Seniorlån - allt du behöver veta om lån senare i livet | Advisa

Seniorlån - allt du behöver veta om lån senare i livet

Ett seniorlån är ett bostadslån för den som är 58 år eller äldre, har gått i pension och äger en lågt belånad bostad. Seniorlånet finns till för att man som pensionär ska få mer pengar att röra sig med under pensionen. Man kan välja om man vill få lånet utbetalt löpande på månadsbasis eller om man vill få ett större belopp utbetalt vid ett tillfälle.

låna pengar som pensionär

Så fungerar ett seniorlån

Ett seniorlån är egentligen ett slags bostadslån där man använder pengar till att förgylla pensionärslivet. När man tar ett seniorlån lägger man bostaden som säkerhet och öppnar en checkkredit (checkkredit är ett konto med en kreditgräns som man får nyttja enligt överenskommelse med kreditgivaren) som man kan nyttja under lånets löptid. Under löptidens gång drar banken av den räntekostnad som ni kommit överens om och när tiden är slut betalar man tillbaka lånebeloppet. Det innebär att om du inte har kapital att nyttja till att betala tillbaka lånet direkt behöver du antingen ta ett nytt seniorlån eller sälja din bostad.

Att tänka på när du tar ett seniorlån

Seniorlån är ett lån med bostaden som säkerhet. Den främsta fördelen med lån med säkerhet är att man oftast får en lägre ränta på dem. För seniorlån stämmer tyvärr inte det utan där ligger räntan ett par procent över räntenivån för ett vanligt bolån. Det innebär att ett seniorlån kan bli dyrt i längden och man bör därför tänka igenom beslutet en gång extra så att man inte lånar mer än vad ekonomin tillåter.

Eftersom man betalar tillbaka ett seniorlån efter att löptiden har tagit slut behöver man ta ett nytt lån eller sälja bostaden för att kunna betala tillbaka lånet. Seniorlån kan även vara bundna under lånets löptid vilket innebär att man blir ersättningskyldig om man löser lånet i förtid. Därför är det viktigt att läsa igenom villlkoren noga innan man tar ett seniorlån så att man vet vilka villkor som gäller.

Vilka alternativ finns det till seniorlån?

Eftersom det finns vissa villkor för seniorlån som gör att de inte passar för alla som får ta dem kan det vara värt att se efter om man kan lösa situationen på annat sätt. Seniorlån är dyrare än vanliga bolån och därför kan ett annat alternativ vara att se efter om någon i din närhet kan gå i borgen och belåna din bostad. Om man istället för att betala tillbaka lånebeloppet i en klumpsumma efter löptiden är slut kan kan ett vanligt privatlån passa bättre där man betalar tillbaka månadsvis.

Bankernas benämningar på seniorlån?

  • Pensionslån
  • Seniorkapital
  • Boflex Pension
  • Hypotekspension
  • Leva livet-lån
  • Bolån 60+