Ordlista:

BNP

BNP står för bruttonationalprodukt och är det totala värdet av alla produkter och tjänster som produceras i ett land. Begreppet används bland annat för att mäta ekonomisk aktivitet, tillväxt över tid samt levnadsstandard. Läs mer om BNP, hur det beräknas samt hur BNP har utvecklats över tid i Sverige.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är BNP?

Bruttonationalprodukten (BNP) är ett ekonomiskt mått som anger värdet på alla varor och tjänster som produceras i ett land. Vanligtvis presenteras det på årsbasis men för ett kortare tidsperspektiv kan exempelvis kvartal användas. Beroende vad som önskas mätas och jämföras används olika begrepp vilka förklaras nedan.

BNP för kalenderår visar tillväxt

Främst används BNP för att påvisa värdet av alla producerade varor och tjänster under ett år. Det presenteras i så fall i miljoner kronor. År 2023 var Sveriges BNP på 6 206 525 mkr enligt SCB.

Genom att jämföra denna siffra mot föregående år (5 865 211 mkr) kan Sveriges tillväxt, i procent, räknas ut. Bland annat är detta tillväxttal en mätpunkt som anger om Sverige är i högkonjunktur, recession eller lågkonjunktur. I detta fall används alltså måttet enbart i förhållande till Sveriges tidigare nivåer.

BNP per capita

BNP per capita anger värdet på alla producerade varor och tjänster i förhållande till befolkningens storlek. Det är självklart att USA har större BNP än Sverige eftersom det är betydligt fler människor som producerar varor och tjänster. Ett mer rättvist jämförelsetal blir därmed att beräkna BNP per capita.

År 2022 var BNP per capita i Sverige på 55 873 USD och samma år var nivån i USA på 76 399 USD. De länder som 2022 hade högst BNP per capita var Luxemburg (126 426 USD), Norge (106 149 USD) och Irland (104 039 USD).

Påverkas av befolkningstillväxt

Vid en snabb befolkningstillväxt kommer BNP per capita att falla även om produktionen av varor och tjänster är lika, eller till och med ökar, från året innan. Långsiktigt påverkar även längre livslängd på befolkningen, även om detta förändras betydligt saktare än befolkningstillväxt av andra orsaker.

Ett exempel på detta är att befolkningstillväxten i Sverige, mellan 2005 och 2020, var i genomsnitt cirka 0,9 % per år. Det kan ställas mot perioden 1995 till 2005 då befolkningstillväxten var cirka 0,2 % per år.

BNP utifrån sektorer

Genom att bryta ner BNP inom sektorer blir det tydligare var värde skapas via produkter och tjänster. Fram till 80-talet stod varuproduktion för den största andelen av BNP i Sverige.

Detta har däremot ändrats sedan dess, vilket till stor del beror på en större globalisering och att produkter kan tillverkas över hela världen och sedan säljas i Sverige. Nu är det istället tjänstesektorn som är den största andelen av Sveriges BNP.

Med löpande eller fasta priser

Om BNP beräknas med löpande priser tas ingen hänsyn till inflation. Om en ökning har skett i värdet från 1 000 miljoner till 1 050 miljoner innebär det en tillväxttakt på 5 %. Det blir däremot missvisande då inflationen är den största faktorn till att BNP ökar år efter år.

Om BNP beräknas med fasta priser sker det med hänsyn till inflation. Det blir därmed ett tydligare sätt att mäta eventuell ekonomisk tillväxt över tid. Med en positiv tillväxt är därmed värdet som tillförs i samhället större än landets inflationsnivå.

Läs också: Stagflation

Sveriges BNP

Sveriges senast uträknade BNP går att se hos SCB. På webbplatsen presenteras även bland annat historisk utveckling, BNP per capita och uppdelning inom olika sektorer.

Historisk utveckling

Under de första åren på 90-talet hade Sverige en finansiell kris som påverkade landets ekonomiska tillväxt mycket negativt. Återhämtningen påbörjades 1994 och som grafen visar var den ekonomiska tillväxten mycket stabil fram till 2008 då en ny finanskris påverkade utvecklingen. Ännu en nedgång var under 2020, då coronapandemin lamslog all internationell handel.

Jämfört med andra länder

I en internationell jämförelse har Sveriges BNP per capita fallit sedan 60-talet och legat på relativt samma nivå under 2020-talet.

År 1964 låg Sverige tvåa, bakom USA, vilket försämrades av oljekrisen i början av 70-talet. År 1975 var Sverige nere på en femteplats och föll sedan längre ner på listan under resten av 70-talet och början av 80-talet. Detta för att återigen ligga femma 1989. Sedan 1993 har Sverige legat på 8:e och 15:e plats.

Läs också: Hur mycket pengar finns det i Sverige?

Så mäts BNP

BNP kan mätas på flera olika sätt. Oavsett vilket alternativ som väljs påvisar det landets ekonomiska aktivitet och tillväxt över olika perioder.

  • Utifrån utgifter

Med detta sätt summeras alla utgifter i ett land för att beräkna BNP. Detta utifrån att värdet kommer från vad köpare är villiga att betala för produkter och tjänster.

  • Utifrån produktion

Ett annat sätt är att beräkna utifrån produktion och värdet som tillförs vid förädling av varor och tjänster. Metoden kan användas för att differentiera olika branscher.

  • Utifrån inkomst 

Det är även möjligt att beräkna BNP utifrån producenternas totala inkomster. Detta utifrån inkomsterna kommer från de produkter och tjänster som säljs.

Kritik mot BNP som begrepp

I likhet med många andra ekonomiska mått kan BNP ibland vara missvisande. Det beskrivs under följande tre rubriker.

Mäter inte oavlönat arbete

Värdet på arbete som sker i hemmet, ideellt arbete samt om vänner hjälper varandra i vardagen räknas inte med i BNP. I praktiken innebär det att länder där hushållsarbete främst sköts av hushållet och där många har odlingar för egenhushåll kommer att få lägre BNP.

Visar inte fördelning av välstånd

BNP per capita används ibland för att påvisa landets levnadsstandard. Detta utifrån att det finns ett tydligt samband mellan hög BNP per capita och invånarnas hälsa. Det gäller däremot inte utan undantag. I vissa länder är värdet av alla varor och tjänster som produceras högt men samtidigt tillfaller detta värde bara ett fåtal.

Värde från vilken produktion

Hög BNP kan uppstå om offentlig sektor står för en stor produktion av varor och tjänster. Men detta kan lika gärna tyda på en ineffektiv offentlig sektor. BNP visar inte heller om värdet kommer från produktion av vapen och krigsmateriel eller via andra produkter och tjänster.

Vanliga frågor och svar – BNP

Vad mäter BNP?

BNP mäter storleken på ett lands ekonomi och dess historiska tillväxt.

Vilka länder har högst BNP per capita?

Luxemburg, Norge och Irland är de tre länder som hade högt BNP per capita 2022.

Har Sverige hög BNP?

Sverige har sedan 1993 legat på plats 8 – 15 gällande storlek på BNP i förhållande till andra länder i världen.

Vilka länder har högst BNP?

USA och Kina är de två länderna med högst BNP.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp