Kreditkort:
Vad är ett betalkort? Skillnaden på betalkort & bankkort
Betalkort är ofta synonymt med kreditkort – ett kort som tillåter dig att vänta en period innan du behöver betala för dina köp eller uttag. Så länge du betalar i tid slipper du ränta. Exempel på vanliga betalkort är kreditkort, bensinkort och matkort. Här tittar vi närmare på olika typer av betalkort, med särskilt fokus på kreditkort.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Vad är skillnaden mellan bankkort och betalkort?
Ett vanligt bankkort är knutet till ditt bankkonto. När du använder kortet dras pengarna direkt från ditt konto. När du använder ett kredit- eller betalkort får du i stället en sammanställd räkning för dina köp under en viss tid. Säljaren får pengarna direkt från kreditgivaren, medan du i regel får skjuta upp betalningen 30–45 dagar.
Vilka betalkort är vanligast?
Det som främst kännetecknar betalkort är att de kan användas till kreditbetalning. Vissa går endast att använda för ett specifikt ändamål, medan andra går att handla med överallt. Här är fyra vanliga varianter:
1. Matkort
Ett matkort med kredit är i grund och botten ett kreditkort som gör det mer lönsamt att handla mat. Dessa kort, som vanligtvis ges ut av matvarukedjor som ICA och Coop, ger fördelar som cashback och bonuspoäng vid matinköp. Det finns också matkort utan kredit, så kallade medlemskort, men dessa används endast för att samla poäng och kräver att du utför själva köpet med ett annat betalkort.
2. Bensinkort
Ett bensinkort, även känt som tankkort, ger dig drivmedelsrabatter, bonusar och förmåner vid tankning och inköp på utgivarens bensinstationer samt hos olika partners. Rabatten per liter varierar beroende på kortet. Bensinkort brukar också komma med reseförsäkring och tanka fel-försäkring.
3. Resekort
Ett resekort är en sorts kreditkort som kan användas när du reser. De är i regel säkrare än vanliga debetkort eftersom de kan komma med försäkringar och ytterligare trygghet. Reseförsäkring, lägre uttagsavgifter utomlands och rabatter hos vissa företag är typiska förmåner.
4. Kreditkort
Ett kreditkort är ett kontokort som kopplas till ett förutbestämt lånebelopp. Hur hög kredit du kan få beror på dina individuella ekonomiska förutsättningar. Alla inköp med ditt kreditkort samlas på en månadsfaktura.
Kreditkort brukar räknas som betalkort, men är egentligen mer flexibla eftersom du kan välja att betala av skulden istället för att betala igen helt efter 45 dagar. En mer korrekt term skulle kunna vara betalkort med kredit.
Läs också: Två kort till gemensamt konto
Vilken typ av betalkort passar mig bäst?
Inget betalkort är rätt för alla. Det bästa kortet för dig är helt enkelt ett som uppfyller dina behov. Bonuspoäng på vardagsköp, rabatter vid tankning eller extra förmåner på resor – genom att anpassa ditt betalkort efter specifika önskemål får du ekonomiska fördelar och mervärde på dina köp.
Om du behöver ett betalkort som kan täcka upp för oförutsedda utgifter eller som går att handla med överallt bör du dock välja ett regelrätt kreditkort.
Vilka är fördelarna och nackdelarna med ett betalkort?
Så länge du använder ditt betalkort eller kreditkort ansvarsfullt och verkligen har råd att betala igen dina inköp, kommer du att kunna dra nytta av dess många förmåner.
Fördelar med betalkort i form av kreditkort:
Ekonomisk trygghet
Att ha ett betalkort med kredit innebär att du alltid kan täcka upp för oförutsedda utgifter. Många av de mest förmånliga kreditkorten har en årsavgift, men i övrigt kostar det inget så länge du betalar fakturan i tid.
Rabatter och förmåner
De flesta kreditkort kommer med olika förmåner. Företagen bakom korten samarbetar ofta med alltifrån hotellkedjor till flygbolag och butiker, vilket ger dig tillgång till rabatter och specialerbjudanden.
Reseskydd
Reseskydd ingår ofta när du betalar din resa med ett kreditkort. Det brukar inkludera ersättning vid förseningar, avbeställningsskydd och liknande.
Bonusar
Betalkort med kredit har ofta bonusprogram som innebär att du samlar poäng på dina köp. Bonuspoängen kan bytas in mot exempelvis resor eller produkter. Du kan i vissa fall också välja att få ut pengar för poängen.
Läs mer: Bonuskort
Ökad säkerhet
När ett köp går fel med ett vanligt debetkort har kortbolagen begränsade möjligheter att hjälpa dig. Vid köp på kredit har du alltid möjlighet att granska fakturan eller snabbt bestrida köpet om du fått en felaktig vara. Det vanliga är att kreditbolagen stryker köpet från fakturan – en mycket smidig lösning för dig som kund.
Läs också: Kan man betala räkningar med kreditkort?
Ekonomisk överblick
Samlingsfakturor ger dig en klar överblick över dina utgifter. Det bör dock noteras att många banker nu är skickliga på att sammanställa månadens inköp även för vanliga bankkonton.
Flexibel betalning
Under en månad med oväntat stora utgifter kan möjligheten att skjuta upp fakturor genom delbetalning komma väl till pass. Kom bara ihåg att ditt kreditlån blir dyrare ju längre du har det kvar.
Nackdelar med ett betalkort:
Tillgänglighet
Ett kreditkort gör det bekvämt och enkelt att genomföra köp, men det är lätt hänt att du handlar utöver din ekonomiska förmåga och får långsiktiga problem. Det är viktigt att komma ihåg att kredit är ett lån som måste betalas tillbaka.
Höga kreditkostnader
Möjligheten till delbetalning är på gott och ont. Att endast betala tillbaka minimibeloppet i tid och skjuta upp resten innebär alltid höga räntekostnader, vanligtvis i intervallet 15–20 %. Ju längre du väntar med att betala igen hela skulden, desto dyrare blir det.
Högre risk
När du handlar på kredit är du beroende av att din inkomst förblir densamma under kommande månad, eftersom du måste kunna täcka betalningen. Om din inkomst förändras eller om du drabbas av oväntade utgifter, kan du snabbt hamna i en dyr skuldfälla.
Att välja delbetalning är endast en kortsiktig lösning som i slutändan gör krediten ännu dyrare.
Höga kostnader och avgifter
Årsavgifter och uttagsavgifter kan påverka den samlade kostnaden för ditt kreditkort, trots eventuella förmåner. Se till att vara medveten om dessa kostnader och tänk bortom själva kreditbeloppet och räntan.
Vilka betalkort med kredit är bäst?
Oavsett vilken typ av betalkort du är ute efter kan du hitta kort med eller utan årsavgift. Gratiskorten kan mycket väl täcka dina specifika behov, men betalkort med årsavgift har i regel generösare bonussystem och går att använda till mer.
Om du använder ditt kort regelbundet till exempelvis resor, kan en hög årsavgift snabbt täckas av bonuspoängen. Här är några av de mest populära betalkorten:
Re:member Flex
Re:member Flex är ett flexibelt kreditkort med olika räntenivåer och betalningsalternativ. En sak som sticker ut är att du har möjlighet till räntefri delbetalning.
Kortet är gratis och den övre kreditgränsen är 120 000 kronor. Du får ingen bonus på dina köp, men däremot rabatt i över 300 E-butiker. Kortet är alltså extra förmånligt för dig som handlar mycket online. Räntan varierar mellan 8,12 % och 24,95 %.
Bank Norwegian
Bank Norwegians kostnadsfria kreditkort erbjuder 0,5 % flygpoäng per köp. En annan fördel är att du slipper avgifter för uttag både i Sverige och utomlands. Krediten sträcker sig upp till 150 000 kronor och du kan välja mellan att betala hela summan eller minst 3 % av skulden varje månad.
Du kan också välja mellan cashback och bonus utan att förlora några poäng. Många anser att detta är marknadens bästa resekort.
Shell MasterCard
Shell MasterCard är ett kombinerat bensin- och kreditkort utan årsavgift. Kortet ger 0,5 % bonus på alla köp och 15 öre rabatt per liter på bemannade Shell-stationer. Reseförsäkring, nyckelförsäkring och tanka-fel-försäkring vid tankning av minst 20 liter drivmedel ingår också.
Kreditgränsen sträcker sig från 5 000–100 000 kronor, men kortet kan delas av två sökande för att öka chansen till högre kreditgräns. Räntan är 20,9 %.
Vanliga frågor och svar – Betalkort
Vad är skillnaden mellan betalkort och kreditkort?
När du använder ett kreditkort har du möjlighet att delbetala din skuld. Med ett betalkort har du ett bestämt antal dagar på dig att betala ditt köp.
Vad krävs för att få ett betalkort med kredit?
För att kunna få kredit måste du vara över 18 år och ha en inkomst. Maxgränsen för din kredit sätts individuellt.
Är betalkort bättre än bankkort?
När du handlar med ett bankkort dras pengarna direkt från ditt konto, vilket är bra eftersom du inte får någon skuld. Men det är på många sätt säkrare att genomföra köp med ett betal- eller kreditkort, då felaktiga leveranser och liknande brukar strykas direkt från fakturan.
Går det att betala räkningar med ett kreditkort?
Med vissa kreditkort kan du betala räkningar precis som med ett vanligt kort. Du loggar då in på utgivarens webbplats och betalar därifrån.
Fler artiklar om kreditkort
Advisa samarbetar med 40 långivare