Köp solceller billigt – 6 enkla tips som kan spara dig tusenlappar

solceller på tak

En förnybar energikälla till låg kostnad med minimal miljöpåverkan – fördelarna med solenergi är många. Allt fler svenskar satsar på att installera solceller på taket och tack vare regeringens höjda bidrag är det en bättre investering än någonsin.

Solceller som installeras på taket förvandlar solens strålar till elektrisk ström, så kallad likström. En växelriktare omvandlar i sin tur likströmmen till växelström, vilken lagras när du inte använder den. Då produktionen är som störst mellan mars och oktober, tjänar du mest på solenergi om du använder mycket el under sommaren. Den oanvända energin kan du sälja vidare till elbolagen, vilket ofta täcker kostnaderna under vintertid då du kan behöva kompensera med vanlig hushållsel eller någon alternativ energikälla. Under de kallaste vintermånaderna produceras knappt någon solenergi alls från anläggningen.

Först till kvarn på höjt installationsbidrag

I Sverige är förutsättningarna för solel nästan lika bra som i Centraleuropa. Enligt SolTech Energy kan vi få ut maximalt 1000 kWh per kvadratmeter paneler årligen, medan våra grannländer i söder får ut som mest 1200. Ett solcellssystem har en effektgaranti på ca 25 år, varför det är en ganska säker investering ekonomiskt. Anläggningen behöver inte underhållas och du minimerar kostnaderna för vanlig hushållsel. Dessutom anses solceller öka bostadsvärdet markant.

Själva installationen, inklusive växelriktare, kostar mellan 70 000–100 000 kr, men redan här kan du få ner kostnaderna rejält. Regeringen har nyligen beslutat att höja bidraget för installationen av solcellssystem från 20 till 30 procent. Kön är dock lång och erbjudandet räcker bara så länge det finns pengar kvar i potten. Generellt kan du räkna med upp till två decennier av ”gratis” energi när återbetalningstiden för installationen passerat.

Så går du tillväga

Har du bestämt dig för att ta steget över till solenergi? Det här behöver du göra:

1) Undersök förutsättningarna

Ta först reda på om din bostad är lämplig för solceller. Tak- eller markytan, samt vinklar och väderstreck är avgörande för hur mycket el du kan producera. Generellt ger en platt placering mer energi under sommaren, medan lutning är bättre för vår och höst. Om solcellerna placeras i samma vinkel som ditt tak, slipper du i regel bekymra dig om bygglov. Kolla dock upp vad som gäller med kommunen innan du sätter igång. Du behöver även försäkra dig om att ditt tak faktiskt klarar vikten av en solcellsanläggning. Behöver ditt tak läggas om kan du passa på att integrera solcellerna samtidigt. Ditt elnätsbolag måste också säkerställa att anläggningen går att ansluta. Om inte finns alternativet att använda ett batteri där elen lagras (vilket dock innebär en merkostnad).

2) Välj storlek efter behov

Din anläggning bör kunna täcka din normala elförbrukning per år. Anläggningens maximala effekt anges i kilowatt och för 1000 kWh/år krävs ca 7 kvm takyta, med bra placering av solcellerna. Förutom själva produktionen, bör du även ta hänsyn till det estetiska, då anläggningen kommer att vara en del av ditt hem under lång tid framöver.

3) Gör en ekonomisk beräkning

Förutom att räkna på investeringskostnaden minus investeringsstödet, bör du också försöka uppskatta värdet av den el du kommer att producera. Elhandelsbolagen är kunden för din överskottsel och hur mycket de betalar varierar. Precis som med allt annat, tjänar du på att jämföra olika erbjudanden och ställa leverantörerna mot varandra. Ditt elnätsbolag ska dessutom ge dig ersättning för nätnytta. Om du producerar mer el än du använder, har du också rätt till skattereduktion.

4) Välj modul

Mono- och polykristallina solceller av kisel är allra vanligast. Men utvecklingen av billigare, mer effektiva och anpassningsbara tunnfilmssolceller går fort. Den största fördelen med det senare alternativet är att tunnfilm kan få plats där kiselceller är en omöjlighet.

Det finns mängder av anläggningar att välja mellan och Energimyndighetens nya test visar att de vanligaste solcellsmodulerna klarar svenska förhållanden med snö och is galant. I testet har modulerna utsatts för påskyndat åldrande och resultatet visar att de även håller bra över tid. De flesta modellerna har en verkningsgrad runt 15 %, vilket syftar på den del av solenergin som faktiskt blir till el. Resterande del blir till värme eller reflekteras. Undersökningen visar också att solcellspriserna fortsätter att sjunka år efter år, vilket självklart är positivt då det innebär solenergi i fler svenska hushåll.

5) Gör ett mätarbyte

Om du vill sälja vidare elen måste du ha en timmätare installerad. Den mäter elen som matas in och ut och installeras kostnadsfritt av ditt elnätsbolag. Mätaren bör installeras så snart din solcellsinstallation är genomförd.

6) Jämför offerter

Såvida du inte har stenkoll på vad som gäller och hur du installerar anläggningen, är det en god idé att ta in offerter där fri konsultation brukar ingå. På så sätt får du svar om din bostads solpotential och kan lugnt väga fördelar mot nackdelar innan du väljer en leverantör. Installationen brukar ske inom en månad efter att du tackat ja till en offert (förutsatt att vädret tillåter).

Bonustips:

Behöver du låna pengar till ditt köp så är det självklart smart att jämföra räntor.

Hos Advisa jämför du privatlån hos fler långivare än någon annan förmedlare – 32 st. Jämför helt gratis, utan att binda dig och med svar inom några minuter.

Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Låna pengar till solceller

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vad tycker våra kunder?