Ett fortsatt handelskrig – 6 tips för ditt fondsparande

börsmarknad

Handelskriget mellan USA och Kina verkar inte luckras upp inom snar framtid och i Sverige kan vi känna av dess effekter. Här ges 6 tips kring hur du ska tänka i ditt sparande.

Börsmarknaden har varit fortsatt svajig den närmsta tiden. Orsakerna handlar främst om det handelskrig som pågår mellan USA och Kina. Hot från Donald Trump har innefattat nya tullar på kinesiska varor. Kina svarade med att uppmana statliga bolag till att sluta köpa amerikanska jordbruksprodukter.

En annan orsak gäller ett handelshinder som Japan satt upp mot Sydkorea. Japan har tagit bort Sydkorea från sin ”vita lista” vilket innebär att landet inte längre anses som en handelspartner att föredra. Även om börsmarknanden inte går att kontrollera så finns det saker du kan göra för ditt eget sparande.

1. Ta kontroll över dina aktier

Kontrollera om de bolag dina aktier befinner sig i påverkas av handelskriget. Rådande konflikter i omvärlden påverkar de bolag vars verksamhet sysslar med export, bolag som exporterar till Kina exempelvis.

Råd är att satsa på mindre konjunkturkänsliga bolag och mer på diverse investmentbolag och konsumentnära bolag som bland annat dagligvaruhandeln, läkemedelsbolag och fastighetsbolag, exempelvis H&M. Om du blir väldigt stressad över en potentiell risk för att ditt sparande halveras i värde kan det vara en bra idé att trappa ner på dina fonder och aktier. Hur mycket risk du vågar ta är högst personligt. Du kan alltid flytta om, sälja av och/eller byta bolag.

2. Börsen nu och imorgon

Börsen har och kommer alltid ha sina upp- och nedgångar. Det som är viktigt att komma ihåg är att en långsiktig sparare inte behöver känna sig stressad över den rådande situationen. Den kortsiktiga spararen bör se över om att låta sina pengar vara på börsen är rätt väg att gå. En tumregel är att inte låta de pengar du är beroende av vara på börsen. Ta ut det kapital som du är beroende av inom den närmsta tiden och sätt in pengarna på ditt sparkonto istället. Även om räntan är låg undviker du att låta ett kortsiktigt sparande stå på börsen.

3. Fonder en bra väg för riskspridning

Även om det råder en osäkerhet på aktiemarknaden är en stark rekommendation att fortsätta spara pengar. Helst ska detta göras i samband med att sprida pengarna i olika fonder. Genom att ha sitt sparande i olika fonder sprider man på så sätt riskerna. En globalfond är en fond som består av flera olika aktier som strös ut i diverse branscher vilket innebär att risken inte är lika hög som om man har alla sina pengar i ett enskilt bolag. Det ska dock påpekas att fonder påverkas som allt annat på börsen. En svängig börs innebär en svängig fond.

4. Köp med långsiktiga pengar

Det finns de som hävdar att en bra investering är att köpa när börsen faller och detta är något som en själv får ta ställning till. Vill man dock ha en ekonomi i balans är ett tips att köpa lite varje månad – fonder är en bra väg att gå. Har du sedan pengar till övers kan du vara mer aktiv på marknaden.

Om du är osäker på om du ska köpa eller inte när börsen faller bör du först ställa sig frågan varför. Varför faller börsen? Är planen att köpa med kortsiktiga pengar bör du tänka en extra gång. Det är nämligen en hög risk att ta.

5. Försök inte att tajma börsen

Börsen är flyktig och snabba beslut kan vara lika med dåliga beslut. En säkrare väg är att spara varje månad och tänka långsiktigt. Ska du köpa bör du titta på bolaget i sin helhet och inte stirra dig blint på att börsen faller. Kom ihåg att köpa med långsiktiga pengar och inte kortsiktiga då det är alldeles för riskabelt.

6. Håll inte koll varje minut

En långsiktig sparare behöver inte vara orolig för små förändringar under dagens lopp. Börsen rör sig men i stort sett är risken låg.

Källa: https://www.expressen.se/dinapengar/experterna-sa-gor-du-med-fonder-och-sparande-nu/

Vad skulle det kosta att låna?

Vi på Advisa vill att alla ska betala så lite som möjligt för sina lån. Därför har vi samlat flera långivare som får konkurrera om att få dig som kund. Fyll i dina uppgifter för att komma igång!

Om oss – Advisa

Advisa är ingen bank, vi är låneförmedlaren som söker ditt lån hos flera långivare. Sedan starten 2011 har vi jämfört lån åt över 263 000 kunder. För din trygghet står Advisa under tillsyn av finansinspektionen.

Genom Advisa kan du

Oavsett om du vill ta ett nytt lån eller vill lösa befintliga lönar det sig att jämföra låneförslag från flera banker och andra långivare.

  • Kostnadsfritt och du binder dig inte till något
  • Säker ansökan – vi hanterar uppgifter säkert
  • Lånejämförelse – vi står på din sida

Hur mycket vill du låna?

Månadskostnad cirka*
2 968 kr/mån2 968 kr/mån*
Ungefärlig kostnadi 12 år
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Advisa arbetar med 37 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Vad tycker våra kunder?