Låna pengar:

Solcellslån – använd sollån och finansiera dina solpaneler

Med de senaste årens höga elräkningar blir solcellerna allt hetare på marknaden. Att ta ett solcellslån för att finansiera solpaneler till taket är ett effektivt sätt att sänka dina elkostnader. Men för att din investering ska återbetala sig snabbare gäller det att få ett så bra sollån som möjligt – vilket hittar du genom att jämföra med oss!

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Jämför sollån innan du lånar till solceller – för snabbare återbetalning

Senare i artikeln kan du läsa mer om exakt hur och när solceller återbetalar sig – men i korthet kan vi säga att desto billigare lånet är ju kortare tid tar det innan du går med vinst på din investering.

Hitta billigaste solcellslånet för dig

Därför är det till din fördel att du hittar det billigaste solcellslånet – alltså det lån med lägst ränta – för just dig.

Det allra säkraste sättet för dig att hitta marknadens lägsta ränta är att jämföra många långivare samtidigt. När du söker om ett sollån genom oss jämför vi upp till 40 långivare samtidigt med bara en kreditupplysning via UC.

På så sätt kan vi hitta solcellslånet till dig som betalar av sig snabbast!

Varför solcellslån?

Ett solcellslån är ett lån du tar för att investera i solceller på taket på din fastighet. Med höjda elpriser och inflation har intresset för solceller exploderat de senaste åren och allt fler ser det som en möjlighet att spara pengar på lång sikt.

Solceller sparar på dina elkostnader

Att ta ett sollån är ett smart val på flera sätt. Den stora anledningen är såklart att du sparar in på dina elkostnader varje månad, då energin solcellerna samlar in hjälper till att driva hushållet.

På så sätt betalar en solcellsinvestering av sig med tiden, när du sparat in mer pengar på solcellerna än vad lånet kostar dig.

Höjer fastighetens värde

En annan stor fördel med att investera i solceller är att de faktiskt höjer värdet på din fastighet. Att ha ett hus med solceller är attraktivt på marknaden eftersom det sänker driftkostnaderna för din fastighet och gör huset mer miljövänligt.

Olika sätt att finansiera solceller

Att installera solceller på ett vanligt hustak kostar hundratusentals kronor och är inget de flesta lyckas spara ihop till. I stället är det vanligt att låna pengar till solceller – eftersom det kommer att betala av sig med tiden.

Privatlån för att finansiera solceller

Ett vanligt sätt är att ta ett privatlån. Det är ett lån utan säkerhet som får användas till vad du vill – till exempel solceller. Vi kan hjälpa dig att hitta det bästa privatlånet för solceller genom att jämföra många långivare åt dig.

Utöka bolånet för solceller

Ett annat alternativ kan vara att utöka bolånet för att ha råd att installera solceller. Har du tankar på att investera i solceller äger du antagligen din bostad och har ett bolån – men det krävs också att du har utrymme att utöka lånet.

Enligt bolånetaket får man bara låna till 85 % av bostadens värde, och har du belånat upp till det kommer du inte kunna utöka bolånet för att installera solceller.

Egen finansiering

Om du har mycket pengar på börsen eller på ett sparkonto kan det faktiskt vara ett vettigt alternativ att investera dem i solceller i stället. Man brukar räkna med att solceller har en årlig avkastning på runt 8-10 % – på så sätt slår solcellerna många fonder och sparkonton.

Vad kostar solceller?

Solceller ska alltid installeras av en certifierad elektriker och är således inget du kan göra själv. Därför måste du betala både för själva solcellerna och installationen, vilket inte blir helt billigt.

För att kunna räkna ut hur mycket en solcellsanläggning kostar måste vi först reda ut dess ungefärliga storlek. För en normalvilla med en takyta på 30-60 kvadratmeter kan man installera en anläggning för 5-10 kW. Enheten kW anger hur mycket elektrisk energi som solcellerna kan producera per sekund.

Genomsnittligt pris för solceller

Enligt Energimyndigheten är en genomsnittlig investeringskostnad 16 500 kronor per kW. Räknar vi på en anläggning för 5 kW blir priset alltså 82 500 kronor – och för en anläggning på 10 kW kommer det kosta dig ungefär 165 000 kronor.

Priset kan såklart variera något beroende på leverantör och precis som med sollån rekommenderar vi dig såklart att jämföra innan du bestämmer dig.

Skattereduktion för solceller gör det billigare

Det har länge funnits ett stöd för grön teknik som gör det billigare att investera i solceller. 2023 höjdes dessutom avdraget, vilket gör det ännu mer förmånligt att installera solceller.

Avdraget är nämligen nu 20 %. Avdraget görs enligt fakturamodellen och dras av på fakturan. På priset angett ovan är skattereduktionen inkluderad.

Hur lång tid tar det innan solceller är återbetalda?

Det fiffiga med solceller är alltså att det är en investering som återbetalar sig – och till slut gör att du går plus på din anläggning. Men hur lång tid tar det innan solcellerna är återbetalda? Det ska vi räkna på!

Hur mycket el producerar solceller?

Hur mycket du sparar i elkostnader med solceller beror såklart på en rad olika faktorer, framför allt hur stor din anläggning är, hur elpriserna ser ut hur mycket el du producerar.

Om vi räknar på att din anläggning är 10 kW så bör den producera mellan 8 000 och 11 000 kWh solel per år. I det här exemplet räknar vi med 10 000 kWh.

Så mycket sparar du på solcellerna varje år

Enligt Statistiska centralbyrån för totalkostnaden för el cirka 175 öre/kWh under förra året för en vanlig villa i Sverige. En genomsnittlig förbrukning anses vara 20 000 kWh/år.

Det gör att dina elkostnader blir ungefär 35 000 kronor om året.

Med en solcellsanläggning som kan stå för hälften av det, 10 000 kWh, kommer du på så sätt att spara 17 500 kronor om året. Ingen dålig avkastning!

Läs också: Stort elstöd till svenska hushåll

Kostnaden för ett solcellslån

Nästa steg i att räkna på hur lång tid det tar för solceller att betala av sig är att räkna på hur mycket ett solcellslån kommer att kosta.

Om vi räknar med att tar ett annuitetslån på 165 000 kronor med en ränta på 6 % och en återbetalningstid på 10 år blir den totala kostnaden 219 823 kronor.

Hitta den lägsta räntan för dig – skicka in din ansökan på bara ett par minuter så hjälper vi dig!

Då kan du räkna med att gå med vinst

Baserat på våra beräkningar här kommer du börja gå med vinst efter 13 år med solcellerna.

Insparade elkostnader: 17 500 kronor * 13 år = 227 500 kronor.

Totala kostnaden för lånet: 219 823 kronor.

Men då har vi heller inte räknat med möjligheter att sälja överskottsel och kostnaderna för dessa. Många menar att det är vanligt att solceller har betalat av sig redan efter 10 år.

Samtidigt höjer alltså solcellerna värdet på din fastighet med runt 5-10 % – så skulle du sälja din bostad kan du få igen pengarna ännu snabbare.

Läs också: Låna 300 000 kronor

Så går du till väga för att installera solceller – steg för steg

Har du bestämt dig för att ta steget över till solenergi? Det här behöver du göra:

1. Undersök förutsättningarna

Ta först reda på om din bostad är lämplig för solceller. Tak- eller markytan, samt vinklar och väderstreck är avgörande för hur mycket el du kan producera. Generellt ger en platt placering mer energi under sommaren, medan lutning är bättre för vår och höst. Om solcellerna placeras i samma vinkel som ditt tak, slipper du i regel bekymra dig om bygglov.

Kolla dock upp vad som gäller med kommunen innan du sätter igång. Du behöver även försäkra dig om att ditt tak faktiskt klarar vikten av en solcellsanläggning. Behöver ditt tak läggas om kan du passa på att integrera solcellerna samtidigt. Ditt elnätsbolag måste också säkerställa att anläggningen går att ansluta. Om inte finns alternativet att använda ett batteri där elen lagras (vilket dock innebär en merkostnad).

2. Välj storlek efter behov

Din anläggning bör kunna täcka din normala elförbrukning per år. Anläggningens maximala effekt anges i kilowatt och för 1000 kWh/år krävs ca 7 kvm takyta, med bra placering av solcellerna. Förutom själva produktionen, bör du även ta hänsyn till det estetiska, då anläggningen kommer att vara en del av ditt hem under lång tid framöver.

3. Gör en ekonomisk beräkning

Förutom att räkna på investeringskostnaden minus investeringsstödet, bör du också försöka uppskatta värdet av den el du kommer att producera. Elhandelsbolagen är kunden för din överskottsel och hur mycket de betalar varierar. Precis som med allt annat, tjänar du på att jämföra olika erbjudanden och ställa leverantörerna mot varandra. Ditt elnätsbolag ska dessutom ge dig ersättning för nätnytta. Om du producerar mer el än du använder, har du också rätt till skattereduktion.

4. Välj modul

Mono- och polykristallina solceller av kisel är allra vanligast. Men utvecklingen av billigare, mer effektiva och anpassningsbara tunnfilmssolceller går fort. Den största fördelen med det senare alternativet är att tunnfilm kan få plats där kiselceller är en omöjlighet.

Det finns mängder av anläggningar att välja mellan och ett test genomfört av Energimyndigheten visar att de vanligaste solcellsmodulerna klarar svenska förhållanden med snö och is galant. I testet har modulerna utsatts för påskyndat åldrande och resultatet visar att de även håller bra över tid. De flesta modellerna har en verkningsgrad runt 15 %, vilket syftar på den del av solenergin som faktiskt blir till el. Resterande del blir till värme eller reflekteras.

Undersökningen visar också att solcellspriserna fortsätter att sjunka år efter år, vilket självklart är positivt då det innebär solenergi i fler svenska hushåll.

5. Gör ett mätarbyte

Om du vill sälja vidare elen måste du ha en timmätare installerad. Den mäter elen som matas in och ut och installeras kostnadsfritt av ditt elnätsbolag. Mätaren bör installeras så snart din solcellsinstallation är genomförd.

6. Jämför offerter

Såvida du inte har stenkoll på vad som gäller och hur du installerar anläggningen, är det en god idé att ta in offerter där fri konsultation brukar ingå. På så sätt får du svar om din bostads solpotential och kan lugnt väga fördelar mot nackdelar innan du väljer en leverantör. Installationen brukar ske inom en månad efter att du tackat ja till en offert, förutsatt att vädret tillåter.

Vanliga frågor och svar – Solcellslån

Vad kostar solceller?

Enligt Energimyndigheten kostar solceller ungefär 16 500 kronor per kW. Med en anläggning på 5 kW blir priset för en anläggning 82 500 kronor – och en anläggning på 10 kW kommer kosta ungefär 165 000 kronor.

Kan man låna till solceller?

Ja, med tanke på att solceller är relativt dyrt, men samtidigt en bra investering, är det många som väljer att låna till solceller. Du kan välja att ta ett privatlån eller utöka ditt bolån om du har utrymme för det.

Hur mycket solceller behöver man?

Varje solcellspanel du installerar kommer att minska dina elkostnader – och hur mycket solceller du behöver beror på hur stor förbrukning du har i din bostad. Hur mycket solceller du har möjlighet att installera beror också på hur stor takyta du har.

Är det lönsamt att låna till solceller?

Ja, med tanke på att solcellerna konstant minskar dina elkostnader kommer ett solcellslån med tiden att betala igen sig. I vårt räkneexempel tog det 13 år.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp
IKANO Bank logotyp
MedMera Bank logotyp
Visa fler långivare