Blogg:
Inflationen i Sverige 2025 – så ska du tänka med dina pengar
Inflationen i Sverige är till slut runt målet på 2 %, efter flera år med väldigt hög inflationstakt. Men vad kan du som privatperson tänka på? Hur ska du investera? Här går vi igenom vad som gäller och hur du kan tänka!
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
Senast uppdaterad 24 oktober 2024.
De senaste åren har inflationen i Sverige – och resten av Europa – varit ovanligt hög. Under 2024 har de dock minskat och under slutet av året ligger inflationstakten runt målet på 2 %.
Konsumentprisindex – så mäts inflationen i Sverige
Inflationstakten i Sverige mäts av Statistiska Centralbyrån (SCB) med hjälp av något som kallas Konsumentprisindex (KPI). KPI mäter prisutvecklingen för hela den privata konsumtionen, och presenteras månadsvis av SCB.
Enkelt förklarat kan man säga att SCB kollar priset på en mängd olika varor och tjänster och jämför de med priset på samma vara och tjänst vid samma tid förra året. Skillnaden i pris ger en fingervisning om inflationstakten.
Inflationen vid målet igen 2024
Under hela 2022 och 2023 har inflationen varit extremt hög i Sverige och det är först under 2024 som den börjat mattats av. Enligt SCB:s senast rapport från den 15 oktober är inflationen på 1,6 %, en nedgång från i augusti då den var 1,9 %.
Enligt SCB är sjunkande drivmedelspriser det som bidragit till att inflationen gått ned.
Läs också: Deflation
Varför ökade inflationen så mycket?
Om du vill veta mer om inflationen och vad den beror på kan du läsa mer på vår sida om inflation. Inflationen har nämligen en rad olika förklaringar och den beror inte bara på vad som händer här i Sverige utan påverkas av hela världsekonomin.
Men enligt Riksbanken berodde den extra höga inflationen under 2022 och 2023 på effekter av pandemin samt kriget i Ukraina, som gav stora störningar i globala värdekedjor. Även de höga elpriserna och priset på drivmedel har ökat på inflationstakten.
Läs också: Stagflation
Hur ser prognosen för inflationen ut framåt?
Inflationstakten har som sagt varit mycket hög under ett par år, för att nu komma ner på mer rimliga nivåer. Nu är inflationen runt målet på 2 % och förhoppningen är att den ska stanna där framöver.
Flera gånger det senaste året har riksbanken valt att höja reporäntan i försök att dämpa inflationen, men under 2024 har man kunnat börja sänka den igen eftersom inflationen dämpats.
I juni 2024 gick Finansdepartementet ut och sa att kampen mot inflationen var vunnen.
Du kan läsa mer om vad höjningen av reporäntan innebär för dig som har lån här.
Hur ska jag investera under inflation?
Inflation innebär bokstavligen att våra pengar blir mindre värda. Känns ju sådär roligt när man kämpat och slitit för att tjäna dem?
Men det är bara när pengarna ligger på sparkonton med låg eller ingen ränta som du kan vara säker på att de minskar i värde. Investerar man smart finns det i stället en chans att de ökar i värde.
Obs! Tänk på att investeringar i till exempel fonder eller aktier innebär en risk att förlora pengar, och att du bara investerar pengar du har råd att förlora.
Sätt pengarna på sparkonton med ränta
Om du har sparpengar på ett konto utan ränta kan du som sagt vara säker på att värdet minskar i takt med inflationen. Men tider av höjd ränta höjs även sparräntan på sparkonto. Hos oss kan du jämföra och hitta bästa sparräntan på sparkonton med insättningsgaranti – för att se till att dina pengar växer på ett tryggt sätt.
Investera på börsen
Att investera dina pengar i aktier eller fonder kan gör att de kan öka i värde i stället för tvärtom. Generellt sätt brukar säkra indexfonder stå sig bra mot den årliga inflationen, men även de kan få det tufft när inflationen är väldigt hög.
Dessa bolag går bäst under inflation
Enligt investmentbanken JP Morgan kan det vara fördelaktigt att investera i sektorer som banker, verkstadsbolag och energibolag vid en väntad hög inflation. Även fastighetsbolag och bolag som jobbar med infrastruktur kan gå bättre än index.
Läs också: Recession
Är guld och råvaror inflationssäkra investeringar?
En “klassiker” i sammanhanget är att investering i guld alltid är bra i osäkra tider. Under våren 2022 när inflationssiffrorna ökade steg priset på guld snabbt nästan 20 procent under en månad.
Samma sak brukar sägas om råvaror. När priset på dessa ökar följer din investering värdeutvecklingen på råvaran. Det går att investera i råvaror genom certifikat, till exempel olja.
Men! Alla är inte eniga om att guld och råvaror är bra investeringar med tanke på att de i sig inte ger någon avkastning. Priset trissas bara upp av att andra är beredda att köpa det ännu dyrare.
Investera i fastigheter
Under väntad hög inflation är fastigheter ofta en bra investering. Ett bolån har ofta lång löptid vilket gör att inflationen kan “äta upp” delar av skulden. Är du intresserad av att köpa en bostad? Vi på Advisa kan hjälpa dig med att låna till kontantinsats.
3 bra spartips under inflationen
Men förutom investeringarna, vad ska man göra när man varje månad märker att det blir lite mindre kvar i plånboken? Här är några tips:
1. Anpassa matvaruköpen efter säsong
Tro det eller ej, men det finns faktiskt matvaror som inte alls ökat lika mycket i pris som andra. Vissa har till och med minskat i pris! Några exempel är purjolök, avokado, äpplen och blomkål, enligt en rapport från SCB.
Så köp inte samma varor som du alltid gjort utan kolla på prislapparna. Genom att köpa varor som är i säsong eller som är billiga av någon annan anledning kan du spara mycket pengar. Kanske läge att gå över på lite mer vegetariskt när köttpriserna stigit, till exempel?
2. Lämna bilen hemma när du kan
Ett klassiskt spartips som blir mer aktuellt nu när priset på drivmedel rusat. Inte bara bra för din plånbok utan även för miljön och din hälsa!
3. Se över elförbrukningen
Elektricitet är också något som ökat väldigt mycket i pris. Se över din elförbrukning, det brukar finnas många små saker man kan göra för att dra ner på den. Kanske installera solceller?
Vanliga frågor och svar – Inflationen i Sverige just nu
Varför ökade inflationen?
Inflationen i Sverige påverkas av världsekonomin. Att inflationen var hög 2022 och 2023 beror bland annat på en högre efterfrågan efter pandemin, samt Rysslands invasion av Ukraina.
Hur ska jag investera under inflation?
Enligt experterna är det bland annat bra att investera i fastighetsbolag, banker och energibolag under en väntad hög inflation.
Läs fler blogginlägg: