Lån utan ränta - för bra att vara sant?

Funderar du på att köpa en ny TV? Har säljaren erbjudit dig att finansiera köpet med ett lån utan ränta? Tycker du att det låter för bra för att vara sant? Då kan det vara läge att se upp. I den här artikeln får du närmare reda på hur räntefria lån fungerar och vad du bör tänka på innan du tar ett lån utan ränta.

se upp för dolda avgifter på lån utan ränta

Därför är lån utan ränta dyra

Lån utan ränta kan låta som en bra affär men det finns sällan något som heter en “gratis lunch”. Lån utan ränta har visserligen ingen räntesats kopplad till lånebeloppet men istället tillkommer andra dyra avgifter såsom avi- och uppläggningsavgifter. Räknar man ihop alla avgifter kan det i slutändan bli en dyr totalkostnad för ett litet lån. Vanligt för de räntefria lånen är attmånga långivare tar ut dyra avgifter om du missar att betala tillbaka lånet i tid. Det finns en del lockande erbjudanden om att låna pengar utan ränta och avgifter i en månad, men betalar du inte tillbaka summan vid månadens slut kan du få oproportionerligt dyra straffavgifter. Därför ska du alltid se upp för lockerbjudanden om lån utan ränta.

Så mycket kostar lån utan ränta

Ett tips som gör det enklare för dig att jämföra de verkliga kostnad för lånet är att jämföra den så kallade effektiva räntan. I den effektiva räntan inkluderas ränta och alla avgifter kopplade till lånet. Alla kostnader för lånet räknas sedan om till en årsränta som visar den verkliga kostnaden för lånet. Enligt Kreditupplysningslagen är kreditgivaren skyldig att redovisa effektiv ränta. Trots lagkrav struntar många långivare i att redovisa den effektiva räntan tydligt utan gömmer det i det finstilta i avtalet.. Skriv aldrig på ett låneavtal innan du tagit reda på effektiv ränta och totalkostnad för lånet.

Det här ska du välja istället för lån utan ränta

Eftersom lån utan ränta oftast är dyra kan det vara billigare att ta ett vanligt privatlån om du ska låna pengar. Trots att privatlån tar ut en ränta har de ofta lägre avgifter kopplade till lånet och därför blir den effektiva räntan ofta lägre. Det är inte ovanligt att avgifter kopplade till lån utan ränta gör att den effektiva räntan överstiger 100 procent. En mobiltelefon som kostar 2000 kronor kontant kan alltså kosta totalt 3000 kronor om du delbetalar den med ett lån utan ränta. Därför lönar det sig oftast att ta ett privatlån istället. Glöm dock inte att jämföra den effektiva räntan även på privatlån.

Tänk på det här innan du tar lån utan ränta

  • Lån utan ränta är inte kostnadsfria
  • Leta i det finstilta efter avi-avgifter och uppläggningsavgifter
  • Jämför alltid effektiv ränta