Idag får ett bolån maximalt vara på 85 % av bostadens värde. Resterande summa förväntas betalas kontant eller med ett kontantinsatslån/privatlån. Vissa banker använder fortfarande begreppet bottenlån och menar därmed lån med bostaden som säkerhet.
Lär dig mer om bottenlån, hur bolånetaket fungerar och hur du får lägre ränta på bolånet.
Vad är bottenlån?
Bottenlån är ett begrepp inom bolån som användes fram till 2010 då bolånet var uppdelat mellan bottenlån och topplån.
När begreppet används idag syftar man på ett bolån som maximalt får vara 85 % av bostadens värde. Räkna ut storlek på bottenlån genom att ta bostadens värde, alltså köpesumman, multiplicerat med 0,85.

Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Vanliga frågor och svar – Bottenlån
Varför infördes bolånetaket?
Finansinspektionen rekommenderade bolånetak utifrån den allt högre skuldsättning som uppstod i samhället. En skuldsättning som på lång sikt skulle kunna göra bostadsmarknaden instabil och påverka hela samhällsekonomin.
Vad är det för gräns för bottenlån?
Ett bottenlån får max vara på 85 % av bostadens värde.
Vad är ett kontantinsatslån?
Ett kontantinsatslån är samma sak som privatlån. Med andra ord ett lån utan säkerhet.
När kan omvärdering ske och bolån höjas?
Omvärdering, som påverkar bolånet, får bara göras vart femte år. Värdering på bostaden avgör både möjligt lånebelopp, amorteringskrav och räntenivå.
Vad är skillnaden mellan bottenlån och bolån?
Bottenlån och bolån är samma sak. Bankerna använder bara olika ord för att förtydliga för sina kunder. Det är ett lån med bostaden som säkerhet.