Ordlista:

UC-score

UC-score är ett värde som påvisar din kreditvärdighet. Med ett högt värde är kreditvärdigheten hög och med ett lågt värde är kreditvärdigheten låg. UC-score beräknas med hjälp av UC:s riskprognos, som beräknas risken för att en person får en betalningsanmärkning inom 12 månader. Det presenteras på de kreditupplysningar som genomförs via Upplysningscentralen (UC). Lär dig mer om UC-score och UC:s riskprognos, vid vilka tillfällen de kan påverka din ekonomi och hur den kan förbättra dina värden.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är UC-score?

UC-score är ett värde från Upplysningscentralen (UC) som visar en privatpersons kreditvärdighet på en skala mellan 1 och 999. Ju högre nivå desto bättre. Din UC-score påverkar bland annat möjligheten att få:

  • Lån och krediter, samt storleken på dessa
  • Köp på faktura
  • Abonnemang
  • Hyreskontrakt
  • Delbetalningar

Skalan är omvänd från mätvärdet i UC:s riskprognos, vilken används för att avgöra risken för att en person får en betalningsanmärkning inom 12 månader. Riskprognosen förklaras tydligare längre ner i artikeln.

UC-score skala

UC-score presenteras på en skala mellan 1 och 999. Ju högre UC-score desto bättre kreditvärdighet.

Skalan är även indelad i fyra underkategorier för att göra det tydligare vilka nivåer som är bra och mindre bra. Ett värde på minst 559 är alltså bra UC-score.

745 – 999 Utmärkt
635 – 744 Mycket bra
559 – 634 Bra
455 – 558 Mindre bra
1 – 454 Svag

Uppdateras löpande

Eftersom UC-score är en samlad bedömning av en persons kreditvärdighet påverkas nivån av ett flertal olika faktorer. Så fort UC har uppdaterad information om en person kan därmed personens UC-score förbättras eller försämras. Exempelvis uppdateras taxerad inkomst när inkomstdeklarationen är godkänd hos Skatteverket.

Det krävs däremot inte alltid ekonomiska förändringar för att UC-score ska förbättras. Detta utifrån att även tidsaspekten påverkar nivån. När exempelvis en betalningsanmärkning, eller ett skuldsaldo, blir äldre kommer kreditvärdigheten sakta förbättras.

Här kan du läsa mer om när olika uppgifter uppdateras hos UC.

Så kan du se din UC-score

UC-score är ett mätvärde som enbart används inom tjänsten ”Kreditkollen” hos UC. Däremot går det att få liknande information via tjänsten ”Mitt Kreditbetyg” samt gratis hos andra kreditupplysningsföretag.

Kreditkollen – följ din UC-score

Kreditkollen är en tjänst som gör att du kan följa din UC-score över en längre period. Det är en abonnemangstjänst med en månadskostnad. Med abonnemang ges fri tillgång till kreditupplysningar på dig själv, överblick på aktuella lån och krediter samt möjlighet att följa utvecklingen av din UC-score. I tjänsten går det även att sätta upp sparmål och på andra sätt skapa förutsättningar för en förbättrad kreditvärdighet.

Mitt kreditbetyg – räkna ut UC-score

Mitt kreditbetyg är en tjänst som ger dig tillgång till UC Riskprognos i en vecka. För en engångskostnad visas prognosen samt faktorer som påverkar detta värde. Bland annat visas dina lån och krediter, inkomstuppgifter, eventuella betalningsanmärkningar och fastighetsinnehav.

Tjänsten visar visserligen inte UC-score men eftersom UC-score är en spegling, med omvänd skala, av UC Riskprognos kan tjänsten användas för att räkna ut UC-score.

Gratis kreditupplysning hos andra företag

Du kan inte se din UC-score via tjänster hos andra kreditupplysningsföretag. Däremot erbjuder exempelvis Creditsafe gratis kreditupplysning på dig själv via en tjänst på deras hemsida. I kreditupplysningen framgår sammanlagd kreditvärdighet samt en mängd information som ligger bakom detta betyg.  Även om upplysningsföretagen till viss del har tillgång till olika information kan en upplysning vara ett steg mot att tydligare förstå vad som påverkar din kreditvärdighet.

Vad är UC:s riskprognos för privatpersoner?

På en kreditupplysning från UC presenteras oftast UC:s riskprognos, alltså kreditrisk, på en skala mellan 0,1 och 99,9. Riskprognosen är ett sammanfattande betyg på personens kreditvärdighet och anger ”risken att en person ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader”. Ett lågt tal påvisar alltså att risken är låg att detta ska ske.

Riskprognosen beräknas både utifrån personlig information, såsom inkomst och civilstånd, samt genomsnittlig statistik utifrån Sveriges befolkning. Därmed kan exempelvis ålder och var du bor påverka nivån på din riskprognos.

Riskprognosen är beslutsunderlag för företag

Eftersom det är UC:s riskprognos som presenteras på kreditupplysningen är det detta mätverktyg som företag använder som beslutsunderlag vid en kreditbedömning. Önskar du visa din kreditvärdighet för en bank, eller annat företag, är det UC:s riskprognos som ska visas.

UC-score är alltså ett mätvärde som enbart används inom tjänsten ”Kreditkollen”. Detta för att privatpersoner tydligare ska förstå sin kreditvärdighet. Däremot speglas förändringar som sker i UC:s riskprognos direkt i en bättre eller sämre UC-score.

Så kan du förbättra din UC-score – 5 tips

Att förbättra sin UC-score kan vara nödvändigt för att exempelvis få lån till en bostad. Det är ett stort antal faktorer som vägs samman i din UC-score, men de som är enklast är påverka på egen hand är följande:

1. Se förutsättningarna

Börja med att kontrollera din UC-score på UC:s hemsida. Det kan ske via tjänsten ”Kreditkollen” som även beskrivs mer utförligt ovan. Via tjänsten får du del av all information som ligger till grund för din UC-score. Därmed blir det tydligare att se vad du kan påverka.

2. Säg upp oanvända krediter

Säg upp kreditkort och andra outnyttjade krediter. Öppna krediter, som exempelvis ett kreditkort, belastar nämligen din kreditvärdighet till dess fulla belopp oavsett om krediten används eller inte.

3. Samla lånen

Samla dina lån i ett enda större lån. I korthet innebär det att ett privatlån tecknas och att pengarna används för att lösa mindre lån, krediter och avbetalningar. Din kreditvärdighet påverkas nämligen både av total lånesumma, antal lån samt vilken slags lån det är. Ett samlingslån kan därmed både ge bättre kreditvärdighet och lägre månadskostnad.

4. Undvik betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är en av de faktorer som påverkar din kreditvärdighet allra mest. Undvik dessa genom att betala fakturor i tid. Har du svårt att betala bör du direkt kontakta företaget du är skyldig pengar för att hitta en lösning.

5. Undvik många kreditupplysningar

Enligt UC påverkar antalet kreditupplysningar en persons kreditvärdighet. Ett sätt att förbättra sin UC-Score blir därmed att försöka undvika antalet kreditupplysningar.

När du söker ett lån genom oss tas alltid bara en kreditupplysning – trots att din förfrågan skickas ut till hela 40 långivare.

6. Öka din lön

Även deklarerad inkomst är avgörande för din kreditvärdighet. Att förhandla om högre lön, eller byta arbetsplats, är två vägar till högre inkomst. För många är det däremot svårt och det är då bättre att fokusera på de faktorer som är enklare att påverka, exempelvis de som nämns ovan.

Riskbedömning hos andra kreditupplysningsföretag

UC-score är ett värde som upplysningsföretaget UC använder. Andra upplysningsföretag, som exempelvis Creditsafe och Bisnode, har därmed egna mätvärden som används när de genomför kreditbedömning på privatpersoner eller företag.

Creditsafe

För kreditbedömning av företag används ”Creditsafe Rating” och för privatpersoner används ”Creditsafe Scoring”. Dessa tjänster har därmed liknande funktion som UC-score. Scoring presenteras på en skala mellan 1 – 100 och är uppdelad i fyra intervaller. De fyra intervallerna påvisar sannolikheten att en person kommer att kunna hantera en skuld.

Läs mer: Lån med Creditsafe

Dun & Bradstreet – tidigare Bisnode

I likhet med övriga upplysningsföretag genomför Dun & Bradstreet, tidigare Bisnode, kreditbedömningar på privatpersoner och företag. Vid bedömning av en privatperson används ”Konsumentscore” och vid bedömning av företag finns flera olika mätverktyg.

Hos både Creditsafe och Bisnode kan du gratis se vilka uppgifter som kreditupplysningsföretagen har om dig samt se den sammanlagda kreditbedömningen.

Vanliga frågor och svar – UC-score

Är UC-score och UC:s riskprognos samma sak?

Nej, det är inte samma sak men deras värden påverkas av samma faktorer. UC:s riskprognos beräknar risken för att en person ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader. Detta medan UC-score är ett omvänt värde från riskprognosen och visar personens totala kreditvärdighet.

Hur ökar man sin UC-score?

Det bästa sättet att öka sin UC-score är att stänga öppna krediter, betala av lån samt samla kvarvarande lån i ett samlingslån.

Vad påverkas om jag har låg UC-score?

Ditt UC-score speglar din totala kreditvärdighet. Innan företag godkänner lån, avbetalningar och abonnemang tar de en kreditupplysning och har UC Riskprognos, och därmed även UC-score, för dåligt värde kommer de inte godkänna ansökan. 

Var kan jag se min UC-score?

Du kan se din UC-score i tjänsten ”Kreditkollen” hos UC.

Advisa samarbetar med 40 långivare

SEB logotyp
Bank Norwegian logotyp