Karensdagen försvinner – så påverkas du

I samband med årsskiftet försvann den karensdag som tidigare gällde om man blev sjuk och stannade hemma från jobbet. Istället har karensdagen blivit ersatt med ett karensavdrag. En riktigt god nyhet för den som arbetar skift eller färre, men långa arbetspass, särskilt inför stundande förkylningstider och ”vabbruari”.

Vad innebär förändringen för dig?

Innan årsskiftet gällde att en karensdag drogs av på lönen den första dagen du sjukskrev dig från jobbet. Arbetsgivaren drog då av lön för ett helt arbetspass, oavsett hur långt arbetspasset var. Det innebär att den som jobbar skiftpass (ofta längre pass men färre tillfällen / vecka) har drabbats hårt av karensdagen. Procentuellt sätt har nämligen en större del av inkomsten försvunnit på grund av karensdagen, jämfört med en person som jobbar kontorstider 8 – 17 fem dagar i veckan.

Men sedan 1 januari 2019 är karensdagen borttagen och har istället ersatts av ett karensavdrag. Avdraget innebär att arbetsgivaren betalar sjuklön redan från dag 1 på sjukskrivningen istället för från dag 2 som gällde tidigare. Därefter dras en femtedel av sjuklönen för en genomsnittlig arbetsvecka bort. På så vis blir det procentuellt samma avdrag för alla, oavsett hur dina arbetspass ser ut. För den som jobbar kontorstider blir det oftast ingen skillnad på lönen från tidigare (eftersom det då försvann ett helt arbetspass av veckans fem möjliga, det vill säga en femtedel). Men för den som jobbar skift blir skillnaden desto större. IF Metall har räknat ut att sjukskrivning från ett 12-timmarsskift med det nya karensavdraget innebär 7,2 timmars avdrag från lönen (istället för 12 timmar som tidigare).

Källor:

https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/nytt-karenssystem-efter-nyar-gynnar-skiftarbetare/

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?