Billån
Köpa begagnad bil? Här är de viktigaste tipsen
Att köpa en begagnad bil kan ofta vara en bra idé för din plånbok. Men för att inte göra en dålig affär gäller det att ha huvudet på skaft. Här är vår stora guide om allt du ska tänka på innan du köper en begagnad bil.
Varje år säljs runt 300 000 begagnade bilar i Sverige, och när fabriksnya bilar ibland kostar mer än vad de smakar väljer allt fler att köpa begagnat. Du kan antingen köpa en begagnad bil av en bilhandlare eller en privatperson, och vi ska här gå igenom allt du behöver tänka på för att göra en så bra affär som möjligt.
Att tänka på innan du börjar provköra bilar
När du väl är ute och och kollar bilar och provkör finns det såklart massor att tänka på, och vi ska komma dit snart. Men redan innan du ger dig ut på jakt finns det en del saker du bör ha med dig.
Bestäm dig för modell och se över utbudet
Vad ska du ha din bil till? Vad behöver den ha för egenskaper och utrustning? Tänk över dina krav för bilen och utgå helst efter dina dagliga behov – köp alltså inte en sjusitsig bil bara för att du behöver det någon gång per år.
Skaffa dig sedan en överblick över begagnatmarknaden för biltypen du är på jakt efter. Sök på begagnatsajter på nätet för att få koll på utbud och priser. Ett tips är att du ofta kan söka efter biltypen du vill ha, utan att specificera märke eller modell. Efter lite sökande bör du snabbt kunna få en överblick över ungefär vilket pris du kommer få behöva betala.
Läs också: Bensin eller diesel?
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 32,99% (Uppdaterat november 2024).
Tips: Är du redan redo att köpa bilen? Ladda hem vårt färdiga köpekontrakt för bil här!
Finansiering av den begagnade bilen
Det är också bra om du har koll på hur du ska finansiera bilen innan du börjar provköra. Om du kan köpa bilen med dina sparade pengar är det såklart bra – men många väljer att låna pengar till större bilköp.
Traditionellt billån
Köper du bilen av en handlare kan du ofta välja att ta ett billån med bilen som säkerhet. Det kommer ofta med lite lägre ränta, men du kan sedan inte sälja bilen som du vill utan att lösa in lånet. Det krävs dessutom en kontantinsats på minst 20 procent av köpeskillingen.
Billån genom Advisa – köp privat utan kontantinsats
Men du kan också välja att ta ett privatlån för att finansiera ditt bilköp. Med ett billån genom ett privatlån slipper du både kontantinsats och pantsättning av bilen. Du kan låna till hela bilens värde utan att lånet sedan är bundet till bilen. Ska du köpa en begagnad bil av en privatperson är också ett privatlån enda möjligheten till lån, eftersom du inte kan ta ett lån med bilen som säkerhet när du köper den privat.
Läs också: Bästa elbilen – topp 10-lista
Så ansöker du om ett billån till en begagnad bil
Vill du ta ett billån till en begagnad bil kan du göra det direkt här på vår hemsida. När du söker om ett lån hos oss jämför vi 40 långivare samtidigt – för att hitta den lägsta räntan för just dig. Tjänsten är kostnadsfri och vi tar bara en kreditupplysning via UC.
Tips! Ska du finansiera din nya bil genom att sälja din gamla? Här är våra bäst tips för att sälja bil privat.
Att tänka på när du kollar på begagnade bilar
När du sedan har skaffat dig en överblick över både bilmodell och finansiering kommer vi till det roliga – att titta på bilar och provköra dem. Här har vi en liten checklista över vad du borde tänka på när du kollar på en begagnad bil.
Provkör bilen ordentligt
Självklart måste du provköra, och ta gärna en ordentlig tur för att känna in bilen ordentligt. Tänk på om körställningen passar dig och om motorn, ljudnivån och insteget passar dina behov. Testa för all del stereon – men stäng gärna av den ett tag och var uppmärksam på om du hör några ovanliga ljud från någon av bilens delar.
Checklista när du undersöker en begagnad bil
Det kan vara svårt att komma ihåg att kolla varenda del av en bil – men det kan kosta dig mycket om du missar något viktigt. Här är en checklista på det viktigaste.
- Plåt och lack – kolla bilen i dagsljus. Färgskiftningar i lacken kan tyda på att någon del av bilen är omlackerad. Kontrollera så att plåten är slät och kolla runt lister och i hjulhusen. Lyft på mattorna inne i bilen och kolla efter fukt och rost.
- Rutor – kolla efter repor och stenskott.
- Däck – kontrollera mönsterdjup och se så att inget är snedslitet.
- Strålkastare – kolla så att lampglasen inte är spruckna och så det inte finns fukt på insidan.
- Lås – kolla så att alla dörrar går att låsa och så att alla nycklar till bilen finns och fungerar.
- Under huven – kontrollera nivåer på broms-, servo- och kylarvätska. Motoroljan ska vara gyllenbrun, grått klägg är ett tecken på att det kommer in fukt i oljan.
- Stötdämpare – gunga bilen och känn hur stötdämparna reagerar och lyssna efter missljud.
- Elfunktioner – kolla så att alla varningslampor tänds när du vrider om tändningen och att de sedan släcks när du startat motorn. Kolla så alla instrument och elfunktioner fungerar. Kolla så att AC:n blåser kall luft.
Läs också: Världens dyraste bilar
Bakgrundskolla den begagnade bilen
Gör sedan om gedigen bakgrundskoll av den begagnade bilen du vill köpa. Genom att söka på registreringsnumret får du se så att säljaren verkligen äger bilen, samt vilka som ägt den tidigare. Du får också se vilka kostnader du kan räkna med för skatt och försäkring. Ibland kan du också se hur bilens servicehistorik ser ut.
Kolla serviceboken
I bilens servicebok kan du kolla så att servicebesök är gjorda vid rätt miltal och att rostskyddskontroller är gjorda. Om bilen har en kamrem – kolla så att den är bytt vid rätt milintervall.
Undersök ägaren
Ska du köpa bil privat – be om legitimation och kolla så att bilen verkligen står på personen som säljer den. Det kan också vara en bra idé att be om kvitto från säljaren från tidigare affär, eller att ringa till den förra ägaren för att få bakgrundsinformation.
Köpa begagnad bil privat eller av bilhandlare?
När du köper en begagnad bil kan du antingen köpa den hos en bilhandlare eller av en annan privatperson. Vi tycker nödvändigtvis inte att du behöver låsa dig till antingen eller, eftersom båda alternativen har sina för- och nackdelar.
Köpa begagnad bil av bilhandlare
Att köpa en begagnad bil hos en bilhandlare kan kännas som ett tryggare val eftersom det ofta kommer med en garanti. Du har därmed större chans att få ersättning om du upptäcker fel efter att köpet gått igenom. Du har också möjlighet att ta ett traditionellt billån om du köper hos en bilhandlare. Å andra sidan kan priset vara högre än om du köper bilen privat.
Köpa begagnad bil privat
Om du köper en begagnad bil privat har du fördelen att prata direkt med personen som ägt och kört bilen den senaste tiden. Du bör också få ett bättre pris än hos en handlare – men med nackdelen att några garantier sällan eller aldrig finns.
Köp och leverans
När du sedan har bestämt dig för att du vill ha bilen återstår bara själva köpet. Till att börja med – våga pruta! I bilaffärer ingår så gott som alltid en marginal för prutning, lägg ett bud eller se om du kan få till exempel vinterdäck på köpet.
Se sedan till att ni ordnar ett bra köpeavtal och få kvitto på köpet även om du köper bilen privat. Här kan du ladda hem ett köpekontrakt för bilköp mellan privatpersoner.
Betala inte bilen förrän vid leverans – och ordna med försäkringen i förväg. Det blir nämligen tråkigt om något händer på vägen hem från säljaren och du inte fixat med försäkringen ännu.
Med det hoppas vi att du har nog på fötterna för att göra smarta val i begagnatdjungeln. Lycka till med ditt bilköp!
Vanliga frågor och svar – Köpa begagnad bil
När på året ska man köpa en begagnad bil?
Ska du köpa bilen av en bilhandlare kan det vara smart att vänta till december. Många försäljare har säljmål för året och kan vara beredda att minska på vinstmarginalen för att nå upp till dessa. Dessutom är det överlag många erbjudanden och rabatter i juletider.
Ska jag köpa begagnad bil privat eller av bilhandlare?
Att köpa en begagnad bil av en bilhandlare kan vara tryggare eftersom det ofta kommer med någon form av garanti. Du har också möjlighet att ta ett traditionellt billån, men bilen är oftast dyrare. Köper du av en privatperson får du kontakt med personen som kan bilen bäst och får ofta ett lägre pris. Däremot får du ingen garanti.
Hur många mil får en begagnad bil ha gått?
Ibland hör man hur vissa sätter gränser vid 15 000 eller 20 000 mil för en begagnad bil. Och självklart sliter milen på bilen och en bil som gått 20 000 mil lär ha slitage på sina ställen. Men allt beror på bilens service, har bilen skötts om bra behöver inte ett högt miltal vara dåligt. Se serviceboken och bedöm bilens skick så går det att göra fynd även bland bilar som gått många mil.
Vilket märke ska jag köpa på en begagnad bil?
Vet du med dig att du inom några år ska sälja bilen igen kan det vara smart att välja ett populärt märke med högt andrahandsvärde, som Volvo, Volkswagen eller Toyota. Men annars är det ofta bra att leta efter den typ av bil du vill ha – snarare än att gå efter ett visst märke.
Advisa samarbetar med 40 långivare