Advisa

Ordlista:

Kreditkort - drömkrediten som blir en mardröm

Kreditkort är ett betalkort där du skjuter upp din betalning under en överenskommen kredittid. De första 30-60 dagarna av ett kreditköp är räntefritt, förutom de kortavgifter, fakturaavgifter, och andra avgifter som tillkommer som en kringkostnad för att ha ett kreditkort. När den räntefria krediten är över tillkommer räntekostnader på det lånade beloppet.

handla på kreditkort

Så fungerar ett kreditkort

En av främsta funktionerna med ett kreditkort är att man kan skjuta upp en betalning räntefritt. Oftast är krediten räntefri i 30-60 dagar. Efter den räntefria tiden har löpt ut lägger kreditkortsgivaren på en räntekostnad på kreditbeloppet. Eftersom kreditkortsskulder brukar vara relativt låga belopp, och avbetalningstiderna långa i relation till kreditbeloppet innebär det att man får mycket höga räntekostnader.

Finns det något kreditkort som är bäst?

Det finns inget kreditkort som är bäst för alla. Istället beror det på vad det tilltänkta kreditkortet faktiskt ska användas till. Därför är det klokt att utgå från en topplista med de bästa kreditkorten per kategori. En sådan topplista innefattar ofta resekort, bonuskort, bensinkort och matkort.

Resekort

Ett resekort är ett kreditkort som ger dig bonus, cashback eller andra förmåner när du reser. Detta ofta i form av bonuspoäng, t.ex. Amex-poäng eller möjligheten till att boka gratisresor efter x antal resor.
De bästa resekorten inkluderar dessutom ofta olika typer av behändiga förmåner såsom concierge service, lågt valutaväxlingspåslag och låga uttagsavgifter i bankomater.

Bonuskort

Ett bonuskort är ett kreditkort som ger bonuspoäng eller cashback (återbäring) när du handlar i vanliga butiker.
De bästa bonuskorten ger ofta en återbäring på cirka 1 – 2 % av beloppet man handlar för. Ett köp på 2000 kr ger således 20 – 40 kronor tillbaka till kreditkortsinnehavaren.

Läs också: Kreditlån

Bensinkort

Ett bensinkort är ett kreditkort som ger dig rabatt vid tankning av bensin, biogas eller diesel. Ofta får man som innehavare en rabatt på 15 – 30 öre per tankad liter.
De bästa bensinkorten innefattar utöver en generös rabatt ofta försäkringar relaterat till bilägande, t.ex. en tanka-fel-försäkring.

Matkort

Ett matkort är ett kreditkort som ger dig cashback eller bonuspoäng när du handlar hos en specifik matkedja. De populäraste korten i Sverige för detta är ICA Mastercard och Coop Mastercard.
De bästa matkorten ger dig 0,5 – 5,5 % bonus på köp och innehåller som regel även bra försäkringar för vardagligt användande.

Här finner du en topplista med de bästa kreditkorten per kategori.

Är kreditkort verkligen räntefria?

En av de främsta anledningar till att man handlar med kreditkort är att man kan samla sina utgifter på ett kort och betala av allt på samma faktura. Dessutom kan man skjuta upp betalningen helt kostnadsfritt. Sant? Delvis.

Det finns olika typer av kort, vissa är kostnadsfria att skaffa medan andra har en årskostnad. Sen kan det tillkomma andra kostnader som avi- och fakturaavgifter, samt ränta.

Räntan tillkommer om du inte betalar din skuld direkt när du får din faktura. Då kommer ränta att börja tas på beloppet du har i skuld till kortutgivaren. Betalar du din faktura direkt så är kreditkortet oftast helt räntefritt.

Du behöver ta in de dolda avgifterna i beräkningen för att få fram vilken effektiv ränta du betalar. Den effektiva räntan går upp ganska mycket om det finns löpande kostnader för kortet.

“Jag får ju massor av poäng”

En vanlig anledning till varför man rättfärdigar att använda kreditkort är att man samlar poäng eller får rabatter som tack för att man använder kortet. Anledningen till varför kreditkortsbolagen kan erbjuda poängsystem är för att du indirekt redan har betalat för en stor del av produkterna i form av räntekostnader. Tänk till en gång extra innan du tecknar ett kreditkort och se om poängsystemet verkligen lönar sig för dig.

Att ha många kreditkort påverkar din kreditvärdighet

Det är inte ovanligt att man samlar på sig flera kreditkort över åren. Samtidigt är det få som känner till att det påverkar deras kreditvärdighet till det sämre. Anledningen till det är att kreditgivarna ser en risk i att en person har möjligt att ta höga kreditbelopp under en kort period vilket kan sluta illa för båda parter. Därför är det viktigt att man säger upp kreditkort och avbetalningskonton när man har slutat använda dem. Läs mer om specifika kreditkort hos alltomkreditkort.se.

Tre myter om kreditkort

  • Kreditkort är räntefria de första 30-60 dagarna – Falskt
  • Man tjänar på bonuspoängen – Falskt/Sant
  • Aktiva kreditkort påverkar din kreditvärdighet – Sant
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Ta dig ur din kreditkortsskuld

Advisa låter dig jämföra räntor på privatlån helt kostnadsfritt. Precis som när du jämför priser på hotell, prylar eller resor så kan det löna sig att jämföra låneräntor. Sedan starten 2011 har Advisa hjälpt över 263 000 jämföra lån.

Jämförelsen ger dig svar på några minuter och är sedan aktiv i 30-dagar, vilket. ger dig gott om tid att fundera över ditt beslut.  Jämförelsen är ej är bindande och att vi står under tillsyn av finansinspektionen – allt för din trygghet. Om du har frågor så finns vår kundtjänst tillhanda för att göra processen så enkel som möjlig för dig.

Advisas tjänst:

  • Gratis och ej bindande
  • Alla långivare delar på en och samma kreditupplysning
  • Jämför privatlån upp till 600 000 kr

Vanliga frågor och svar

Vad är kreditlån?
Ordet kreditlån används för rena kreditköp online, till exempel när du köper något mot avbetalning. Men ett kreditlån innebär att du öppnar ett kreditkonto och endast betalar ränta på det belopp du väljer att använda.
Kan man få bra ränta på kreditlån?
Olika kreditgivare ger olika ränta och allt är relativt. Men generellt sätt har kreditlån hög ränta och är dyra lån. Ett privatlån ger dig oftast bättre ränta, speciellt om du jämför långivare genom en låneförmedlare som oss.
Hur fungerar kreditlån?
Med ett kreditlån får du via ett konto hos en långivare tillgång till en kredit som du kan använda. Du kan använda hur mycket av krediten som du vill och betalar bara ränta för den delen av kreditlånet du använder.
Är kredit ett slags lån?
Kontokredit och kreditlån ger dig möjlighet att köpa varor eller tjänster trots att du vid tillfället inte har pengar. I princip är det ett slags lån och det kommer med kostnader precis som ett vanligt lån. Allt som har ordet kredit i sig är ett typ av lån.

Vad säger våra kunder?