Fråga Advisa:

Vad är NFT?

Nu för tiden hör man hela tiden investerare prata om kryptovalutor och NFT. Vad är egentligen NFT och hur fungerar det?

Povel på Advisa svarar:

En NFT är ett digitalt objekt som är registrerat på en decentraliserad blockkedja. Det kan exempelvis vara ett konstverk, en biljett eller digitala samlarkort. Förkortningen NFT står för non-fungible token.

Tekniken kan även tillämpas inom de branscher som använder digitala tillgångar, exempelvis inom gaming, prenumerationstjänster, finans och biljetthantering.

Tekniken har fått mest uppmärksamhet inom konst – på grund av att handeln med NFT-konst fått ett stort uppsving de senaste åren. Med NFT-tekniken får man nämligen digital konst – med ett äkthetsintyg.

Läs vidare så förklarar vi tekniken bakom NFT och handeln med dessa går till!

 

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

NFT – Tekniken bakom

NFT kan förklaras genom en jämförelse mellan dagens digitala system, med centraliserade databaser, och de decentraliserade blockkedjor som NFT:er hanteras på.

Centraliserade databaser

När en börsnoterad aktie byter ägare noteras detta i en central aktiebok. Tack vare den registreringen kan inte ägaren av aktien sälja samma aktie två gånger. Det centrala registret har kontroll på hur många aktier som finns, vilka som äger dem och dess transaktionshistorik. Om du loggar in på din bank och ser aktier så ser du egentligen bara äganderätten. Du ser inte dina aktier fysiskt.

Det innebär att alla transaktioner måste godkännas, registreras och sparas av det företag, eller myndighet, som har ansvar för det centrala registret. Det går alltså inte för en person att ge en aktie till en annan person utan att gå via den aktören.

Decentraliserade databaser

NFT är ett samlingsbegrepp för digitala objekt som finns registrerade på en decentraliserad blockkedja. Det kan exempelvis vara en bild, en konsertbiljett, en intervju eller annan digital tillgång.

I stället för att ägandeskapet ska registreras på en central databas, som i fallet ovan, registreras det på en säkrad decentraliserad databas, det vill säga en blockkedja. Denna registrering innebär därmed att samma tillgång inte kan säljas två gånger.

Det innebär att en NFT kan överföras mellan två personer utan att någon central part, exempelvis företag, myndighet eller stat, behöver tillfrågas. På samma sätt som du idag kan gå till grannen och låna en liter mjölk kan digitala objekt överföras till varandra via blockkedjor.

Läs också: Vad är Bitcoin och kryptovalutor?

Områden där NFT används

Genom att se på hur digitala objekt idag används i samhället går det att förstå inom vilka områden som NFT:er antingen redan används eller kommer att kunna användas i framtiden. Detta utifrån att en NFT är en digital tillgång som kan överföras mellan två parter utan att detta regleras av ett centralt register. Tre stora områden där NFT:er redan används är följande:

NFT-konst

NFT förknippas ofta med bilder och video som konstform. En konstnär kan skapa en bild, producera 1 000 NFT:er av den, och sälja dessa. Eftersom bilderna är registrerade på en blockkedja kan äktheten, utbudet och utgivaren enkelt kontrolleras. NFT i konstform är alltså samma sak som digital konst med ett äkthetsintyg. Som ett exempel såldes en NFT av konstnären Beeple för 69 miljoner dollar.

Läs också: Vad är en bra lön?

Världens dyraste NFT

Världens dyraste NFT är ”The Merge” av konstnären Pak. Den såldes, i december 2021 för 91,8 miljoner dollar.

NFT-biljetter

De flesta evenemangbiljetter är redan digitala och levereras via appar eller QR-koder. Om biljetterna hanteras som NFT:er blir det bland annat enklare och säkrare att byta ägare på dem. Ticketmaster är världens största plattform för biljetthantering och har redan lanserat möjligheten att köpa biljetter som NFT:er. Ett annat exempel är att argentinska flygbolaget Flybondi valt att sälja sina biljetter som NFT:er.

Play to Earn gaming

I dator- och mobilspel har spelare tillgång till allt från avatarer, kläder, vapen och poäng. Hittills har dessa hanterats på en central server som drivs av spelbolaget. Med NFT kan i stället många av objekten i spelen hanteras utanför spelen.

Det blir möjligt att exempelvis ge en vän en yxa i ett spel bara genom att skicka denna NFT via mobilen. Ägandeskapet av dessa objekt ligger därmed hos spelarna och, inte som idag, hos spelutvecklarna.

Spel som använder NFT:er brukar kallas för Play to Earn. Detta utifrån att det finns personer som enbart spelar dessa spel för att sedan sälja objekt till andra spelare och därmed tjäna pengar.

Läs också: Investera i guld

Är NFT en hype?

Det är alltid lättast att se en hype i efterhand, det vill säga när hypen har lagt sig. År 2021 ökade handeln med NFT:er mycket kraftigt och priserna gick snabbt uppåt. Det finns ett stort antal exempel på NFT-projekt där varje enskild NFT såldes för flera miljoner. Det kanske mest kända är Bored Ape Yacht Club vilket är en kollektion av digitala apor som ägs av ett flertal kända personer såsom Justin Bieber, Serena Williams och Jimmy Fallon.

Det är inte ovanligt med hype inom ny teknik och därmed mycket stora prisfluktuationer. Om däremot enbart fokus ligger på tekniken och dess möjligheter kan NFT:er ses som en del av framtidens allt mer digitala samhälle. Flera branscher, exempelvis inom biljetthantering, har redan sett flera fördelar med denna teknik.

Läs också: Vad är en bra löneökning?

Investera i NFT

NFT framställs ofta som en investering vilket beror på de stora prisfluktrationer som kända NFT-projekt har haft genom åren. Många projekt skapas däremot inte med målet att gå upp i pris utan kan ha mer praktiska funktioner.

Fördelar

Den stora fördelen med att investera i NFT:er är den prisutveckling som kan uppnås. Detta i likhet med att investera i aktier, råvarucertifikat eller andra tillgångar.

Ett exempel är att en NFT i kollektionen Bored Ape Yacht Club kostade motsvarande 200 dollar när de skapades år 2021. Några av de högsta försäljningssummorna för de digitala aporna har sedan dess varit 3,4 miljoner dollar, 2,9 miljoner dollar och 2,8 miljoner dollar.

Nackdelar

Det finns ett par nackdelar med att investera i NFT:er. För det första kan priserna röra sig extremt snabbt. Prisrörelser på 20 – 50 % på en dag är inte ovanligt. För det andra krävs en viss teknisk kunskap om handel ska ske på de största NFT-plattformarna. För det tredje har Skatteverket, år 2023, inte tydligt definierat hur handeln ska beskattas.

Som med alla investeringar finns det alltså en risk förknippad med att investera i NFT – och du bör endast investera med pengar du har råd att förlora.

Vanliga frågor och svar – NFT

Varför vill man köpa en NFT?

Orsaken till att köpa en NFT varierar beroende på dess funktion. En NFT kan exempelvis vara en konsertbiljett, flygbiljett, ett objekt i ett spel eller ett bevis på en tidningsprenumeration.

Kan man bli rik på NFT?

Det går att bli rik på alla tillgångar som går upp och ner i pris. Men det krävs att man köper till ett lågt pris och säljer till ett högt, vilket är mycket svårt.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp