Kreditkort:
Matkort – få poäng och rabatter när du handlar mat
Matkort används till att maximera matinköp genom extra förmåner. Dessa bonus- eller kreditkort är oftast utformade för att ge dig poäng på köp, vilka omvandlas till olika slags rabatter. Här tittar vi närmare på matkorten hos några av Sveriges största matkedjor.
I den här artikeln får du lära dig om:
- Matkort med rabatter
- Matkort med eller utan kredit
- Fördelar och nackdelar med matkort
Har du redan koll på hur matkort fungerar? Hoppa hit för att komma till populära matkort 2024.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Vad är ett matkort?
Ett matkort är ett betalningskort som utfärdas av eller i samarbete med en matvarukedja. Det som särskiljer matkort från andra kreditkort är att du får exklusiva rabatter, förmånliga erbjudanden och i vissa fall även bonuspoäng när du handlar hos de anslutna matbutikerna.
Finns det olika slags matkort?
Matkort kan vara traditionella kreditkort, bankkort eller betalkort. Du får vanligtvis flest förmåner med ett kreditkort. Hos vissa livsmedelskedjor kan du koppla ditt vanliga bank- eller betalkort till deras lojalitetsprogram, vilket ger dig samma förmåner och rabatter som matkortet. Hemköp och Citygross är två exempel.
Vem behöver ett matkort?
Att skaffa ett matkort rekommenderas främst om du regelbundet handlar hos en och samma livsmedelskedja. Familjer som ofta storhandlar och har höga matutgifter kan spara mycket pengar i långa loppet.
Men även ett ensamhushåll kan dra nytta av ett matkort, speciellt om det är ett kreditkort som kommer med andra fördelar utanför matkedjan.
Vilka fördelar har ett matkort?
Den största förmånen med ett matkort är att du får bonus som gör dina livsmedelsinköp billigare. Men det finns även andra fördelar:
Exklusiva erbjudanden
Med ett matkort får du kontinuerligt specialerbjudanden från livsmedelskedjan som kortet är knutet till.
Du slipper använda två kort
Om ditt matkort också är ett debet- eller kreditkort slipper du bära runt på ett separat bonuskort.
Läs mer: Kreditkort med bonus
Alla köp på en faktura
När du handlar med ett matkort med kredit samlas dina inköp på en månadsfaktura. Det gör det enkelt och smidigt att hålla koll på de exakta kostnaderna.
Ytterligare rabatter
Vissa matkort – exempelvis korten från Coop och ICA – ger dig även rabatter och erbjudanden hos livsmedelskedjans samarbetspartners.
Försäkringsförmåner
Matkort som även fungerar som kreditkort erbjuder ofta en rad fördelar, inklusive räntefria dagar och olika försäkringar som kan vara till nytta för dig. Skydd för elektronik och hyrbilar är exempelvis vanligt.
Läs också: Kreditkort utan avgift
Populära matkort 2024
Här listar vi några av matkorten du kan få hos våra största livsmedelskedjor. Kom ihåg att matkort med årsavgift ofta ger fler bonuspoäng och förmåner än gratis kort.
ICA Matkort
ICA har tre olika kort för dig som fyllt 18 år:
ICA-kort Betala
ICA:s betalkort har ingen kredit, men ger dig förmåner som 2,25 % ränta på köp upp till 15 000 kr, stammispoäng och extra poäng vid varje köp hos ICA. Du får även tillgång till digitala tjänster, tidningen Buffé och personliga rabatter på resor och nöjen. Kortet är gratis.
Bankkort
Det globala Mastercard-bankkortet från ICA är gratis för dig under 21 år men kostar annars 35 kronor i månaden. Kortet kan användas över hela världen och du kan få 2,25 % ränta på köp upp till 25 000 kr om du har lönen på kontot. Du får dubbel bonus på ICA samt Apotek Hjärtat och 20 extra stammispoäng vid ICA-köp. En annan förmån är att kortet ger dig reseförsäkring.
Bankkort Plus
ICA Bankkort Plus erbjuder ränta på lönekontot. Du kan få 2,25 % ränta på belopp upp till 25 000 kr vid löneinsättning, dubbel bonus på ICA och Apotek Hjärtat samt 20 extra stammispoäng vid köp på ICA. Kortkrediten ligger på 20 000–100 000 möjlighet finns till 60 räntefria dagar. Reseförsäkring och hemelektronikförsäkring ingår också. Kortet kostar 35 kronor i månaden.
Coop Matkort
Coop har två matkort – Coop Matkonto och Coop Mastercard.
Coop Matkonto
Coop Matkonto är ett exklusivt kort för dig som Coop-medlem och går endast att handla med i matkedjans butiker. Matkonto är gratis och ger 0,5 bonuspoäng per krona på alla köp. Du kan antingen sätta in pengar i förväg eller välja e-faktura och autogiro för att slippa aviseringsavgiften på 10 kronor. Dina insatta pengar skyddas av insättningsgarantin.
Coop Mastercard
Coop Mastercard är premiumkortet för Coop-medlemmar. Det fungerar som både medlems-, betal- och kreditkort i ett och ger dig 0,5 poäng extra per spenderad krona överallt i världen. 10 000 intjänade poäng motsvarar 100 kronor i bonus. Kortet är gratis första året och kostar därefter 295 kronor per år.
Willys Plus
Hos matkedjan Willys får du poäng och förmåner utan någon extra kostnad genom belöningssystemet Willys Plus. Du kan enkelt koppla ditt bank-, betal- eller kreditkort till tjänsten, eller så visar du bara din legitimation i kassan och slipper använda kortet. Att registrera sig för Willys Plus är helt kostnadsfritt.
Hemköps Kundprogram
Hemköp har inget eget matkort men erbjuder ett bonussystem kopplat till ditt bank-, betalkort- eller kreditkort. Med Klubb Hemköp får du förmåner som bonuscheckar, personliga erbjudanden, veckovisa klubbpriser, recept och inspiration. För att bli medlem behöver du bara visa upp din ID-handling vid kassan. Du får en välkomstbonus motsvarande 2 500 poäng.
Vad är bäst – matkort med eller utan kredit?
Det finns många fördelar med ett kreditkort, men det utgör samtidigt en form av lån med vilket kan innebära kostnader och avgifter. Många matkedjor erbjuder bonusprogram som inte kräver ett specifikt kreditkort.
Du kan då välja att använda ett vanligt betalkort eller att ange din medlemskod för att få poäng och rabatter. För att maximera dina fördelar vid olika köp behöver du dock ett kreditkort som genererar poäng även utanför matbutikens väggar.
Att tänka på innan du skaffar ett matkort med kredit
När du handlar på kredit är det viktigt att vara säker på att du kan betala tillbaka i tid för att undvika höga räntekostnader och dyrare lån. Nya krediter och lån påverkar också din kreditvärdighet. Det kan göra att banken gör avslag på din låneansökan eller att du inte får teckna nya abonnemang. Så även om du sparar pengar på dina inköp, kan ett kreditkort i värsta fall bli en belastning.
Samla dina befintliga lån och krediter
För att öka din kreditvärdighet kan du samla dina befintliga lån till ett större. Det du sparar in på dyra avgifter och räntor kan du lägga på att betala av ditt samlingslån. Vi hjälper dig gärna att se över möjligheterna till ett förmånligt samlingslån.
Vanliga frågor och svar – Matkort
Vad är ett matkort?
Ett matkort ger dig förmåner och rabatter när du handlar hos en särskild matkedja. Vissa kort fungerar enbart som bonuskort, medan andra kan laddas med pengar för inköp eller har en kredit som kan användas även utanför matbutiken.
Vad kostar ett matkort?
Matkort utan kredit är oftast gratis medan kreditkorten vanligen har en årsavgift. Om du handlar dagligvaror ofta sparar du in årsavgiften med råge på bonusar och rabatter.
Vilka matkort ger bra bonus?
Samtliga av de större matkedjorna i Sverige erbjuder antingen matkort med bonus eller någon form av bonussystem som kopplas till ditt vanliga betal- eller kreditkort. Vissa matkort med kredit kommer även med andra förmåner, exempelvis olika försäkringar.
Finns det några nackdelar med ett matkort?
Gratis matkort gäller endast för den livsmedelskedja som ger ut dem, vilket gör att du inte får några poäng i konkurrenternas butiker. Däremot brukar matkorten med kredit ge bonus var du än handlar.
Fler artiklar om kreditkort
Advisa samarbetar med 40 långivare