Fråga Advisa:
Vad är en bra löneökning 2024?
Jag ska snart ha lönesamtal och funderar på vad som är rimligt att begära. Jag tycker att jag alltid visar framfötterna och jag har tagit på mig mer ansvar under året. Vad är en bra löneökning?
Povel på Advisa svarar:
Det är svårt att säga exakt vad en bra löneökning är i Sverige eftersom det varierar beroende på en mängd faktorer såsom bransch och arbetsgivare – samt din kompetens och prestation. Men en generell ökning på mellan 2-4 % är vanligt. Där anses ibland 2 % vara riktmärket – och en löneökning över det kan ofta räknas som bra. Samtidigt är det väldigt individuellt beroende på faktorerna vi listade ovan. Det är alltid viktigt att diskutera löneökningar med din arbetsgivare för att få en tydlig bild av din lönesituation.
Vad är en bra löneökning 2024?
2023 har varit ett år med hög inflation och med rusande levnadskostnader kan man fråga sig om man bör kräva en extra hög förhöjning 2024. Till exempel vill fackförbundet Kommunal att lönerna ska öka med 3,3 % för anställda i Sveriges kommuner och regioner. Men återigen är det svårt att säga hur det ser ut i just din bransch och vad som kan innebära en bra löneökning för dig 2024.
Fortsätt läsa så förklarar vi mer om vad som styr en löneökning!
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Löneökningar beror på bransch
I Sverige kan löneökningar variera mycket mellan olika branscher. Vissa branscher är mer lönsamma än andra och detta har en direkt påverkan på arbetstagares löneökningar.
För att få en tydlig bild av vad en normal löneökning är i en viss bransch, är det viktigt att prata med andra som jobbar inom samma bransch. Tycker du att det är jobbigt att prata med kollegor kan du alltid vända dig till ditt fackförbund för att få rådgivning.
Läs också: Vad är en bra lön?
Löneökning beroende på kompetens och prestation
I Sverige är det vanligt att arbetstagare som har hög kompetens och presterar väl, får större löneökningar än andra. Detta beror på att arbetsgivare är villiga att betala mer för arbetstagare som har något unikt att erbjuda företaget.
Om man har hög kompetens och presterar väl, är det viktigt att diskutera detta med sin arbetsgivare för att se om man kan få en högre lön. Även saker som din ålder och arbetslivserfarenhet brukar vara faktorer som spelar in när du förhandlar om en löneförhöjning.
Läs också: Hur många timmar är heltid?
Ta hjälp av medellöner för att veta vad du bör få i löneförhöjning
Se vår sida för medellöner och medianlöner i Sverige, för att hitta statistik på hur snittlönerna ser ut efter ålder, utbildningsnivå och yrkesgren i Sverige. Du kan luta dig mot på dessa siffror för att se vad en rimlig löneökning för dig kan vara under 2024.
I Sverige har vi precis som i övriga världen haft en stor inflation under 2023, vilket gör att extra många tänker på sin löneökning för detta år – eftersom den nuvarande lönen räcker till mindre.
Läs också: Sjuk på semestern
Annat du kan förhandla om – bredvid löneökningen
En löneökning i kronor behöver inte vara det enda sättet som du kan förbättra din situation. Om din arbetsgivare inte vill ge dig löneökningen du vill ha kan du försöka förhandla om andra förmåner. Exempel på sådana är extra pensionsinbetalning, ytterligare semester, städhjälp hemma, en tjänstebil eller ett större friskvårdsbidrag.
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Vanliga frågor och svar – Löneökning
Vad är det minsta man kan få i löneökning?
Det finns ingen minsta summa du har rätt till i löneökning – såvida det inte finns bestämt i ett kollektivavtal eller i ditt eget kontrakt. Tycker du att du får för lite i löneökning bör du ta upp detta med din arbetsgivare.
Vad kan man begära i stället för löneökning?
Om du inte lyckas att få den löneökning du vill kan du försöka få andra förmåner i stället, till exempel ett ökat friskvårdsbidrag eller en tjänstebil.
Fler besvarade frågor
Advisa samarbetar med 40 långivare