Billån:
Bilfinansiering
Har du hittat din drömbil? Eller har det blivit dags att uppdatera din nuvarande bil? Då är det dags för dig att ta reda på hur du ska finansiera ditt bilköp. Det finns många olika finansieringsalternativ för bilar – här går vi igenom några av de vanligaste och hur de skiljer sig åt.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
Finansiera bil med privatlån
Billån som inte kräver kontantinsats kallas även blancolån eller privatlån. Denna typ av lån innebär att du varken lämnar bilen du köper som säkerhet för lånet. Det gör att du kan finansiera ett bilköp även av privatpersoner, och att du får mer frihet i ägandet av bilen. Du kan till exempel sälja vidare bilen utan att först lösa lånet.
Jämför finansieringsalternativ till bil för bättre ränta
Genom oss jämför du billån. Genom att låta 40 långivare och banker konkurrera om dig som kund så hittar du billånet med lägst ränta. Du kan låna upp till 800 000 kr med en återbetalningstid på upp till 20 år. Det är helt kostnadsfritt att jämföra lån via oss och du binder dig inte till något.
Finansieringen för dig som:
- Vill ha enkla lånevillkor
- Inte vill binda lånet
- Vill köpa bil från valfri bilhandlare eller privatperson
Att jämföra lån genom oss är ett effektivt sätt att få ner räntan för ditt fordonslån. Vi tar endast en kreditupplysning via UC, och det går snabbt och smidigt att ansöka. Pengarna till din nya bil kan du sedan ha på kontot inom bara några dagar efter signering.
Läs också: Importera bil från Tyskland
Det klassiska billånet
Ett traditionellt billån innebär att du lämnar bilen som säkerhet för lånet, men utöver det behöver du också betala in en kontantinsats. Kraven för kontantinsatsen skiljer sig mellan långivare men brukar ligga på runt 20 procent av totalbeloppet.
För- och nackdelar med att finansiera köpet med bilen som säkerhet
Tar du ett lån med bilen som säkerhet blir du bunden till lånet under den avtalade kredittiden. Att lösa ett bundet lån i förtid leder oftast till att långivaren tar ut en ränteskillnadsersättning (man blir ersättningsskyldig för långivarens uteblivna ränteintäkter). Samtidigt ger det ofta dig en något lägre ränta, eftersom banken kan ta bilen som säkerhet för lånet.
Läs mer: Bästa bilarna – och de som håller andrahandsvärdet bäst
Privatleasing
När man leasar en bil kan man se det som att man hyr den under en längre tidsperiod. Med andra ord betalar man samma avgift varje månad och ofta inkluderar det även service och försäkringar. På så sätt lämpar sig privatleasing bra för den som vill hålla kolla på de löpande kostnaderna och vill slippa oväntade utgifter.
Samtidigt kommer lyxen med privatleasing till ett pris – och leasing är i regel inte det ekonomiskt smartaste sättet att finansiera en bil. Ytterligare en sak som kan vara negativt med privatleasing är att man avtalar om “körmil”, vilket innebär att det kan bli dyrt om du kör mer än avtalat med din leasingbil.
Läs mer: Här är de bästa tipsen för att sälja bil privat
Övrigt att tänka på kring att finansiera bil
Utöver att köpa din bil till bästa pris och hitta rätt finansieringsform för ditt bilköp finns det andra kostnader som är viktiga att ha i åtanke när du planerar att köpa bil. Det kan handla om att uppskatta vad drivmedel kommer att kosta dig varje månad samt beräkna med servicekostnader, fordonsskatt och försäkringsavgifter.
Har du inte körkort ännu blir det en kostnad och du kan behöva ett körkortslån. Planerar du att använda bilen för att pendla till jobbet i Stockholm eller Göteborg bör du också ta hänsyn till trängselskatten som tillkommer i rusningstider. Här kan du läsa mer om vad en bil kostar i månaden.
Läs mer om hur du kan spara pengar varje månad med rätt bilförsäkring.
Planerar du att köpa bilen av en annan privatperson? Då krävs att du är lite extra noggrann innan köpet genomförs. När du köper av en annan privatperson är det din skyldighet att säkerställa att säljaren är den verklige ägaren till bilen samt att bilen inte har något ägarförbehåll, det gör du hos Transportstyrelsen. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på när du vill köpa bil privat.
Vanliga frågor och svar – Bilfinansiering
Hur finansierar man en bil?
Du kan välja ett traditionellt billån där du måste lägga 20 % i kontantinsats och ha bilen som äkerhet. Du kan också välja ett privatlån, där du slipper både kontantinsats och att pantsätta bilen. Vill du bara hyra din bil finns även leasing.
Vad är räntan på ett billån?
Räntan sätts alltid individuellt och beror på din kreditvärdighet. Men genom Advisa kan du jämföra erbjudanden från många banker för att få så låg ränta som möjligt.
Måste man betala kontantinsats vid bilköp?
Nej, inte om du köper bilen via ett privatlån. Genom ett traditionellt billån krävs att lägger 20 procent i kontantinsats – men det kravet finns inte om du finansierar bilen genom ett privatlån.
Måste ägaren av bilen stå på billånet?
Nej, inte om du finansierat bilen genom ett privatlån. Men med ett traditionellt billån där bilen är säkerheten för lånet får inte bilen byta ägare utan att skriva över lånet eller betala tillbaka det.
Advisa samarbetar med 40 långivare