Ordlista:

Samlingslån – sänk månadskostnaden och bli skuldfri snabbare

Här hjälper vi dig med att samla dina gamla lån och krediter i ett samlingslån. Du ansöker smidigt i formuläret genom att att välja "Ja – jag vill lösa befintliga krediter".

Vad kostar samlingslån?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för samlingslån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter i formuläret och kom smidigt igång!

Fördelar med samlingslån

  • Samla flera lån till ett
  • Sänk räntan
  • Få en bättre överblick över ekonomin

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller samlingslån lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Vill du veta mer om samlingslån så förklarar vi allt som du behöver veta i texten nedan. Du kan självklart även kontakta oss via telefon eller mejl.

Så fungerar samlingslån
1. Fyll i dina uppgifter
2. Välj det bästa förslaget
3. Få samlingslånet utbetalt
Ansök smidigt på nytt med tidigare uppgifter
Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Validering
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Validering
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Om du dras med många dyra smålån och krediter, tjänar du i regel alltid på att samla alla dina lån till ett enda. Här förklarar vi varför och hur du gör för att ansöka om ett samlingslån.

Ett samlingslån är precis vad det låter som – du bakar ihop dina mindre lån till ett större som ger dig bättre räntevillkor. Ett lån är enklare att hålla reda på och förutom räntekostnaderna sänker du även dina avgifter och administrationskostnader. Oavsett om du hamnat i ekonomisk knipa eller bara vill ha en mer förmånlig lånesituation, är det nästan alltid värt att ta ett större lån som täcker alla övriga.

Om du inte har möjlighet att låna mot en säkerhet – vilket alltid innebär bättre ränta – är ett privatlån det vanligaste alternativet. Räntan på privatlån är generellt högre än på exempelvis bolån (åtminstone i dagsläget), men har betydligt bättre villkor än krediter, sms-lån, inkassoskulder och liknande. Pengarna du tjänar in på den sänkta räntan kan du använda till att amortera extra på lånet, vilket ger dig ännu lägre räntekostnader och leder till att du blir skuldfri snabbare.

illustration av ett samlingslån där två pusselbitar sätts ihop

Kan jag inte få ett förmånligt samlingslån hos min egen bank?

Det är helt klart värt att testa, men sanningen är att traditionella banker är mycket svårare att få lån hos då kraven på dig som låntagare är betydligt striktare. För att få ett förmånligt lån från en storbank behöver du ha en fast inkomst och helst hög kreditvärdighet. Men behovet av ett samlingslån beror ofta på ekonomisk obalans, vilket storbankerna ser som ett stort minus. Ett smart sätt att jämföra stora och små banker samtidigt är att göra en ansökan genom en låneförmedlare så som Advisa.

Vilka är skälen till att få avslag?

För låg inkomst för att få låna, betalningsanmärkningar, skulder som överstiger inkomster och för många kreditupplysningar är de vanligaste anledningarna till att du nekas ett samlingslån. Kan du bocka av hela listan är chanserna att få låna små. Vissa banker och långivare kan eventuellt ge dig ett erbjudande ändå, men troligen till en ränta du ändå inte tjänar på. Erbjuds du ett samlingslån med en ränta på samma nivå som snitträntan på dina befintliga lån är det en bra idé att samla lånen ändå. Det beror på att du stärker din kreditvärdighet när du minskar antalet lån. Det gör att du några månader efter att du samlat lånen kommer kunna omförhandla räntan på samlingslånet vilket ofta resulterar i en rejäl räntesänkning.

Hur påverkar kreditbetyget mina chanser till ett samlingslån?

Varje gång du köper något på nätet eller ansöker om ett lån tas en kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC). För många under kort tid leder till försämrad kreditvärdighet, eftersom det är en signal på att din ekonomi är i obalans. Ju sämre kreditvärdighet du har, desto högre blir räntan på ditt samlingslån. Lyckligtvis är kreditvärdigheten det som är lättast att åtgärda, bara du har lite tålamod.

Du kan förbättra din kreditvärdighet genom att:

  • Minimera antalet nya kreditförfrågningar medan du väntar ut dina befintliga (som ligger kvar hos UC ett år)
  • Säga upp gamla krediter och betala av kreditskulder
  • Vänta ut befintliga betalningsanmärkningar
  • Visa upp en förbättrad ekonomi, exempelvis i form av höjd lön

Hur ansöker jag om ett samlingslån utan att det påverkar min kreditvärdighet?

Om du dragit på dig flera dyra smålån med hög ränta och har svårt att få ekonomin att gå ihop, är ett försämrat kreditbetyg det sista du behöver. Eftersom banken gör en kreditupplysning när du ansöker om ett samlingslån, blir det ett moment 22. Sättet att kringgå detta är att använda en låneförmedlingstjänst som Advisa för skuldfinansiering. När du ansöker om att samla dina lån genom oss, delar 40 långivare på samma kreditupplysning, vilket inte påverkar ditt kreditbetyg nämnvärt. Dessutom är det ett effektivt sätt att få ner räntan, då bankerna tjänar på att ha dig som kund och tvingas konkurrera om dig.

Jag fick ett samlingslån. Nu då?

När du beviljats ett samlingslån har du goda chanser att snabbt förbättra din ekonomi om du sköter dina kort rätt. Här är tre bra tips att ha i bakhuvudet:

Amortera mera

Förbättrad ränta märks snabbt i plånboken. Lägg så mycket du kan av pengarna du får över på att sänka lånet ytterligare. Ju mer du betalar av, desto lägre blir räntan.

Undvik nya skulder och kreditupplysningar

Minimera onödig shopping och välj aldrig avbetalning (kredit) när du väl handlar något. Det innebär nämligen nya kreditupplysningar och nya skulder.

Starta ett sparkonto

Förutom att amortera, kan du även starta ett sparkonto där du sätter av pengar till oförutsedda utgifter. Välj ett där dina pengar ger bra sparränta och rör bara kontot om du absolut måste. Många bäckar små är en bättre investering än man kan tro.

Vanliga frågor och svar

Är samlingslån bra?
Samlingslån är bra för dig som har flera lån och krediter. Ofta går det att samla dessa till en lägre ränta. Genom oss skickas din förfrågan om samlingslån ut till 40 banker och långivare samtidigt, så att du kan få så bra ränta som möjligt.  Du får också en tydligare överblick på din ekonomi när du endast har en faktura att betala varje månad istället för flera.
Vad krävs för att ta ett samlingslån?
För att söka om ett samlingslån hos oss ska du ha fyllt 18 år, varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år och ha en månadsinkomst på minst 8 400 kronor. Du får heller inte ha haft en aktiv skuld hos Kronofogden de senaste 6 månaderna. 
Hur kan jag få ett bra samlingslån?
Genom att jämföra många banker och långivare med varandra kan du pressa ner räntan. Genom en ansökan hos oss skickas din ansökan ut till många banker samtidigt, med bara en (1) kreditupplysning hos UC.
Vad är ett samlingslån?
Samlingslån kallas också ibland hopbakslån och det innebär att man samlar befintliga, mindre lån till ett större med en lägre ränta. Förutom att du kan spara pengar med ett samlingslån upplever de flesta att man får bättre överblick över sin ekonomi med ett samlingslån. Du kanske känner igen begreppet från det populära programmet Lyxfällan, där de medverkande ofta får ordning på sin ekonomi med ett samlingslån. Banken föredrar ett lån istället för flera utspridda och kan därför erbjuda en bättre ränta. 

Vad säger våra kunder?