Ta studenten på budget – 7 tips för att hålla nere kostnaderna

studentflak

Att ta studenten är ingen billig historia. Enligt en rapport från Svensk Handel landade kostnaderna kring at ta studenten på i genomsnitt 16 500 kronor. Och det har blivit ännu dyrare de senaste åren. Specialdesignade studentmössor, limousiner och inhyrd fotograf gör att pengarna rasslar iväg.

Men det behöver inte bli så dyrt! Med lite framförhållning och smarta val kan du hålla nere kostnaderna och samtidigt ge studenten lyckliga dar.

Här är några handfasta tips på hur du kan få en fantastisk student men ändå hålla nere utgifterna:

1. Kläder

 • Kostymer, skjortor, slipsar och skor, balklänning, festklänning och studentklänning, smycken, väskor och handskar – om du köper allting nytt blir kostnaderna enorma.
 • Välj i stället att köpa second hand, hyr, leta i garderoben eller låna det du behöver. På Tradera och Blocket kan du hitta studentkläder som bara varit använda en gång.
 • Och om du köper nytt – välj plagg som du även kan använda i många andra sammanhang framöver.

2. Styling, håruppsättning, fotograf

 • Ta hjälp av vänner och släktingar i stället för att anlita någon. Resultatet blir ofta minst lika bra och du sparar stora summor.

3. Studentfesten/studentskivan

 • Hoppa över middagarna och kom till efterfesterna i stället.
 • Om du ordnar egen studentfest: mejla inbjudningskorten och laga maten själv. Dekorera med ballonger i stället för blommor.

4. Transport

 • Strunta i den flashiga limousinen och ta cykeln till studentbalen. Eller be en bekant vara chaufför.
 • Lägg ned lite tid på att hitta ett prisvärt studentflak till klassen. Kostnaderna kan variera mycket.

5. Studentskylten

 • Gör en egen skylt! Om ni gör den själva i familjen blir den så mycket mer personlig än om ni beställer den.

6. Studentmottagningen

 • Håll mottagningen hemma eller låna lokal i bostadsrättsföreningen. Bjud gästerna på en hemmagjord gryta i stället för catering, eller ha knytkalas.

7. Presenter till studentkamrater och lärare

 • Skriv minnesvärda kort i stället för att ge dyra saker. Några personligt skrivna rader blir ofta ett dyrbarare minne för mottagaren än en inköpt pryl.

Det viktigaste av allt: studenten är en stor milstolpe i livet, så glöm inte att ha kul!

Glad student!

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

 • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
 • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
 • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?