Spara pengar – 4 vanligaste skälen att lönen inte räcker till

man med tomma fickor

Lönen är uppäten, saldot på kontot är nära nollan. Och ungarna behöver både nya overaller och nya vinterstövlar. Vad gör man?

Vardagsekonomin är ett knepigt kapitel för många. De flesta får sin lön i slutet på varje månad och sedan är det tänkt att de pengarna ska räcka för alla utgifter de kommande trettio dagarna. För vissa funkar det här bra, men för andra är det nästan omöjligt att få ekvationen att gå ihop. Hur är det för dig? Har du pengar kvar i slutet av månaden eller är det tvärtom?

Det finns olika skäl till att pengarna kan vara slut långt innan det kommer in nya.

Här är de vanligaste:

  • Familjens nödvändiga utgifter är större än inkomsterna.
  • Pengarna bränner i fickan. När lönen har kommit vill man unna sig och gör av med mer än man borde.
  • Man har inte räknat ut hur mycket man kan spendera per dag för att pengarna ska räcka månaden ut.
  • Det trillar in oförutsedda utgifter under månaden.

Lösningen på problemet

Det finns så klart inte en enda lösning som fixar alla problem, olika orsaker behöver så klart olika lösningar. Så det första du behöver göra om du har tomt på kontot i slutet av månaden, är att ta reda på vad det är som trasslar till det i just din ekonomi. När du vet det, kan du börja rätta till det.

Här är några förslag på lösningar:

Familjens nödvändiga utgifter är större än inkomsterna

Det här är en knepig situation som många gånger behöver ganska radikala åtgärder. Antingen behöver du hitta ett sätt att öka inkomsterna. Kanske genom att söka ett nytt jobb eller ta extrajobb? Den andra vägen att gå är att minska utgifterna. Hitta ett billigare boende, sälja bilen och börja åka  kommunalt? Om du har lån kan du få ned kostnaderna genom att samla dem. Prioritera också att betala av lånen så snabbt du kan, det kommer att hjälpa din ekonomi på sikt.

Jag vill jämföra lån nu!

Pengarna bränner I fickan

Det är en underbar känsla att ha gott om pengar på kontot. När lönen har trillat in är du rik som ett troll! Eller så har du levt på snabbnudlar i två veckor fram till löningen och tycker att du verkligen borde få njuta och unna dig nu när pengarna har kommit in. Absolut – men gör du det så blir det ju snabbnudlar igen i slutet av månaden.

Gör en budget, innan lönen har kommit och räkna ut hur mycket du behöver för att kunna leva bra månaden ut. Då kan du se hur mycket du har råd att göra av med på lönehelgen utan att resten av månaden blir saboterad.

Pengar per dag

Att göra budget kan låta tråkigt – men det kan göra underverk för ekonomin så det är värt besväret. Ta reda på hur stora dina fasta kostnader är varje månad (och kom ihåg att ta med sparandet) och tänk igenom vilka större inköp du kommer att behöva göra under de närmaste veckorna (de där overallerna till ungarna t.ex.). Räkna ihop hur mycket de fasta kostnaderna, sparandet och inköpen blir och räkna sedan ut hur mycket pengar du har kvar. Dela den summan på 30, så får du fram hur mycket du har att leva på per dag.  Det ger dig en bra riktlinje för hur mycket du kan handla för i mataffären, om du kan unna dig den där snygga tröjan eller om du ska skippa lunchen på stan och ta med matlåda till jobbet i stället.

Oförutsedda utgifter

Hur mycket vi än planerar, kan vi inte alltid förutse alla utgifter som ska komma. Plötsligt pajar kylskåpet och behöver bytas ut omedelbart. Hunden blir sjuk och måste till veterinären. Bilen strejkar, värmepannan lägger av och dragkedjan på vinterstövlarna går sönder.
Det bästa vi kan göra för att klara ekonomiska kallduschar av det här slaget är att skapa en buffert, ett sparkapital som bara får användas till stora eller oförutsedda utgifter.

Enklaste sättet att bygga upp en buffert är genom att månadsspara. Bestäm en summa som ska dras från ditt vanliga konto och sättas in på ett sparkonto, varje månad, direkt efter lön. Även om du bara kan avsätta en liten summa, kommer den med tiden att växa till sig.

Att pengarna räcker hela månaden skapar trygghet och välbefinnande och minskar vardagsstressen. Det är värt mycket.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?