Billån:
Månadskostnad för bil – vad kostar en bil i månaden?
Att ha en bil innebär stor frihet och det är något många uppskattar. Men att äga bil är inte gratis och det är många utgifter man ska ha koll på. Kolla vår genomgång – så kan du räkna på hur mycket det skulle kosta för dig att skaffa bil!
*R äntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
Hur mycket kostar en bil i månaden?
Priset för själva bilen samt bensin och försäkring kommer de flesta ihåg. Men det finns en rad till utgifter som du måste ta hänsyn till som bilägare. Allt från däckbyten och service till parkering måste du ha med i beräkningarna när du ska budgetera för ditt bilköp.
Här har vi räknat på ungefärliga snittkostnader för en genomsnittsbil för genomsnittsbruk. Läs mer om hur vi har räknat på varje kostnadsdel i texten nedan!
Typ av utgift | Månadskostnad (kr) | Årskostnad (kr) |
Drivmedel | 893 | 10 716 |
Försäkring (hel) | 430 | 5 160 |
Fordonsskatt | 100 | 1 200 |
Service | 333 | 4 000 |
Besiktning | 42 | 500 |
Nya däck | 67 | 800 |
Däckbyte | 63 | 750 |
Däckhotell | 83 | 1 000 |
Övriga kostnader | 150 | 1 800 |
Totalt | 2 078 | 24 936 |
Lån på bil* | 1 160 | 13 920 |
Total kostnad inklusive lån | 3 238 | 38 856 |
* Lånekostnaden är beräknad på ett privatlån på 200 000 kronor med effektiv ränta på 6,96%. Detta är endast ett exempel, räntan sätts individuellt. I uträkningen räknas endast räntan med, eftersom amorteringen på lånet inte räknas som en kostnad för lånet.
Kostnad för att köpa bil
Det första – och mest centrala – är såklart kostnaden för att köpa själva bilen. Det är den stora utgiftsposten och det finns olika sätt att tänka i både val av bil samt val av finansiering.
En ny bil är såklart dyrare att köpa och den minskar snabbare i värde. Samtidigt ska den ju hålla bättre – med en begagnad bil finns det större risk för oväntade reparationskostnader.
Lägre månadskostnad med bra billån
Förutom bostad brukar bilen vara bland de större köp man gör i livet och det är inte många som har den typen av pengar undanstoppade.
Det vanliga är att man tar ett billån för att kunna köpa sin bil. Med hjälp av Advisa kan du jämföra 40 banker och långivare för att hitta det bästa lånet för din bil.
Privatlån för bilköp
Genom ett klassiskt billån där du har bilen som säkerhet kan du ibland bli erbjuden lägre ränta. Men genom att ta ett privatlån för bilen slipper du pantsätta bilen för att ta lånet.
Det innebär att du kan sälja bilen som du vill utan att först lösa lånet. I ditt privatlån kan du också ta höjd för merkostnader för bilen – så som nya däck, service och lagning.
Ansök gratis i formuläret här för att se hur billigt ditt billån kan bli!
Värdeminskning
Med tanke på att en bil faktiskt hela tiden minskar i värde när du använder den är det smart att räkna med det som en kostnad för bilen.
Det finns såklart vissa sällsynta sportbilar som lyckas med bedriften att öka i värde – men generellt kan du räkna med att din bil minskar i värde med ungefär 15 procent per år.
Nya och dyra bilar minskar mest i värde
Allra värst är det med nya bilar, och man brukar säga att en ny bil kan tappa så mycket som 25 procent i värde bara första året. Dyrare märken minskar också i värde snabbare än billigare.
Enkelt räknat kan man då säga att om du köper en bil för 150 000 kronor så är den värd 66 555 kronor efter fem år.
Den årliga värdeminskningen blir då 16 688 kronor om året – eller 1390 kronor i månaden. Då har vi räknat på att bilen var begagnad. Skulle den vara ny skulle värde minskningen bli 1521 kronor i månaden – med tanke på påslaget under det första året.
Leasing
Om du inte vill bry dig om varken lån eller värdeminskning kan du också välja att privatleasa en bil. Man kan då säga att du hyr den under tre år och lämnar sedan tillbaka den utan att behöva bry dig om bilens värde.
Men bekvämligheten kommer med ett pris – att leasa en bil är dyrare. Läs mer om för- och nackdelar med privatleasing här.
Kostnader för att köra bilen – drivmedel
Nästa stora utgiftspost är såklart att köra bilen. Kostnader för drivmedel har ökat mycket den senaste tiden och priset på både bensin och diesel är rekordhögt.
För att räkna på din månadskostnad för drivmedel behöver du bara tre variabler.
- Hur många mil du kör varje månad
- Hur mycket din bil drar i bensin per mil
- Priset på din bils drivmedel
Kör du i snitt 1000 mil på ett år och din bil drar 0,55 liter per mil samtidigt som bensinen kostar 19,50 kronor per liter kommer du att betala 10 725 kronor för bensin om året. Det blir 893 kronor i månaden – ungefär en full tank.
Läs också: Bensin eller diesel?
Läs också: Hur mycket bensin, eller diesel, drar en bil?
Så mycket kostar en bilförsäkring
Till att börja med måste du enligt svensk lag ha en trafikförsäkring för att köra din bil på gatorna. Trafikförsäkringen täcker bara skador som ditt fordon orsakar i trafiken. Alla typer av bilförsäkringar kostar olika mycket beroende på vilken bil det gäller, men i snitt kostar en trafikförsäkring runt 3 000 kronor per år.
För att försäkra din bil ytterligare kan du också välja att teckna en halv- eller helförsäkring. En halvförsäkring ger dig vanligtvis brand-, stöld-, allrisk-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring.
Välj mellan trafik-, halv- eller helförsäkring
En helförsäkring består av en halvförsäkring plus en vagnskadeförsäkring – som ersätter dig för skador på din bil.
En halvförsäkring brukar bara kosta några hundralappar mer om året – medan en helförsäkring i snitt kostar runt 5 000 kronor om året.
De flesta väljer att helförsäkra sin bil, speciellt om den är någorlunda ny. Det kan vara skönt att veta är man blir ersatt om olyckan är framme – men har du en så pass gammal bil att du känner att det inte spelar någon roll kan du nöja dig med halv- eller trafikförsäkring.
- Snittpris för helförsärking per månad: 430 kronor
- Snittpris för halv- eller trafikförsäkring per månad: 260 kronor
Läs också: Bästa elbilen – topp 10-lista
Kostnad för fordonsskatt
Fordonsskatt tillkommer också för alla bilar som är i bruk och är yngre än 30 år gamla. Fordonsskatten blir högre om din bil har en stor motor som släpper ut mer koldioxid.
Men för en snittbil kan vi säga att den är runt 1200 kronor om året – eller 100 kronor i månaden.
Kostnader för service
Det finns inget som säger att du måste serva din bil varje år – men det är dumt att låta bli. Risken är annars att något går sönder och att det blir mycket dyrare i ett senare skede. Regelbunden service kommer förlänga livslängden på din bil.
Ofta byter man ut flera viktiga filter, byter olja och vid behov saker som tändstift eller vattenpump. Om du inte kör jättemycket räcker det att serva bilen en gång om året.
Ofta är auktoriserade märkesverkstäder dyrare – men man måste inte gå till dem. Jämför priser och hitta en verkstad du litar på!
Vi räknar med att en standardservice kostar ungefär 4 000 kronor. Slår du ut det på ett år blir det ungefär 330 kronor i månaden.
Så mycket kostar det att besiktiga bilen
Ett måste är också att besiktiga bilen varje år för att fortsätta få köra den. Att göra en kontrollbesiktning kostar ungefär 500 kronor. Slår du ut det på 12 månader blir det dryga 40 kronor i månaden.
Ofta kan du få din besiktning billigare tidigare på året då det inte är lika mycket rusning.
Kostnader för lagning
Är det något som måste bytas på din bil för att du ska kunna fortsätta köra den är det ibland något som täcks av försäkringen och ibland inte.
Det finns många saker som kan gå sönder på en bil och att uppskatta priset för lagning är svårt. Men vi rekommenderar att du har en sparbuffert för din bil – för att vara beredd på oväntade utgifter kopplade till bilen. Det är aldrig kul när de kommer!
Så ofta måste du byta däck – och kostnaderna för det
Att köra runt med slitna däck i trafiken är en säkerhetsrisk och du bör alltid se till att de är fräscha.
För sommardäck måste du ha minst 1,6 millimeter mönsterdjup och för för vinterdäck gäller 3 millimeter.
Hur ofta du behöver byta däck på bilen beror bland annat på din körstil och hur hur tung din bil är – men räkna med att behöva byta däcken efter ungefär 4 000 mil.
Ett par nya däck kan kosta allt från ett par hundralappar stycket till flera tusen kronor styck. Här räknar vi med ett bra snittdäck som kostar 800 kronor styck.
Din körning kanske är jämnt fördelat över vinter- och sommardäcken men om vi räknar med att du måste köpa fyra nya däck var fjärde år blir det en månadskostnad på knappt 70 kronor i månaden.
Kostnader för däckbyte och däckhotell
Att byta däck kostar ungefär mellan 200-500 kronor – här räknar vi med 350 kronor. Två däckbyten per år, 750 kronor, ger en månadskostnad på ytterligare 63 kronor.
Om du behöver däckhotell för att förvara dina vinter- och sommardäck när de inte används brukar det kosta cirka 1 000 kronor per säsong. Det blir ytterligare 83 kronor i månaden.
Med nya däck, däckbyten och hotell kan du alltså räkna på att däcken kostar dig ungefär 216 kronor i månaden.
Dåliga däck kan ge böter
Att köra runt med för slitna däck är inte bara en säkerhetsrisk utan också något som riskerar kosta dig. Böter för att köra utan tillräckligt mönsterdjup är hela 1 200 kronor.
Samma böter gäller om du kör utan vinterdäck när lagen kräver detta. Att köra med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april-30 september) ger böter på 500 kronor.
Glöm inte att räkna med kostnad för parkering
Detta är såklart väldigt individuellt men att betala för att ställa bilen någonstans glömmer vissa att räkna med. En garageplats kan kosta över 1000 kronor i månaden och förändra en månadsbudget rejält.
Räknar du dessutom med att köra bilen till jobb eller skola och att betala daglig parkering varje vecka bör du även räkna med dessa utgifter i din bilbudget.
Läs också: Överklaga parkeringsböter
Övriga kostnader för din bil
Övriga kostnader kan vara kostnader som att laga stenskott, tullavgifter och tvätta bilen. Även detta behöver du budgetera för om du vill räkna ut din totala månadskostnad för din bil. Låt oss uppskatta denna kostnaden till i snitt 150 kronor på månad, självklart beroende om du tvättar bilen själv eller inte.
Sammanfattning – så kan du räkna på bilens månadskostnad
Nu när vi gått igenom alla kostnader för att äga bil har du nog en aning om vad det kan kosta dig varje månad. För att göra det mer exakt kan du också räkna på din bils exakta siffror – om du vet hur mycket bensin den drar, vad försäkringen kostar och så vidare.
Räkna på bilkostnaden per månad
Glöm inte då att räkna med:
- Lån
- Drivmedel
- Försäkring
- Skatt
- Besiktning
- Däck
- Eventuell parkering
- Övriga kostnader
För en mer exakt kostnad för bilen kan du också inkludera värdeminskningen i månadskostnaden.
När du vet ungefär vad din bil kommer att kosta kan du budgetera och påbörja din låneansökan för din nya bil.
Vanliga frågor och svar – Månadskostnad för bil
Vad kostar en bil i månaden?
För att räkna ut vad en bil kostar i månaden ska du räkna på storlek på lånet, hur mycket du kör, vad försäkringen kostar och flera andra saker. Läs mer här!
Hur mycket kostar bensin varje månad?
Det beror på hur mycket din bil drar samt hur mycket du kör. Men om du har en genomsnittsbil och kör 1000 mil om året kostar det ungefär 900 kronor i månaden med bensin.
Hur mycket förlorar en bil i värde?
Man brukar räkna med att en bil förlorar 15 procent i värde varje år. Köper du en helt ny bil minskar den mer – så mycket som 25 procent första året.
Vad kostar en bilförsäkring?
Det beror på hur ny och dyr din bil är – samt hur stor försäkring du vill ha. En enkel trafikförsäkring kostar ofta bara ett par hundralappar i månaden, medan en helförsäkring lär kosta över 500 kronor varje månad.
Här är ett urval av våra samarbetspartners