Karensdagen försvinner – så påverkas du

I bakgrunden syns en person ligger på soffan, under en filt med varma sockor. I förgruden syns näsdukar och en medicinflaska.

I samband med årsskiftet försvann den karensdag som tidigare gällde om man blev sjuk och stannade hemma från jobbet. Istället har karensdagen blivit ersatt med ett karensavdrag. En riktigt god nyhet för den som arbetar skift eller färre, men långa arbetspass, särskilt inför stundande förkylningstider och ”vabbruari”.

Vad innebär förändringen för dig?

Innan årsskiftet gällde att en karensdag drogs av på lönen den första dagen du sjukskrev dig från jobbet. Arbetsgivaren drog då av lön för ett helt arbetspass, oavsett hur långt arbetspasset var. Det innebär att den som jobbar skiftpass (ofta längre pass men färre tillfällen / vecka) har drabbats hårt av karensdagen. Procentuellt sätt har nämligen en större del av inkomsten försvunnit på grund av karensdagen, jämfört med en person som jobbar kontorstider 8 – 17 fem dagar i veckan.

Men sedan 1 januari 2019 är karensdagen borttagen och har istället ersatts av ett karensavdrag. Avdraget innebär att arbetsgivaren betalar sjuklön redan från dag 1 på sjukskrivningen istället för från dag 2 som gällde tidigare. Därefter dras en femtedel av sjuklönen för en genomsnittlig arbetsvecka bort. På så vis blir det procentuellt samma avdrag för alla, oavsett hur dina arbetspass ser ut. För den som jobbar kontorstider blir det oftast ingen skillnad på lönen från tidigare (eftersom det då försvann ett helt arbetspass av veckans fem möjliga, det vill säga en femtedel). Men för den som jobbar skift blir skillnaden desto större. IF Metall har räknat ut att sjukskrivning från ett 12-timmarsskift med det nya karensavdraget innebär 7,2 timmars avdrag från lönen (istället för 12 timmar som tidigare).

Källor:

https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/nytt-karenssystem-efter-nyar-gynnar-skiftarbetare/

banner
Dela

Lämna ett svar