Vad är ett företagslån? | Advisa

Vad är ett företagslån?

I den här artikeln går vi igenom vad ett företagslån är och vilka tre varianter på företagslån som finns.

Tre vanliga typer av företagslån

Idag lånar de flesta finansinstitut och banker ut pengar till företag. Själva låneformen kan dock se ut på lite olika sätt. Här tittar vi närmare på de tre vanligaste företagslånen:

1. Företagslån — som ett privatlån, fast större

När du tar ett vanligt privatlån handlar det oftast om en fast summa som betalas av månatligen under en given löpperiod. Precis så fungerar det med den typ av lån som kort och gott brukar benämnas "företagslån". De flesta långivare godkänner alla slags bolagsformer, men företaget måste alltid vara aktivt och registrerat i Sverige. Både etablerade och nystartade verksamheter kan beviljas lån och den som ansöker måste ha en ledande befattning i bolaget. Den stora skillnaden mot ett privatlån är lånebeloppet, som kan vara betydligt högre på ett företagslån. Vissa långivare erbjuder företagslån på upp till två miljoner kronor.

2. Factoring — försäljning eller belåning av fakturor

Ett alternativ till företagslån är att istället finansiera din investering genom factoring. Det innebär att du säljer eller belånar dina fakturor och slipper vänta på att kunden betalar. När du belånar en faktura innebär det att factoringbolaget tar den som säkerhet. Avgifterna kan vara relativt höga, men du slipper kreditupplysningar och liknande som kommer med andra slags lån. Vilken form som i slutändan blir billigast tål att jämföras.

3. Företagskredit — direkt tillgång till likviditet

Företagskredit, även kallat checkkredit, fungerar precis som ett privat kreditkort och är det snabbaste sättet att få loss pengar till din verksamhet. Den här typen av företagslån passar exempelvis bra om du har lång betaltid på fakturorna eller om du vill kunna täcka upp för oförutsedda utgifter. Den stora fördelen med företagskredit är att du endast betalar ränta på den del av krediten du använder och att du alltid har tillgång till kontot. Men behöver du bara låna pengar vid ett tillfälle kan du lika gärna ta ett företagslån och innan du gör det så kan du läsa mer om företagslån här.

Den digitala ansökningsprocessen för ett företagslån är snarlik den vid ett privatlån. Hur mycket ditt bolag får låna beror på om ni funnits länge eller ligger i startgroparna, samt på hur kreditvärdigheten och den ekonomiska situationen ser ut. Få långivare erbjuder dock några större summor till nystartade verksamheter. Företagslån kan också innebära att du behöver gå i personlig borgen, vilket betyder att du står som betalningsskyldig om ditt bolag inte kan betala tillbaka. Handlar det om ansenliga lånebelopp krävs oftast en större säkerhet än så, i form av en pantsatt fastighet eller liknande.