Retorikexperten tipsar: Så lyckas du förhandla med banken

två kvinnor som ler in i kameran

Många tycker det är obehagligt och drar sig inför att förhandla med banken. Anledningen till att många tycker det är jobbigt är ofta för att man inte vet hur man ska bete sig, vilket i sin tur skapar en känsla av osäkerhet. Om man däremot vet hur man ska hantera förhandlingen, vad man bör och inte bör säga samt om man förberett några retoriska knep minskar rädslan och sannolikheten till en lyckad förhandling ökar. Vi har därför intervjuat retorikexperten Julia Tollin på Snacka Snyggt (som grundats av den välkända retorikexperten Elaine Eksvärd) om vad man ska tänka på inför förhandlingen med banken.

 

Varför är det viktigt att tänka på hur man uttrycker sig under förhandlingen med banken?
Den främsta anledningen varför det är viktigt bottnar självfallet i att utfallet från en förhandling med en bank påverkar din ekonomi, och i förlängningen ditt liv.
Att tänka på hur man uttrycker sig handlar inte om att ”göra sig till”, utan snarare om att vara strategisk i förhållande till den situationen du är i. Att tänka till kring ordval och formuleringar kan göra att du minskar risken för missförstånd och ökar chanserna att framstå som trovärdig.

Hur bör man förbereda sig inför mötet med banken?
I all argumentation är det viktigt att tydliggöra vad det är du vill och utarbeta en grund för det. Vad är det du vill övertyga om? Det kan vara bra att prata med dina vänner om vilka villkor de har hos sina banker, så att du har något konkret att jämföra med och lyfta fram som exempel. Fundera över vilka frågor de kan tänkas ställa och besvara dem för dig själv innan. Försök även att se på dig själv utifrån deras perspektiv – finns det några fördomar de skulle kunna få när de träffar dig? Förstärk det som du tror har positiv inverkan och bevisa motsatsen på det som kan tänkas ha en negativ inverkan. Framgångsrik argumentation kommer med övning och om du inte vill springa på massor av bankmöten så kan du testa argumenten mot en vän eller partner.

Vilka är dina bästa retorikknep för en lyckad förhandling med banken?
– Snirkla inte in det du vill säga, var rak och tydlig. Det kan du göra genom att sudda bort ord som gör att du låter mindre säker, t ex. ”kanske” och ”ganska” .
– Satsa på trovärdighet genom att beskriva att du har en genomtänkt plan och lyfta fram vilken funktion lånet har för att du ska kunna åstadkomma det du vill. Du förhandlar inte med en bank, du förhandlar med människor och de vill självklart höra ditt ”varför” och syfte.

Vilken betydelse har kläderna?
Ditt yttre, inklusive dina kläder, påverkar vilken uppfattning andra får om dig. Tänk efter om du bär något som är kopplat till någon värdering, om du inte faktisk vill förmedla det kan du byta kläder. Det är inte bara palestinasjalar och t-shirts med print som kan väcka associationer utan även hur upp eller nedklädd du är i förhållande till sammanhanget. Sätt inte på dig en kostym om du inte är bekväm i det, men att vara hel och ren kan tyckas förväntas på en bank.

Har du några andra tips till alla som tycker det är jobbigt att förhandla med banken?
Hamna inte i en underordnad ”offerposition” – det är du som är kund, och du är viktigt för dem. Egentligen är det du som har övertag, du kan (ofta) gå till en annan bank om du inte är nöjd.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida
Vad tycker våra kunder?