Så lärde sig Filippa hantera sitt shoppingberoende

terapisamtal

I Må Bättre-projektet bjuder vi personer på terapisamtal för hjälp mot osunt shoppingbeteende och/eller privatekonomisk ångest. Här kan du läsa Filippas berättelse.

Det kom tidigare i år ett mejl till Advisa:

Hej!
Jag skulle gärna vilja vara med i ert Må bättre-projekt (med fokus på privatekonomi). Jag känner att jag, i det läge jag är nu i livet, står och balanserar och har svårt att hantera min ekonomi och lust att handla. Det kvittar liksom att jag tjänar bra, pengarna är oftast slut innan månaden är över ändå.
Svårast att motstå är alla dessa reor (att få en kick av att jag har handlat bra saker billigt). Kickarna klingar också av fortare och fortare-som om jag aldrig blir nöjd (jag ska bara köpa denna prylen också, sedan ska jag hålla i pengarna).
En annan (konstig) sida av saken är att det känns avigt att ha pengar kvar på kontot. På något omvänt sätt får jag ångest av det.
Mvh Filippa

Advisa bestämde sig för att hjälpa Filippa och erbjöd henne två gratis sessioner med terapeuten Karin Nordlander. Första gången de pratades vid var i början av sommaren och andra gången i september. På bara ett par månader hade Filippa lyckats att helt vända sin situation och förändra sina beteendemönster. Hur gick det till?

Advisa valde att fråga henne:

I ditt brev berättade du att du hade svårt att hantera din ekonomi. Hur mådde du då?

Ärligt talat skämdes jag en hel del för att jag inte hade så värst bra koll på min ekonomi. Jag menar, jag har ett intellektuellt krävande jobb, är mamma, har bil och hus, men kan inte hålla i mina pengar. Sedan var det jobbigt att vardagen alltmer började präglas av suget efter kickarna av att  få göra ”det goda köpet”, både via internet eller på plats i ett köpcentrum.

Vad var det som fick dig att ta steget och be advisa om hjälp?

Jag kände att jag stod och balanserade och märkte att jag till och med började mörka att jag gjort vissa inköp för min man. Det kändes inte ok eftersom vi vanligtvis kan tala om allt. Jag googlade lite om köpberoende och fick upp erbjudandet från Advisa.

Hur upplevde du terapisamtalen?

Avslappnade, respektfulla och givande.

Vilka förändringar gjorde du I din vardag?

Jag fick rådet, att efter alla räkningar var betalade och pengar var insatta på matkontot, att sätta undan allt utom 2000 kr på ett sparkonto. Sedan skulle jag bara få köpa det jag behövde för att överleva tex endast köpa den mat jag verkligen behöver och ska använda (inte falla för 3 för 2 eller röda prislappar) eller bara köpa en ny BH om mina egna gått sönder.

Vad var det som gjorde att du kunde göra dessa förändringar?

Att jag verkligen ville ha en förändring. Jag tyckte inte det var kul att hela tiden undra varför kontot var tomt en vecka innan lön eller vara fast under tvånget att åka till ett köpcentrum varje ledig helg. Hur meningsfullt är det?!

Har dina nära och kära märkt någon skillnad?

Enligt min man, var jag sur och tvär i början av experimentet, men nu så är jag inte lika mycket upp och ner i humöret eller tvungen att åka och shoppa. Han har till och med blivit taggad att testa denna metod själv, så nu kör vi tillsammans fram till jul!

Själv märker jag att jag nästan tappat intresset helt för att handla i affär. Jag ser liksom inte meningen med att gå omkring och handla längre, vilket förstås är himla befriande. Däremot är det fortfarande är svårt att hålla sig borta från favoritsidorna och erbjudanden på nätet.

Har du något tips till andra som befinner sig I liknande situationer?

  • Bestäm dig för hur lång tid du ska testa, tex 3 månader och håll fast vid det. För kort tid ger troligtvis inte någon bestående förändring, så ge det ett par månader.
  • Var snäll mot dig själv. Återfall är normalt – det är bara att börja om igen nästkommande dag.
  • Försök hitta något annat som ger dig energi och kickar. För mig blev skogspromenader och att träffa vänner ett bra substitut. Det var inte lätt i början, men efter ett par veckor flöt det på lite lättare.
  • Våga be om hjälp!

Tack till Filippa för att du delat din berättelse. Stort grattis att du lyckats!

OBS: Det är inte Filippa på bilden.

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?