Skuldfällan – När plus blir minus

Oroligt par ser över deras räkningar

Det är otroligt lätt att skaffa sig skulder. Lockelsen efter saker och upplevelser finns där omkring oss hela tiden. Vi uppmuntras från alla håll till att konsumera, man kan knappt sticka näsan utanför ytterdörren utan att mötas av reklam.

Räntefritt första sex månaderna! Och den gamla 36 tums-teven där hemma hade verkligen gjort sitt. Så liten skärm, det kändes som att sitta och titta på en sardinburk. Dessutom började fjärrisen ge upp. Det var verkligen dags för en ny teve. Och vi jämför oss ofta med andra: om grannarna kan köpa ny båt borde väl vi få göra det också? Eller i alla fall köpa en gasolgrill till altanen.

Att sedan badrumsrenoveringen gick på nästan dubbelt så mycket som man hade räknat med var ju inte något man kunde förutse.

Och vardagen. Den kostar. Med mat och räkningar och vinet till middagen och nya kläder till skolstarten. Pengarna rinner iväg. Det går inte att få lönen att räcka till allt.

Skulder kan ramla in på olika sätt. Ibland är det en stor utgift som vi direkt inser att vi kommer att behöva ta lån för att klara. Men ännu oftare är det som att skulderna liksom smyger sig på, obemärkta. Ett litet lån här, en avbetalning där, ett kreditkort som utnyttjats lite väl mycket. Plötsligt står man där och har inte längre balans i ekonomin.

Ur askan i elden

Skulder har en otrevlig förmåga att växa om man inte gör något åt dem. Räntor och avgifter kan vara stora utgifter varje månad och ibland känns det som att man betalar och betalar utan att skulden för den skull krymper. Tröstlöst, minst sagt.

Om du hör till dem som har tagit lån för att betala lånen ska du veta att du inte är ensam. Det är många som tänker att det ska funka som en tillfällig lösning, men oftast blir det bara värre.

Mot bättre tider

Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut, finns det möjligheter att förbättra den. Om du har lån och skulder kan vi på Advisa hjälpa dig med att samla dem och därigenom har du möjlighet att få ned kostnaderna för räntor och avgifter.

En annan sak vi kan hjälpa dig med just nu, är att förändra ditt beteende kring pengar och lån.

Jag är terapeut och är specialiserad på hur pengar påverkar oss. Jag vet hur vi både kan må bättre och få mer i plånboken.

För att kunna komma tillrätta med dina lån och skulder både på kort och lång sikt, är det till hjälp att förstå vad som har lett fram till din nuvarande situation och att också få konkreta verktyg för att kunna göra andra val i framtiden. Allt det har du möjlighet att få, helt gratis, genom att ansöka här.

Hoppas vi ses!

Varma hälsningar,

Karin

 

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

2 kommentarer

 1. Hej en fråga kan man få ett lån för att betala av kronis helt och hållet och sen betala av er Mvh lena

  1. Hej Lena,

   Ja, du kan ansöka om ett så kallat ”omstartslån” genom Advisa. Du gör det genom att fylla i formuläret på advisa.se eller ringa 0770-175050
   Lycka till!

   Mvh,

   Josef

Lämna ett svar