak.
Så tänker Miljöpartiet om ISK-skatten
Miljöpartiet har även de varit inne på en progressiv beskattning för sparande, och att de vill att de stora förmögenheterna ska beskattas högre. Enligt en artikel i Dagens Industri vill de genomföra detta som en del av en större skattereform, men de har i dag inga förslag på att ändra skatten på ISK.
Sammanfattning – ISK-frågan lär bli het igen
Med kommande höjning trots tidigare löfte om sänkning lär frågan om ISK-skatt bli het igen. Speciellt med tanke på att vi befinner oss i en tid av hög inflation och rusande priser på el, drivmedel och mat – där privatpersoners sparande blir ett återkommande ämne.
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Vanliga frågor – ISK-skatt
Vad innebär ISK-tak?
Finns det tak på ISK på 1 miljon?
Har Socialdemokraterna föreslagit att höja ISK-skatten?
Hur mycket pengar för man ha på ett ISK?
Advisa samarbetar med 40 långivare