Låna till renovering

Funderar du på att renovera ditt badrum? Eller har du redan bestämt både kakel, luckor och vitvaror till ditt nya drömkök? Oavsett hur långt du kommit i planeringen behöver du tänka på hur du ska finansiera renoveringen. Att renovera är knappast en billig affär och få har tillräckligt med pengar på sparkontot för att kunna finansiera renoveringen kontant. I den här artikeln går vi därför igenom olika finansieringsalternativ och hur du ska gå tillväga för att din renovering ska bli så billigt som möjligt.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Jämför renoveringslån för den lägsta räntan

Ett allt vanligare sätt att finansiera renoveringen är genom att ta ett renoveringslån, vilket egentligen är detsamma som ett vanligt privatlån. Det är en låneform som kommer med flera fördelar. Dels behöver du inte ställa någon säkerhet för lånet och dels kan du lösa ut lånet när du vill utan extra kostnad. Idag kan du enkelt ansöka om privatlån online och snabbt få svar.

Om du ansöker om privatlån via Advisa låter du dessutom 40 långivare konkurrera om dig som kund, vilket pressar ned räntan och ökar chansen för att din renovering blir så billig som möjligt. Det gäller oavsett om du låna till badrum eller ta ett kökslån!

Vad skulle det kosta att låna till en renovering?

Det säkraste sättet att hitta den lägsta räntan på ditt renoveringslån är att jämföra många långivare samtidigt. Alla långivare gör sin bedömning individuellt och det går inte på förhand att säga vem som kommer att ge dig den lägsta räntan.

Renoveringar är ofta dyra – och vid större lån är det ännu viktigare att du hittar det billigaste lånet. Det kan vi hjälpa dig med!

ett par planerar en renovering

Ansök om ett renoveringslån och få svar inom 24 timmar

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar dina uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Så ser du till att få bästa möjliga ränta på ditt renoveringslån

Förutom att alltid jämföra långivare med varandra finns det ytterligare saker du kan göra för att maximera dina chanser till bra ränta på renoveringslånet:

Använd medsökande

Ska du renovera ihop med en partner är det ofta smart att ni båda står som medsökande på lånet. Det ser banken som en extra säkerhet och kan erbjuda er en lägre ränta.

Se över din kreditvärdighet

Det finns ofta småsaker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet, till exempel genom att undvika att ta många kreditupplysningar eller säga upp kreditkort du inte använder.

Andra finansieringsalternativ när du ska renovera

Betala kontant

Har du möjlighet är det förstås väldigt bra om du kan finansiera din renovering kontant då det alltid är billigast i längden eftersom du inte betalar några räntekostnader. Dessutom slipper du dras med lånet under en längre period framöver. Dock är det långt ifrån alla som har så mycket pengar på sparkontot och därför lånar de flesta pengar till renoveringen.

Utöka befintligt bostadslån

Ett annat sätt att låna pengar till din renovering är att utöka ett befintligt bostadslån. Då använder du bostaden som säkerhet för lånet. Den stora fördelen med denna finansieringsform är att du får en lägre ränta. Tänk dock på att det amorteringskravet som inträdde 2016 kan innebära att du måste amortera mer på ditt bostadslån om du väljer att öka lånet. Det kan alltså innebära en förhöjd månadskostnad utöver den redan ökade räntekostnader på grund av det utökade lånebeloppet.

Går bara om du har utrymme för det

Dessutom innebär amorteringskravet att din bostad inte får vara belånad mer än 85%, vilket gör att det kanske inte finns utrymme för dig att ta ett lån för din renovering.

Renovering på avbetalning

I övrigt kan renoveringen också finansieras via de avbetalningslösningar som handlarna, till exempel IKEA, Kvik eller Byggmax, erbjuder eller med ett eget kreditkort. Dessa två lånelösningar innebär dock generellt sett betydligt högre effektiv ränta, alltså den totala räntan för lånet inklusive ränta och tillkommande avgifter, än bostadslån eller privatlån och bör därför undvikas.

Byggnadskreditiv

För den som har förutsättningar, i form av hög inkomst, kan byggnadskreditiv också vara en sätt att finansiera renoveringen. Det innebär att banken betalar de fakturor som skickas till dig och löpande tar ut avgifter och ränta så länge renoveringen pågår. Den stora fördelen är att du inte behöver låna mer än renoveringen faktiskt kostar och efteråt kan välja vilken bank du vill för att omvandla kreditivet till ett bolån med bättre räntevillkor. Denna typ av låneform är vanligast vid större typer av renoveringar.

Renoveringslån eller utökat bostadslån?

En renovering är ibland nödvändig och ofta en god investering som kan öka värdet på din bostad. Står du inför renoveringen och inser att du kommer behöva låna pengar för att kunna renovera blir frågan alltså vilken låneform som passar dig bäst. Det många inte tänker på är att det kan bli dyrare i längden att finansiera renoveringen genom att öka på bostadslånet.

Det beror på att amorteringstakten är långsammare på bostadslån och du då betalar ränta under en längre period. Ska du baka in lånet i ditt bostadslån bör du därför amortera lika snabbt som om du skulle tagit ett privatlån. Annars kan det bli billigare i längden att ta ett lån utan säkerhet jämfört med att öka på bostadslånet.

Du kan lösa ett privatlån när du vill

En fördel med privatlånet är dessutom att du kan betala tillbaka lånet närsomhelst utan att bli skyldig banken någon ränteskillnadsersättning, vilket är en avgift banken tar ut för bundna bostadslån om du betalar av det i förtid. Ytterligare en fördel med ett privatlån istället för ett utökat bostadslån är att det är enklare och snabbare. Att utöka ett bostadslån är en längre process som kräver att banken utvärderar ditt nuvarande bostadslån och möjligheterna att utöka det. Att ansöka om privatlån kan du göra snabbt och enkelt, direkt på nätet och oftast får du svar samma dag.

Går det att låna till renovering vid husköp?

Kanske har du precis köpt ett hus som behövs renoveras? Att låna pengar till renovering vid husköp kan vara lite mer komplicerat eftersom du precis tagit ett stort bolån. Har du dessutom lånat till 85 % av bostadens värde finns det inte utrymme för dig att låna mer på huset – och då kan ett privatlån vara det bästa alternativet.

Genom att jämföra renoveringslån genom oss är du säker på att du hittar det bästa privatlånet för dig som nyss köpt ett hus – så att du undviker en allt för hög räntesats.

6 Tips när du ska låna till renoveringen:

1. Gör en budget

Det allra viktigaste för att hålla koll så att inte renoveringskostnaderna sticker iväg är att göra upp en budget på förhand – och att hålla sig till den. Att ha en färdig budget tjänar du också på när det är dags att söka ett lån – eftersom du vill undvika att både låna för lite och att låna för mycket.

2. Jämför långivare

Vi har nämnt det förut – men lånet är en del av kostnaden för din renovering och du vill se till att du betalar så lite för lånet. Jämför alltid långivare innan du tecknar ett renoveringslån.

3. Undersök vad du kan göra själv

Att renovera är dyrt, speciellt om du alltid anlitar proffshjälp. Undersök om det finns delar du klarar av själv, eller om du kan få hjälp av vänner och bekanta. Det finns även mängder av bra guider på internet som kan spara dig tusentals kronor. Se bara till att lämna det som rör elektricitet, vatten och avlopp till proffsen.

4. Använd ROT-avdraget

Ditt renoveringslån kan bli avsevärt lägre om du har rätt till ROT-avdrag. Kolla med Skatteverket och se till att din hantverkare har alla uppgifter innan arbetet påbörjas – det kan spara er upp till 50 000 kronor per person och år.

5. Välj material efter plånbok

Kostnaderna kan lätt dra iväg om du väljer exklusiva material. Nöjer du dig med standardmaterial får du betydligt mer renovering för pengarna – och varje insats ökar värdet på din bostad.

6. Jämför hantverkare

Precis som när du jämför lån till renovering för att få bättre ränta, kan du ta in offerter från många olika hantverkare och pressa priserna.

Vanliga frågor och svar

Kan man låna pengar till renovering?

Ja, och att renovera din bostad kan vara ett sätt att höja värdet på den. Om du har möjlighet att utöka bolånet kan du göra det, annars kan du söka om ett privatlån till din renovering.

Hur fungerar renoveringslån?

Ett renoveringslån är ett lån som du tar för att renovera din bostad. Du kan ta ett renoveringslån som ett privatlån eller genom att utöka ditt bolån om du har möjlighet.

Hur mycket får man låna på huset för renovering?

Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde. Har du inte utrymme för att låna mer kan du ansöka om ett privatlån. Genom Advisa kan du jämföra lån från flera banker och långivare för att få lägsta möjliga ränta.

Vad kostar ett renoveringslån?

Ska du ta ett privatlån för att renovera sätts alltid din ränta individuellt utefter din kreditvärdighet. Använd Advisa för att jämföra lån från flera banker och långivare samtidigt – med bara en kreditupplysning. Har du möjlighet att utöka ditt bolån ger det generellt en lägre ränta.

Vad säger våra kunder?