Hushållsbudget: enkla guiden som förbättrar ekonomin

Advisas enkla budgetguide

Foto (med modifikation): www.planetofsuccess.com/blog/

En hushållsbudget eller budget rent utav är en uppskattning av förväntade inkomster och utgifter för en kommande period. Syftet med en hushållsbudget är att se om livsekvationen går ihop (lyckad livsekvation = intäkter > kostnader). Och i de fall budgeten inte går ihop kan man enklare avgöra om man behöver höja sina inkomster eller sänka sina utgifter. Oftast väljer man att sänka utgifterna eftersom det i de flesta fall är enklare än att höja inkomsterna.

 

Så budgeterar du:
Det första du behöver göra när du ska göra en hushållsbudget är att uppskatta dina framtida inkomster. Då får du reda på hur mycket pengar du troligtvis kommer ha att röra dig med. Därefter ska du uppskatta dina fasta och dina primära utgifter. Bland dessa utgifter räknas bland annat mat och boende och andra kostnader som du helt enkelt inte kan komma undan.

När man väl hittat en fungerande balans mellan inkomsterna och de allra nödvändigaste utgifterna så rekommenderar jag att man ser över om det finns något utrymme för sparande. Att ha en buffert är en viktig faktor för att skaffa sig en god och stabil ekonomi. Det beror på att ett sparande skyddar dig från oförutsedda händelser i livet som att bli av med jobbet, då man mister inkomsten eller råkar ut för någon form av oväntad utgift. Samtidigt öppnar sparandet nya dörrar såsom möjligheten att köpa en bostad.

För att underlätta för dig när du ska räkna ut alla dina inkomster och utgifter har jag nedan listat olika kategorier och exempel inom varje post. Om du går igenom den här listan har du en bra grund att stå på för att få en överblick över din ekonomi. När du listat samtliga kategorier får du snabbt en överblick över vilka poster som påverkar din ekonomi mest och vilka du faktiskt kan göra något åt.

Vanliga inkomster och utgifter i en hushållsbudget
Inkomster:

 • Lön: Förvärvsinkomst av tjänst eller näringsverksamhet
 • Bidrag och stöd: Arbetslöshetsersättning, Bostadsbidrag, Barnbidrag, Studiestöd, Underhållsbidrag, Sjuk- och föräldrapenning, Pension- sjuk- och aktivitetsstöd
 • Övriga inkomster: Hobbyverksamhet, Gåvor, Andra bidrag

Utgifter:

 • Boende: Hemförsäkring, teletjänster (hemtelefon, internet, TV), hushållsel, månadshyra eller bostadsrättsavgift, ombyggnad och reparation, ränta på bolån, uppvärmning
 • Mat och förbrukning: Förbrukningsvaror (schampo, toalettpapper m.fl.), matinköp, räntor på relaterade krediter
 • Avgifter och försäkringar: A-kassa, bankavgifter, barn- och ungdomsförsäkring, fackavgifter, inkomstförsäkring, livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar
 • Sparande: Rekommenderat belopp är 10-15 % av totala inkomster. Har du inte möjlighet att spara så mycket är det alltid bättre att spara lite än inget alls.
 • Personliga behov och heminredning: Mobiltelefon, frisör, kläder, möbler, vitvaror, TV-apparater och datorer, heminredningsartiklar, husgeråd, leksaker, skönhetsartiklar, smink, ränta på shoppingrelaterade skulder.
 • Nöjen: Bio-, teater och övriga evenemang, böcker, medlemsavgifter, restaurangbesök, räntor på nöjesrelaterade krediter, semesterkassa, semesterresor, spel, DVD-skivor m.m, tidskrifter
 • Transport: Bilbesiktning, bilbränsle, bilförsäkring, bilskatt, bilreparationer och service, buss-, tåg- eller annat lokaltrafikkort, parkerings- eller fortkörningsböter, parkeringsavgifter, väg- och trafikskatt, ränta på billån.
 • Husdjur: Djurförsäkring, mat, övrigt (leksaker och andra tillbehör).

Tips för att förbättra din hushållsbudget
När du väl har gjort en budget så är det dags att börja rannsaka dina inkomster och utgifter. Det svåraste brukar vara att öka sina inkomster, men det kan ändå vara värt att ta en funderare kring dina inkomster. Kan du löneförhandla? Kan du jobba några extrapass för att dryga ut kassan? Kan du byta sparkonto för att få bättre avkastning på dina sparpengar? Även om det är svårt att öka sina inkomster är det ändå värt att fundera på vilka möjligheter du faktiskt har.

Den andra posten, utgifterna, är betydligt enklare att påverka och några enkla förbättringar kan ofta göra stora skillnader för hushållsbudgeten. Frågor som kan vara bra att fråga dig själv är:

 • Kan jag sänka mina löpande kostnader genom att jämföra exempelvis elavtal, försäkringar, ränta, bredband och mobilabonnemang? Ofta kan man spara stora pengar genom att bara jämföra och byta leverantör.
 • Behöver du alla löpande utgifter såsom streamingtjänster både för musik och film, behöver du alla kanaler hemma och kan du leva utan en tidningsprenumeration?
 • Kan du minska på onödiga småköp som i längden blir stora summor?
 • Vilka utgifter kan du tänka dig att leva utan och vilka tycker du är viktiga att ha kvar?
 • Kan du minska dina transportkostnader genom att cykla till jobbet?

När du gör en budget ser du svart på vitt hur mycket av din disponibla inkomst som går till olika utgifter. Det finns inget rätt och fel utan det viktiga är att du spenderar dina pengar såsom du tycker är viktigt och långsiktigt hållbart. Hushållsbudgeten är ett verktyg för att kunna få bättre koll på din ekonomi och på så vis ta smartare val i vardagen.

Har du några tips på hur du förbättrat din hushållsbudget?

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vad tycker våra kunder?