Låna pengar:
Studentlån – så kan du ta lån som student
Som student har du ofta en begränsad inkomst och det kan därför vara svårare för dig att få ett lån. Men det betyder inte att lån för studenter är omöjligt. Här går vi igenom vilka alternativ för studentlån som finns – och vilka fällor du bör undvika.
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Vad är studentlån?
Studentlån ska inte förväxlas med det studielån som ges från CSN. Det är ett statligt lån för dina studier – medan ett studentlån är ett privatlån som en student tagit. Lånet är precis som ett vanligt privatlån och kan användas till vad som helst, kanske till en ny tvättmaskin, en bil eller en renovering. Det är också vanligt som student att ta ett körkortslån.
Kan man få lån som student?
Huruvida du blir beviljad ett lån eller inte styrs till stor del av dina ekonomiska förutsättningar, det som på bankspråk kallas för kreditvärdighet och betalningsförmåga. Däribland finns ett visst krav på inkomst, samtidigt som långivarna ser till hela din situation med nuvarande tillgångar och skulder.
Ser de att du har en stabil ekonomi med en bra betalningsförmåga gör det ingen skillnad att du är student – du kan få ett lån ändå.
Vad finns det för krav för ett studentlån?
Trots att du kanske har begränsad ekonomi som student är det alltså på inga sätt omöjligt att få låna pengar som student. För att kunna hitta det bästa lånet bland våra 40 partners krävs det endast att du uppfyller våra grundkrav:
- Du ska vara minst 18 år gammal
- Du ska ha varit folkbokförd i Sverige i minst 12 månader
- Du får inte ha några skulder hos Kronofogden
- Du måste ha en månadsinkomst på minst 8 400
Det som kan vara svårt för en student är såklart inkomstkravet, då studielån inte räknas som inkomst. Men har du ett extrajobb vid sidan av dina studier som gör att du når upp till minimikravet är det möjligt för dig att söka ett lån genom oss.
Uppfyller du kraven? Ansök direkt i formuläret så jämför vi lån åt dig och hittar det bästa för just dig
Så går det till att ta lån som student
Att jämföra studentlån via oss är smidigt eftersom vi gör det mesta av jobbet åt dig. Så här går det till, från ansökan tills dess att du sitter med ett bra erbjudande i knät:
1. Skicka in din låneansökan
Din låneansökan fyller du i här vårt formulär på bara ett par minuter. Du fyller i hur mycket du önskar låna ihop med dina personliga uppgifter. När du skickat i väg den är vi sedan klara att ta över.
2. Vänta in erbjudanden och hitta det bästa
När du skickat in din ansökan tar vi den vidare till alla våra 40 partners med bara en kreditupplysning via UC. Alla får då chansen att ge dig ett erbjudande. Dina första svar kommer in efter bara ett par minuter och efter 24 timmar har samtliga svarat.
Då kan du enkelt ta ställning och se vilken långivare som ger dig lägst ränta och som du vill ta ett lån hos.
3. Signering och utbetalning
Sedan återstår bara att du ska skriva på lånet och få det utbetalt. Signering sker smidigt med BankID och sedan kan du ha pengarna på ditt bankkonto efter bara 2-3 dagar. Vill du få hjälp med någon del av processen finns alltid våra kunniga medarbetare här för att hjälpa dig på traven.
Hur ser räntan på studentlån ut?
Det går på förhand inte att säga vilken ränta du kommer få på ditt studentlån. Räntan sätts nämligen individuellt och baseras på det vi nämnt tidigare – din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Ju bättre ekonomi du har, desto säkrare tycker bankerna det är att låna ut pengar till dig. Då kan de erbjuda dig bättre villkor.
Långivare riktar sig till olika typer av kunder och alla gör sin bedömning olika. Därför är det säkraste sättet att få så låg ränta som möjligt att kolla med många långivare innan du lånar.
Viktigt att jämföra lån som student
Att jämföra lån blir extra viktigt som student eftersom du kanske inte har samma ekonomiska förutsättningar som någon som haft ett fast heltidsjobb under många år. Vissa långivare kommer kanske att dra sig för att låna ut pengar till dig – medan vissa kommer att erbjuda dig ett lån till en högre ränta.
Därför är det centralt att du jämför många långivare samtidigt innan du tar ett studentlån – så att du hittar det bästa och billigaste lånet för just dig.
Läs också: Vad kostar det att ta studenten?
Lån för studenter utan inkomst? Fällorna att undvika
Du ska undvika att ta ett lån som du inte kan betala tillbaka. Det kan finnas snabblångivare på nätet som har låga krav på din inkomst som låntagare – men dessa är oftast förknippade med väldigt hög ränta.
SMS-lån för studenter – inte att föredra
Ett exempel är det som kallas för SMS-lån, och som är ett mindre lån med snabb utbetalning. Att ta ett sådant som student när plånboken ekar tom kan verka lockande – men det kommer bara sätta dig i en ännu värre ekonomisk sits framöver.
Är du student utan inkomst – ta studielån
Om du är student utan inkomst och behöver pengar bör du såklart allra först titta på att söka fullt studielån, alltså CSN:s studiestöd.
Om det inte räcker till kan du ibland söka tilläggslån hos CSN – eller andra bidrag, till exempel bostadsbidrag. Men undvik snabblånen som student utan inkomst.
Hur får man lägre ränta på studentlånet?
När du söker ett lån så tittar långivaren på din kreditupplysning, där relevanta uppgifter om din ekonomi sammanställs. Vissa saker av dem kan du påverka i positiv bemärkelse – för att öka dina chanser till ett lån till lägre ränta. Här är fyra tips:
1. Undvik många kreditupplysningar
När du tar en kreditupplysning dyker det upp hos UC, men de kan under de första månaderna inte se om du tagit lånet eller avbetalningen du sökt för. Att ha många, färska kreditupplysningar på ditt namn kan därför göra att det ser ut som du tagit mängder med lån den senaste tiden. Försök att undvika detta.
Vi kan i stället hjälpa dig med att nå ut till mängder med långivare – med bara en kreditupplysning via UC.
2. Städa upp i din ekonomi
Har du några mindre avbetalningar som du skulle kunna lösa är det bra att göra det innan du söker om ett lån. Samma sak gäller ett kreditkort du inte använder eller annan form av kontokredit – säg upp dessa innan du söker ett lån så belastar de inte din kreditprövning.
3. Ta hjälp av en medlåntagare
Kanske har du som student en snäll förälder som kan tänka sig att hjälpa dig med det ekonomiska? Då kan din mamma eller pappa – eller någon helt annan – stå som medsökande på ditt lån. Det betyder att den personer delar betalningsansvaret med dig, vilket innebär en extra trygghet för långivaren som kan ge dig lägre ränta.
4. Jämför alltid – och samla de lån du har
Den sista punkten känns det som att vi nämnt ett par gånger – men det tål att upprepas. Du har alltid bäst chans hitta din lägst möjliga ränta på ett lån genom att jämföra långivare. Hur ska du annars veta att du får bra villkor?
Har du redan i dag befintliga lån kan du också passa på att samla dessa för en lägre samlad ränta och månadskostnad. Det hjälper vi dig med i din ansökan.
Lån till utbildning och lån till studier
Är du i en situation där du vill vidareutbilda dig vid sidan av det jobb du har i dag? Många utbildningar kostar mycket pengar och det är inte alla som godtas av CSN. Därför är det vanligt att ta ett lån till utbildning.
Lån till studier – en investering för framtiden
Eftersom blancolån går att använda till vad du vill går det fint att använda dessa pengar till att finansiera en utbildning. Du ska såklart bara ta lån om du behöver – men att låna till utbildning tycker vi är bland de bästa lånen du kan ta, eftersom du investerar i dig själv och i din framtid.
Om utbildningen leder till ett välbetalt jobb som du tycker om kommer lånet att betala av sig flera gånger om.
Bolån som student
Precis som med alla lån sätter banken krav på din ekonomi och inkomst även för bolån. Här är dessutom kraven högre – eftersom det handlar om större belopp än ett privatlån. Du måste också ha 15 % av bostadens värde i kontantinsats, vilket kan vara svårt att spara ihop till som student.
Vanligt att ta hjälp av förälder för bolån som student
Det är därför vanligt som student att ta hjälp av sina föräldrar för bolånet. Det innebär att de går in som medlåntagare för att få igenom bolånet, och i vissa fall också blir delägare till bostaden. Det beror på vilket upplägg ni själva kommer överens om – se bara till att ha allt nedpräntat på ett avtal och ta hjälp av banken eller en jurist i fall ni behöver.
Sammanfattning – tänk på detta innan du tar ett studentlån
Som student är det ofta tufft ekonomiskt och det är inte sällan som det blir snabbnudlar och makaroner större delen av månaden. Självklart kan man i vissa fall behöva ett lån för att få råd med vissa oväntade utgifter eller för att klara av en utbildning, men tänk på dessa saker innan:
- Låna inte mer än du har råd att betala tillbaka
- Låna inte till “onödiga” saker som att shoppa kläder eller skor
- Spara i stället mer om du kan – se våra tips för att spara pengar
- Jämför alltid långivare innan du lånar
Flera år som ekonomi- och näringslivsreporter har gett Povel ett fundament för att leverera lättbegripliga texter inom privatekonomi här på Advisa.se.
Vanliga frågor och svar – Studentlån
Hur mycket får man låna som student?
Det bestäms individuellt och beror på dina ekonomiska förutsättningar. Men genom oss kan du söka och jämföra lån mellan 5 000 och 600 000 kronor.
Kan man ta lån om man studerar?
Ja, förutom att du kan du ofta som student kan ta studielån kan det också vara möjligt för dig att söka om ett privatlån, så länge du uppfyller våra grundkrav för att kunna ta ett lån.
Vart kan man låna pengar som student?
Vill du ta ett studentlån utan säkerhet för att finansiera dina studier, ett körkort eller något helt annat kan du söka om det genom oss. Då jämför vi 40 långivare för att hitta den som erbjuda dig den bästa räntan.
Kan man låna pengar till en utbildning?
Om du behöver låna pengar för att finansiera en utbildning är det fullt möjligt att göra det genom oss. Många privata utbildningar kan kosta mycket pengar och ett lån är ett vanligt sätt att finansiera dem på.
Advisa samarbetar med 40 långivare