4 sätt att sluta bråka om pengar

par bråkar om pengar

Är det svårt att komma överens om pengarna där hemma? Är den ena av er sparsam och den andra smått shoppingtokig?

Att det finns en Spara och en Slösa i familjen är vanligare än man kan tro, att ni älskar varandra innebär inte automatiskt att ni är överens om hur pengarna borde spenderas. Och så klart, funkar ni väldigt olika kan det lätt leda till konflikter och gräl. Här går vi igenom hur man kan hantera dessa typer av konflikter.

1. Delad ekonomi

Det snabbaste sättet att få ordning på problemet är att ni har delad ekonomi. Ni har varsin inkomst, ni delar kanske på vissa gemensamma utgifter – och i övrigt gör ni båda som ni vill med era pengar.

Men om ni lever tillsammans och kanske har barn ihop, så är inte delad ekonomi ett bra alternativ alla gånger ändå. Det kräver lite engagemang från bådas håll, men en Spara och en Slösa kan faktiskt ha gemensam ekonomi och ändå hitta sätt så att båda blir tillfreds.

2. Ta reda på vad olikheterna beror på om

Om ni bara fokuserar på varandras beteende är det bäddat för bråk. Du behöver förstå dig själv och din partner på ett lite djupare sätt för att skapa en bra lösning.

Pengar är ett laddat ämne för nästan alla människor. Mycket beror det på att pengar är så nära kopplade till överlevnad, vår mest grundläggande instinkt. Att ha pengar ger för många människor en känsla av trygghet.

Men: tryggheten tar sig uttryck på olika sätt! För en person ger det en känsla av tillfredsställelse och trygghet att kunna köpa saker, ”jag kan unna mig vad jag vill”. För en annan blir det tryggt att veta att det finns en buffert och en rejäl slant på sparkontot, ”jag har pengar om det skulle behövas”.

Förhållningssättet till livet spelar också in. Vissa tänker: ”livet är nu, det gäller att ta vara på dagen”, medan andra resonerar: ”jag vill lägga grunden för en bra framtid”. Det ena är inte bättre eller mer rätt än det andra, det är helt enkelt bara olika. Ofta kan vi känna igen oss i båda de här sätten att tänka, men ett av tänkesätten brukar väga lite tyngre.

Hur funkar du? Och hur funkar din partner? Prata om det så att ni verkligen förstår er själva och varandra.

3. Berätta hur det känns

Berätta för din partner hur hans/hennes pengabeteende får dig att känna. Blir du orolig när sambon sätter sprätt på alla pengar och köper en massa onödiga prylar? Blir du deppig när alla pengar bara försvinner in på sparkontot och ni aldrig kan göra något kul tillsammans? Att prata om hur ni upplever det hela kanske inte trollar bort problemet, men det kommer garanterat att ge bättre resultat än om ni börjar bråka och kallar varandra oansvarig shoppaholic och girig tråkmåns.

4. Gör en plan

Om du och din partner hanterar pengar på helt olika sätt, behöver ni göra upp en gemensam plan för hur ekonomin ska skötas. Kanske finns det utrymme både för sparande och inköp? Räkna på hur mycket pengar ni kan avsätta för olika saker. Ni behöver kanske båda kompromissa och gå halva vägen var för att det ska funka. Respektera att ni är olika, och kom ihåg att den andras sätt faktiskt är lika viktigt som ditt eget.

Lycka till!

Karin

Ps: Är det ändå svårt att bli överens? Ta chansen att ansöka om gratis terapi här på Advisa, så hjälper jag er personligen att få ordning på relationen och ekonomin.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?