Blogg:

Sommarjobb – hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Har du ett sommarjobb eller ett annat deltidsjobb där du inte jobbar under hela året? Då kan det vara möjligt för dig att slippa betala skatt! Tjänar du inte tillräckligt höga belopp under året kan du nämligen skattejämka för att göra din inkomst skattefri. Läs allt om vad som gäller för skattejämkning här!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

När börjar man betala skatt?

Normalt sett drar alltid din arbetsgivare skatten från din lön innan du får den in på kontot. Men hur mycket du ska betala i skatt beror på hur mycket du jobbar under hela året, och har du bara ett sommarjobb eller ett deltidsjobb kan det automatiskt bli så att du betalar för mycket skatt.

Slipp betala skatt vid sommarjobb

I normala fall får du då tillbaka pengarna genom skatteåterbäringen nästkommande vår. Men det finns också ett sätt att få behålla alla pengarna direkt – skattejämkning! Många ungdomar använder sig av skattejämkning för att få behålla alla pengarna från sina sommarjobb.

Läs också: Hur många timmar är heltid?

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?

Man får tjäna upp till ett visst belopp varje år utan att betala skatt. Beloppet varierar från år till år och regleras efter grundavdraget. Enligt Skatteverket får du tjäna 24 239 kronor utan att betala skatt 2024. För 2023 gällde 22 208 kronor.

Men precis som vid alla jobb så drar din arbetsgivare skatt även vid ett sommarjobb eller deltidsjobb. För att slippa det måste du skattejämka.

Läs också: Samla lån

Slipp betala skatt – så gör du en skattejämkning

Om du vet med dig att du kommer att tjäna mindre än 24 238 kronor på hela året kan du hämta ett intyg från Skatteverket, fylla i det och lämna det direkt till din arbetsgivare. Du behöver alltså i detta fall inte lämna någon uppgift till Skatteverket.

Intyget är framför allt anpassat för skolungdomar och studerande, och blanketten heter “Jämkning för skolungdom” hos Skatteverket.

Läs mer: Studentlån

Då måste du skicka in intyg från Skatteverket

Men det finns också fall där du måste skicka in din ansökan om skattejämkning till Skatteverket. Du måste göra din ansökan om jämkning hos Skatteverket om du:

  • inte kommer att bo i Sverige under hela året
  • äger en eller flera fastigheter
  • har kapitalinkomster som det inte görs skatteavdrag från, till exempel utdelning från fåmansföretag
  • har annan inkomst än lön eller barnpension
  • har fler än tre arbetsgivare

Om du bockar av en eller flera punkter på denna lista så finns ett förberett formulär för jämkning på Skatteverkets sida även för dig – men du ska inte använda den som heter “Jämkning för skolungdom”. I stället använder du Skatteverkets e-tjänst för det som bara heter “Jämkning”.

När du fått ditt beslut om skattejämkning så lämnar du det till din arbetsgivare så fort som möjligt.

Läs också: Tjäna pengar snabbt

När ska man begära jämkning?

Det är bäst om du begär skattejämkning så snart du vet om att du kommer behöva det. Ska du börja på ett sommarjobb är det allra bäst om du har förberett din ansökan om jämkning och kan lämna den till din arbetsgivare redan innan du börjar jobba.

När du har en jämkning betalar du nämligen rätt skatt från början. En ansökning om skattejämkning gäller för innevarande år och du kan göra den när som helst under året. Men inte senare än 30 november.

Läs också: Vad kostar det att ta studenten?

Måste man ansöka om skattejämkning?

Ja, eftersom inte Skatteverket vet hur mycket du kommer jobba och tjäna under året är det inget som kan ske automatiskt. Vet du med dig att du bara ska ha ett sommarjobb eller jobba några helger under skolåret så är det du som ska se till att jämka så att du får betala rätt skatt direkt.

Om man inte ansöker om skattejämkning

Om du inte ansöker om skattejämkning kommer du att få betala lika mycket i skatt som om du hade jobbat hela året. Men pengarna är inte förlorade bara för det. Det kommer i stället att rättas till genom Skatteverket lagom till deklarationen året efter.

Det innebär att du får tillbaka de pengarna du betalat “för mycket” i skatt genom skatteåterbäringen. Men om du som ungdom sommarjobbar är det ju inte så roligt att behöva vänta till NÄSTA sommar innan du får resten av dina pengar. Många sommarjobbare ser därför till att jämka.

Läs mer: Medellön i Sverige

Hur mycket skatt måste man betala om man är under 18?

Om du precis ska börja ditt första jobb kan det här med skatt vara en klurig sak. Kanske är du bara 15 eller 16 år – kanske har du precis fyllt 18. Många undrar då vad som gäller för just dig när du ska få lön och betala skatt för första gången.

Då kan det vara skönt att veta är att den frågan har ett enkelt svar. Det är nämligen ingen skillnad i hur och när du betalar skatt beroende på din ålder. Du börjar betala skatt när du tjänat mer än 24 238 kronor oavsett om du är 16, 18 eller 25 år gammal.

Läs även: Hur mycket ska man ge i veckopeng?

Så mycket får du jobba som ungdom

Tänk på att du inte – även under loven – får arbeta mer än 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan om du är under 18 år gammal. Är du mellan 13 och 15 år får du under loven jobba högst 7 timmar om dagen och 35 timmar i veckan. Detta är något som din arbetsgivare förhoppningsvis håller koll på åt dig.

Gränsen för hur mycket du får tjäna som CSN-student

Förutom att skattejämka finns det en annan gräns du bör har koll på om du jobbar lite extra under tiden du studerar. Nämligen fribeloppet.

Vad är fribelopp?

Fribeloppet är den summa du kan jobba under varje skoltermin och fortfarande ha rätt till fullt CSN-lån och bidrag. Under vårterminen 2022 var fribeloppet slopat på grund av coronapandemin, men från och med höstterminen 2022 kom det tillbaka

För våren och hösten 2024 är fribeloppet 110 995 kronor för dig som pluggar heltid hela terminen. Tjänar du mer än det kommer både ditt CSN-lån och bidrag minska.

Även inkomster under sommaren kan påverka dina bidrag och lån. Om du har eller kommer att tjäna mer än fribeloppet ska du meddela CSN om detta.

Vanliga frågor och svar – skattejämkning

Hur mycket får jag tjäna utan att betala skatt?

Beloppet för hur mycket du får tjäna på ett år utan att betala skatt ändras varje år. Men för 2024 får du tjäna 24 238 kronor utan att betala skatt. Vill du behålla alla pengarna direkt ska du se till att skattejämka.

När kan jag begära skattejämkning?

Det kan du göra så fort du vet att du kommer tjäna mindre än 24 238 kronor under 2024. Du bör göra det så tidigt som möjligt, helst innan du börjar jobba.

Hur skattejämkar jag?

Är du skolungdom eller studerande och vill skattejämka finns en färdig blankett att hämta och fylla i hos Skatteverket. Den lämnar du sedan direkt till din arbetsgivare och du behöver inte skicka in några uppgifter till Skatteverket. Blanketten heter “Jämkning för skolungdom”.

Måste jag ansöka om skattejämkning?

Om du vill slippa betala skatt måste du ansöka om skattejämkning hos din arbetsgivare, det är inget som sker automatiskt bara för att du tjänar under en viss summa. Ansöker du inte om skattejämkning kommer du i stället få tillbaka pengarna under nästa års deklaration.