Ny gratistjänst hjälper dig att räkna ut vinstskatten

Skakar hand med mäklare över kontrakt.

 

När du säljer en bostad och gör vinst måste du betala vinstskatt. Men att fylla i deklarationen rätt är bevisligen inte helt enkelt. Nu introducerar Skatteverket tre nya gratistjänster som räknar ut de korrekta beloppen åt dig.

Det är lätt att göra misstag när du ska deklarera vinstskatten på en bostadsförsäljning eller ansöka om uppskov. Att sälja en bostad är inget man gör ofta och osäkerheten kring vad som egentligen gäller är stor bland svenskarna.

– Bostadsförsäljning är ett av de områden i deklarationen där det görs mest fel. Reglerna är knepiga och svåra att tillämpa, i kombination med att de flesta människor inte är särskilt duktiga på att spara kvitton och underlag, säger Johan Schaumann, deklarationsexpert på Skatteverket, till Expressen.

Preliminära beräkningar på minuten


Skatteverket har tre nya tjänster – en för att räkna ut ungefärlig vinstskatt eller förlust, en för att beräkna uppskov och en för att sammanställa förbättringsuppgifter. Genom att fylla i ett fåtal uppgifter rörande din bostadsförsäljning, räknas de korrekta – om än preliminära – beloppen ut direkt. Uppgifterna för du sedan över till rätt kolumn i deklarationen.  

Att betala direkt är säkrast …


Det kan vara bekvämt att skjuta upp vinstskatten, men samtidigt förlorar du pengar när räntan börjar ticka. När du sålt en bostad har du oftast ett underskott på slutskatten som överstiger 30 000 kronor. För att undvika räntan måste du betala in vinstskatten till ditt skattekonto innan 13 februari.

– Det är lätt att både sätta in och ta ut pengar från kontot. Räntan är inte så hög så man behöver inte känna någon panik över att betala in men den är ändå lite högre än du kan få om du har pengarna på ett sparkonto, förklarar Christina Söderberg på Compricer för Expressen.

… men uppskov är smidigt om du vill investera i en ny bostad

Om du behöver pengarna, exempelvis för att ha råd med en ny bostad, har du rätt att göra uppskov på vinstskatten. Här är det viktigt att du gör alla avdrag du har rätt till, så vinsten inte blir större än nödvändigt. Var också medveten om att uppskov kan innebära stora räntekostnader på sikt och att du får en skatteskuld som måste betalas framöver.

Om du redan använt upp pengarna, kan du faktiskt tjäna på att ta ett lån för att betala in skatten istället för att betala uppskovsräntan. Genom Advisa kan du jämföra räntevillkor och erbjudanden från över 20 banker och långivare samtidigt. Du binder inte upp dig på något och alla långivare delar på samma kreditupplysning. Läs mer här.

Fakta om vinstskatt vid bostadsförsäljning:

  • Din vinst eller förlust räknas samman med dina övriga inkomster och utgifter i deklarationen
  • Överskatt av kapital beskattas med statlig skatt på 30 %
  • Du skattar endast på 22/30 av din vinst och du har rätt att göra avdrag för bland annat mäklararvoden och renoveringar i samband med försäljningen

 

 

 

 

banner
Dela

Lämna ett svar