Snabblån - spara pengar genom att välja ett långsamt lån

Ett snabblån kan kännas lockande för att lösa en ekonomiskt trängd situation, men det är sällan ett snabblån gynnar din privatekonomi i det långa loppet. Många som tar snabblån har svårt att betala tillbaka lånet när löptiden är slut och då är det lätt att hamna i det omtalade skuldfällan. Nedan kan du läsa om vad du har för alternativ när du behöver låna pengar snabbt men inte vill betala onödigt höga räntekostnader.

Undvik snabblån och välj privatlån

Vad är skillnaden mellan ett snabblån och ett privatlån?

Det finns flera skillnader mellan ett snabblån och ett privatlån. Den främsta och viktigaste anledningen är att snabblån brukar ha betydligt högre ränta än privatlån och den totala prislappen för lånet kan därför skilja sig markant.Årsräntan för snabblån kan ligga på flera hundra procent. Motsvarande siffra för privatlån brukar ligga någonstans mellan några procent upp till ett tiotal procent.

Förutom räntan skiljer sig utbetalningstiden mellan lånen. När du tar ett snabblån brukar du kunna få pengarna på kontot samma eller nästkommande bankdag. Privatlån brukar du kunna få inom 2-5 bankdagar.

Slutligen brukar återbetalningstiden för snabblån vara mycket kort, upp till ett par månader. Återbetalningstiden för privatlån brukar ligga på mellan 1-15 år beroende på storlek på lånet. Oavsett vilken avbetalningstid du har på ditt privatlån kan du alltid lösa lånet när du vill.

Vem får ta snabblån?

Kraven för att bli beviljad snabblån varierar mellan långivare. En riktlinje för vem som får ta ett snabblån är att man minst är 18 år gammal och har en årsinkomst på över 50 000 kr. Oftast behöver man även ha varit anställd i minst 6 månader och kunna styrka det med de senaste lönespecifikationerna.

Hur kan jag låna pengar snabbt utan att ta snabblån?

Ett privatlån är i de flesta fall ett bättre alternativ än ett snabblån. En vanlig missuppfattning är att det skulle ta upp till flera veckor att få svar på en privatlåneansökan. Den missuppfattningen beror troligtvis på att många blandar ihop privatlån med bolån. Faktum är att en låneansökan för privatlån vanligtvis leder till utbetalning inom 1-7 bankdagar. Det som påverkar tiden för utbetalning avgörs av bankernas krav på dig som lånetagare. De flesta vill se kopior på ditt arbetsgivarintyg och dylikt som styrker din privatekonomiska situation.

Vad finns det för alternativ till snabblån?

  • Många gånger så handlar det inte om några större belopp, då kan ett alternativ vara att låna av någon du känner.
  • Om du är rädd att inte kunna betala tillbaka ditt snabblån i tid kan ett privatlån vara ett bättre alternativ.