Snabblån - Fakta, tips och snabba alternativ | Advisa

Snabblån - Fakta, tips och snabba alternativ

Ett snabblån kan kännas lockande för att lösa en ekonomiskt trängd situation, men det är sällan ett snabblån gynnar din privatekonomi i det långa loppet. Det beror främst på snabblånets höga räntekostnader och andra dyra avgifter. Många som tar snabblån har svårt att betala tillbaka lånet när löptiden är slut och då är det lätt att hamna i det omtalade skuldfällan. I denna artikeln går vi igenom vad snabblån är och ger förslag på alternativ när du behöver låna pengar snabbt men inte vill betala onödigt höga räntekostnader.

Undvik snabblån och välj privatlån

Vad är snabblån?

Ett snabblån är ett lån utan krav på säkerhet. Typiskt för snabblån är att de rör sig om mindre lånebelopp, med snabb utbetalning men med kort återbetalningstid. Men det främsta karaktärsdraget för snabblån är dess höga ränta, årsränta för snabblån kan ligga på flera hundra procent. Totalkostnaden för ett snabblån kan därmed bli hög och om du skulle vilja förlänga återbetalningstiden är det ofta förknippat med förlängningsavgifter. Tyvärr riskerar många som tar snabblån att inte kunna betala tillbaka lånet vid löptidens slut, vilket leder till en ond ekonomisk spiral.

Självklart finns det situationer där man trots allt är i behov av att låna pengar snabbt, men vi på Advisa rekommenderar dig istället att ansöka om ett privatlån.

Snabblån eller privatlån?

Både snabblån och privatlån är en typ av blancolån, det vill säga lån utan krav på säkerhet för lånet. Precis som med snabblån kan du enkelt ansöka om privatlån online, låneansökan görs snabbt och enkelt. Däremot finns flera skillnader mellan privatlån och snabblån som smslån eller mikrolån.

Räntekostnader

Den främsta skillnaden mellan små, snabba lån och privatlån är att snabblån brukar ha betydligt högre ränta än privatlån. Eftersom ränta är kostnaden för att låna pengar innebär det att snabblån generellt sett är dyrare än privatlån. Som vi nämnde tidigare kan årsräntan för ett snabblån vara flera hundra procent, medan motsvarande siffra för privatlån brukar ligga mellan några procent upp till ett tiotal procent.

Utbetalning av lånet

En vanligt missuppfattning är att det kan ta flera veckor att få ett privatlån utbetalt. Men idag brukar du kunna få pengarna utbetalda inom 1-5 bankdagar när du fått låneansökan beviljad. Skillnaden mot snabblån som kan betalas ut samma eller nästkommande bankdag är därmed inte särskilt stor.

Återbetalningstiden

Slutligen brukar återbetalningstiden för snabblån vara mycket kort, upp till ett par månader. Återbetalningstiden för privatlån brukar ligga på mellan 1-18 år beroende på storlek på lånet. Oavsett vilken avbetalningstid du har på ditt privatlån kan du alltid lösa lånet när du vill. Skulle du vilja förlänga löptiden för ditt snabblån med kort återbetalningstid kan det vara förknippat med höga avgifter. Som alltid ska man vara noga med att läsa igenom lånevillkoren innan man tar ett lån.

Så tar du dig ur skuldfällan

Är du i behov av ett snabblån för att kunna betala dina befintliga lån är det viktigt att du börjar med att städa upp din lånesituation. Det kan låta jobbigt och komplicerat men faktum är att låneförmedlare så som Advisa gör jobbet åt dig.

Du städar upp din lånesituation genom att i ett första steg samla dina befintliga skulder och förlänga återbetalningstiden på samlingslånet så att du kommer på fötter ekonomiskt igen. Med ett lån istället för flera, och en månadskostnad du kan hantera så får du en starkare kreditvärdighet. I ett andra steg (ca 6 månader senare) kan du sedan omförhandla ditt samlingslån med förutsättningar att pressa räntan rejält, vilket också gör att du kan korta ner återbetalningstiden utan att månadsbetalningen blir för hög.

Med hjälp av ett samlingslån genom Advisa lyckades Jeanette sänka sina månadskostnader med 3150 kr, läs mer här. Jeanette vände den negativa ekonomiska spiralen genom att ersätta de många utspridda skulderna med ett samlingslån genom Advisa.

När du ansöker om lån via Advisa låter du de 38 långivare som vi samarbetar med (flest i Sverige) konkurrera om dig som kund vilket ökar du chanserna att hitta bästa möjliga lån för dig. Ansökan gör du enkelt direkt via vår hemsida och inom 1 minut har du fått svar. Låneansökan är helt gratis, du binder dig inte till något och vill du tacka ja till ett låneerbjudande är det bara att signera så får du lånet utbetalt inom några dagar.