Ordlista:

Kreditkort

Kreditkort – drömkrediten som blir en mardröm

Kreditkort är ett betalkort där du skjuter upp din betalning under en överenskommen kredittid. De första 30-60 dagarna av ett kreditköp är räntefritt, förutom de kortavgifter, fakturaavgifter, och andra avgifter som tillkommer som en kringkostnad för att ha ett kreditkort. När den räntefria krediten är över tillkommer räntekostnader på det lånade beloppet.

handla på kreditkort

Så fungerar ett kreditkort

En av främsta funktionerna med ett kreditkort är att man kan skjuta upp en betalning räntefritt. Oftast är krediten räntefri i 30-60 dagar. Efter den räntefria tiden har löpt ut lägger kreditkortsgivaren på en räntekostnad på kreditbeloppet. Eftersom kreditkortsskulder brukar vara relativt låga belopp, och avbetalningstiderna långa i relation till kreditbeloppet innebär det att man får mycket höga räntekostnader.

Är kreditkort verkligen räntefria?

En av de främsta anledningar till att man handlar med kreditkort är att man kan samla sina utgifter på ett kort och betala av allt på samma faktura. Dessutom kan man skjuta upp betalningen helt kostnadsfritt. Sant? Nej, en kreditkortsgivare kommer aldrig låna ut pengar till dig utan att ta någon avgift. Först och främst när du skaffar kortet får du betala startavgift för att bli kund hos kortutgivaren. Därefter får du betala kortavgifter för att du ska få kreditkortet, årsavgifter för att fortsätta vara kund, uppläggningsavgifter på avbetalningar och aviavgifter för att få hem fakturan varje månad (oavsett om du utnyttjar kortet eller inte). Det innebär att kortet är allt annat än räntefritt eftersom du betalat ränta redan innan du börjat handla på kredit. Utöver de dolda avgifterna betalar du vanligtvis även högre räntesatser än på ett privatlån. Dessutom behöver du ta in de dolda avgifterna i beräkningen för att få fram vilken effektiv ränta du betalar.

“Jag får ju massor av poäng”

En vanlig anledning till varför man rättfärdigar att använda kreditkort är att man samlar poäng eller får rabatter som tack för att man använder kortet. Anledningen till varför kreditkortsbolagen kan erbjuda poängsystem är för att du indirekt redan har betalat för en stor del av produkterna i form av räntekostnader. Tänk till en gång extra innan du tecknar ett kreditkort och se om poängsystemet verkligen lönar sig för dig.

Att ha många kreditkort påverkar din kreditvärdighet

Det är inte ovanligt att man samlar på sig flera kreditkort över åren. Samtidigt är det få som känner till att det påverkar deras kreditvärdighet till det sämre. Anledningen till det är att kreditgivarna ser en risk i att en person har möjligt att ta höga kreditbelopp under en kort period vilket kan sluta illa för båda parter. Därför är det viktigt att man säger upp kreditkort och avbetalningskonton när man har slutat använda dem. Läs mer om specifika kreditkort hos alltomkreditkort.se.

Tre myter om kreditkort

  • Kreditkort är räntefria de första 30-60 dagarna – Falskt
  • Man tjänar på bonuspoängen – Falskt/Sant
  • Aktiva kreditkort påverkar din kreditvärdighet – Sant

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

 

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Månadskostnad cirka*
SEK 2,968/månSEK 2,968/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att ansöka godkänner jag villkoren och bekräftar att jag tagit del av integritetspolicy.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 36 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Vad säger våra kunder?